szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kulturális államtitkár korábban tagadta, hogy erre készül a kormány, most mégis meglépik, annak ellenére, hogy a törvényi felhatalmazás még hiányzik, és a szakma is ellenzi a lépést.

A kormány megszüntette a Nemzeti Művelődési Intézetet (NMI), és Lezsák Sándor fideszes képviselő alapítványára hagyta a tavaly 1,3 milliárd forintból gazdálkodó szervezetet és feldatait - írja a nol.hu.

A cikk szerint a Nemzeti Művelődései Intézet sorsa nagyon hasonló ahhoz, ami a Magyar Nemzeti Bank alapítványainál történt, vagyis:

közpénzt bíztak egy magánalapítványra, amit tilt a törvény.

Ugyanakkor szakmailag is erősen megkérdőjelezhető a kormány intézkedése, mert az egész magyar közművelődést betagoznák egy még nem is létező, és teljesen más profilú népfőiskolai hálózat szervezetébe, írj a nol.hu közművelődési szakemberekre hivatkozva.

A kulturális államtitkár korábban tagadta, hogy erre készül a kormány, most mégis meglépik, annak ellenére, hogy a törvényi felhatalmazás még hiányzik.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter januárban jelentette be, hogy megszűnik vagy beolvad 73 kormányzati háttérintézmény: a szóban forgó NMI-t jogutód nélkül akarták megszüntetni. A bejelentés után azonnal megindult a harc, hogy megmentség az intézményt.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) és a Magyar Népművelők Egyesülete a kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek írott petíciójában azzal érvelt, hogy az NMI megszüntetése vagy az Emmi valamelyik osztályába való betuszkolása a szakma lefejezését jelentené.

Ezzel párhuzamosan egyre több hírt lehetett hallani arról, hogy az NMI központját Lakitelekre helyezik át, és a Népfőiskola Alapítvány lesz a fenntartója. Ennek a kuratóriumi elnöke Lezsák, az Országgyűlés fideszes alelnöke, aki a népfőiskolát annak idején létrehozta.

A költözésre azért lenne szükség, mert az intézmény központja a Vígadóban található, amelynek felújítása hamarosan elkezdődik, és addig minden intézményt kitesznek onnan. Igaz, Lezsákék tagadják, hogy lenne összefüggés a felújítás és az NMI megszüntetése között.

 A KKDSZ többek között Lázár Jánost, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt és Balog Zoltánt is  megkereste, és javasolták, hogy az NMI maradjon központi költségvetési intézmény, mivel kulturális alapfeladatokat lát el, közpolitikai és kulturális érdek fűződik a fennmaradásához.

Azzal érveltek, hogy

mivel az intézmény országos közfeladatot lát el és közpénzből nyeri a forrásait, így nem kerülhet magánalapítványi irányítás alá – nem lehet ilyen módon a közpénzből magánpénzt csinálni.

A szervezet azt a választ kapta, hogy nem fogják odaadni az egész szervezetet Lezsák alapítványának.

Egy júniusi kormányhatározat azonban kvázi arról szól, hogy megszüntetik az NMI-t és feladatait a továbbiakban a Lakiteleken működő Népfőiskola Alapítvány látja el.

Azt sem tudni még, hogy mi lesz az intézet Budapesten élő szakembereivel, mert elvileg az intézettel együtt nekik is költözniük kéne Lakitelekre.

Az intézet jövőbeli sorsára nézve az is árulkodó, amit korábban a HVG írt meg, miszerint Lezsák Sándor és felesége által létrehozott lakitelki Népfőiskola Alapítvány céget alapított NMI Művelődési Intézet Kft. néven. A 3 millió forint törzstőkével indított vállalkozás élére az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó budapesti Nemzeti Művelődési Intézet szakmai vezetője, Kárpáti Árpád művelődési és pr-menedzser került.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még sohasem láttak ennyi cápát Kalifornia partjainál

Még sohasem láttak ennyi cápát Kalifornia partjainál

Rendőrökre támadtak a tüntetők Prágában

Rendőrökre támadtak a tüntetők Prágában

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben