szerző:
Világgazdaság

Varga Mihály szerint 2018-ban lehet legelőször egy számjegyű az szja. Az intézkedés ugyanis 600 milliárdos bevételkiesést jelentene, ezt nyilván máshol kell megspórolni, ennek lehetne az egyik forrása az államapparátus méretének csökkentése.

A jövő évi költségvetésben még nem szerepel az egy számjegyű szja bevezetése, erre legkorábban 2018-ban kerülhet sor – derül ki a Világgazdaságban megjelent Varga Mihály-interjúból. Mint azt a nemzetgazdasági miniszter elmondta, az egy számjegyű szja 600 milliárd forint bevételkiesést okoz a költségvetésnek. „Ha a gazdasági növekedés üteme nem változik, és sikerül az intézmények összevonásával az államapparátus méretét csökkenteni, akkor a mozgástér elérheti ezt az összeget.”

A kormány dönthet úgy, hogy a megtakarított összeget és a növekedés többletét csak az szja-csökkentésre fordítja majd 2018-ban, de akkor más területen – ideértve a béreket, a beruházásokat és az adósságcsökkentést is – nem lesz változás, ezt azonban majd 2017 tavaszán kell eldönteni.   

A nemzetgazdasági miniszter azt is elmondta, hogy jövőre várhatóan nagyobb lesz a hiány, mint idén, mert eddig a konszolidáció volt a fontos, jövőre azonban nagyobb adócsökkentést és beruházásélénkítést tervez a kormány.  Varga elismerte, hogy a jövő évi költségvetés tervezésénél figyelembe vették, hogy közelegnek a parlamenti választások.

Az interjúban elhangzik az a kérdés is, hogy a forrásokat nem lehetne a hatékonyabban felhasználni, például egészségügyre vagy oktatásra a sportberuházások helyett? Varga szerint a magyar kormány úgy döntött, ahhoz, hogy az ország gazdasága stabilan növekedjen, adócsökkentésre, az otthonteremtés támogatására, beruházásokra és bérintézkedésekre van szükség. Azt persze elismerte, hogy még házon belül is nagy viták vannak ezzel kapcsolatban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meg sem próbálja magyarázni a kormány, miért nincs sok köze a költségvetésnek a valósághoz

Meg sem próbálja magyarázni a kormány, miért nincs sok köze a költségvetésnek a valósághoz

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában – videó

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában – videó

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

Fellázadtak az idősotthon lakói, mert duplájára emelték a díjat

Fellázadtak az idősotthon lakói, mert duplájára emelték a díjat

Örül az aranyszakma Matolcsy húzásának

Örül az aranyszakma Matolcsy húzásának

Húsz férfit ítéltek el Angliában tizenéves lányok szexuális bántalmazása miatt

Húsz férfit ítéltek el Angliában tizenéves lányok szexuális bántalmazása miatt