szerző:
hvg.hu

Folytatódott a béremelési hullám a kiskereskedelemben, berobbant a köztudatba a gázszerelő, aki szereti a focit, de nem indul magyar közbeszerzésen. Kiderült, hogy a magyarok gazdagnak tartják Orbán Viktort, a kormányt pedig korruptnak. Heti gazdasági összefoglaló.

A Lidl márciusban 5 százalékkal, júliusban pedig további 15 százalékkal emelte a teljes állománya 90 százalékát adó bolti dolgozók bruttó bérét. Ez az üzletlánc válasza a szektort is sújtó munkaerőhiányra. A dolgozók napi 8 óra munkáért így bruttó 313 ezer forintot kapnak, ebben benne vannak a pótlékok és a cafetéria is. A KSH-adatok szerinti iparági átlag az év első öt hónapjában 251,9 ezer forint volt. Az első emelt bért augusztus elején utalják az alkalmazottaknak.

A Tesco átlagosan 11 százalékos, az Auchan és a Spar pedig 10-10 százalék körüli mértékben emelte alkalmazottai többségének fizetését. Hozzájuk képest a Coop, a CBA és a Reál csak szerényebb, 5 százalék körüli volumenben emelte a dolgozói kereseteket 2016-ban, a Coop hálózata konkrétan 5,4 százalékkal.

Elég lesz ez?

Él-hal a fociért, a második leggazdagabb magyar gázszerelő, milliárdos vagyona van, de Orbán Viktor nem az ismerőse, ki az? Nem, nem Mészáros Lőrinc, aki hirtelen letagadta volna a miniszterelnököt, hanem az a kakasdi Szakács László, aki soha még csak el sem indult állami tenderen. A “trükk” ott van az ő gazdagságában, hogy cége megrendelőinek háromnegyedét németországi munkák adják.

Mit szól hozzá, hogy lehet gázszerelő tisztességes munkával is gazdag?

A hét képe:

Így fogadjuk a Keletiben a nyugatiakat.
©

Nagy átalakítás zajlik az egyetlen állami borászatnál, a korábban Tokaj Kereskedőházként ismert Grand Tokajnál, miután a kormány határozatban rendelte el a cégvezetési struktúra átalakítását. A döntés, hogy a három éve bevezetett struktúrát megszüntetik, sok megválaszolandó kérdést tesz fel a félidejéhez ért nagyberuházással, de az idei szőlőfelvásárlással kapcsolatban is. A döntés azonban egyértelműen a borrégió eddigi megmondó emberének, Tombor Adrásnak a bukását jelenti. Orbán Viktor azonban a Tokaj-hegyaljai témát továbbra is Lázár Jánosnál hagyja, igaz, az országos politikai háttérrel drasztikus változásokat kikényszeríteni is képes menedzsment helyét helyi emberek veszik át. 

Érdekli, hogy mikor lesz az állami borászatnak kiváló bora?

Július 17-e óta tömi csak a saját zsebét a munkája után kapott jövedelmével, mert korábban lényegében csak az államnak dolgozott. Ez derült ki egy friss európai felmérésből, melyben a magyarok - nem meglepő módon - a lista élmenői közé kerültek. Nálunk, akik 197 napnyi munkával tudjuk le a járulékainkat és az adóterheket, alig vannak “mazochistább” országok, ám a közhiedelem szerint lusta franciáknál például ez a szám 210.

Ha önön múlna, meddig vállalná be az államnak melózást?

Egészen pontosan az emberek 49 százaléka véli úgy, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a legvagyonosabbak rétegébe tartozik – derül ki a HVG és a Medián közös közvélemény-kutatásából. Az ellenzéki szavazók 60 százaléka szerint Orbán Viktor miniszterelnök „az ország legvagyonosabb emberei közé” tartozik, a Fidesz-híveknél ez az arány csak 27 százalék. A HVG eheti számában közölt reprezentatív Medián-felmérés szerint a megkérdezettek  a kormányra jellemzőnek mondták a pénzügyi visszaéléseket. Ezeket a válaszadók leginkább a „korrupció” és a „családi összefonódás”szavakkal írták le.

Mi lehet a miniszterelnök legértékesebb vagyontárgya?

A Verizon konszern hétfőn bejelentette, hogy nem egészen 5 milliárd dollárért fölvásárolja az internet egyik úttörőjének számító Yahoo-t. A céget vezető Marissa Mayertől a csodát várták az utóbbi években egyre rosszabb eredményeket produkáló vállalatnál, de a süllyedő hajóra érkező egykori Google-fejestől inkább csak néhány emlékezetes botrányt - nevetségesen drága karácsonyi bulit, milliárdos fizetésű alkalmazottakat - kaptak.

Ön szerint a cég volt menthetetlen vagy M. Mayer alkalmatlan?

Máris átvenné az Uber helyét az Észtországból indult Taxify, amely ugyanazt a modern technológiára épülő, utasközpontú szolgáltatást ígéri, csak éppen sárga autókkal. A Népszabadság szerint rengeteg volt Uber-sofőr igazol át, és az applikációt is 2-300-an töltik le naponta, bár a fix tarifákkal pont azt veszítik el, amivel az Uber leginkább megnyerte az embereket: hogy olcsóbb volt.

Ön szerint helyettesíthetik az Ubert?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elfogytak az ördög ügyvédjének muníciói?

Elfogytak az ördög ügyvédjének muníciói?

Zalaegerszeg fideszes maradt

Zalaegerszeg fideszes maradt

És Donald Trump tényleg betáncolt a Katona József Színházba

És Donald Trump tényleg betáncolt a Katona József Színházba

Baranyi Krisztina nyerésre áll Ferencvárosban

Baranyi Krisztina nyerésre áll Ferencvárosban

Így fest a levegőből a Borkai-birtok – videó

Így fest a levegőből a Borkai-birtok – videó

A választások előtt is tisztelgett egy számmal a hatos lottó

A választások előtt is tisztelgett egy számmal a hatos lottó