szerző:
hvg.hu

Felemás képet mutat a magyaroknak a Brexit utáni Nagy-Britannia, de a budapesti taxisok megint egyértelműen lebuktak. Rémisztgetnének az új csomagolású cigis dobozok, újabb régióban indult meg a cégek közötti harc a dolgozókért, az pedig ismételten kiderült, hogy sokkal inkább Bécs, mint Budapest számít élhető városnak. Ez a hvg.hu gazdasági rovatának heti összefoglalója.

A keményen dolgozó magyar építési vállalkozót befogadták, de a gyerekeinek azért beszóltak az angliai iskolában a Brexit-népszavazás után. Lehet csomagolni, hazahúzni. A kedélyek azóta lecsillapodtak, sőt a statisztika szerint átlépte az egymilliós szintet a szigetországba áramló magyar, cseh, észt, lengyel, szlovák munkavállalók száma. A brit cégek ezzel együtt is már óvatosabban tervezik a jövőt, mint néhány hónappal ezelőtt. A bizonytalanságot erősíti, hogy London nem siet megnyomi azt a bizonyos kilépés gombot.

Addig várnak a britek a kilépéssel, …

Májusban 298 ellenőrzésből 205, júniusban 271-ből 159, júliusban pedig 250-ből 178 alkalommal buktak meg a taxisok, illetve a kontrollt végző BKK ennyi alkalommal készített jogsértést megállapító jegyzőkönyvet. Hogy a statisztika szerint háromból két alkalommal valamivel átvágják az utasokat (és/vagy az államot), nem csak az Uber budapesti működésének felfüggesztési körülményei miatt érdekes adat. Annak köszönhetően kapott még nagyobb figyelmet, hogy a Sziget fesztiválon ismét volt egy brutális eset: egy ír férfit zsarolt meg és rabolt ki egy hiénázó taxis, miután az utas a Hajógyári-sziget–Margitsziget távra sokallta a 25 ezer forintos viteldíjat. A BKK az ügy kipattanása után ellenőrzést tartott a Szigeten, és levadásztak egy, már jól ismert hiénát, aki egyszerűen egy 1-est ragasztott az autóján a kilométerdíj elé. A taxisok ezúttal nem nyúlnak a tüntetés korábban már bevált eszközéhez.

Használ még taxit?

A hét képe: Újabb magyar abszurd: balesetveszélyes a fél éve átadott Tisza-tavi kerékpáros kilátó, ezért azt be is zárták a bringások előtt.
©

Augusztus 20-tól se védjegy, se jelzés nem lehet az újonnan forgalomba kerülő cigaretták dobozain, és mindegyikük ronda, elrettentést szolgáló egyencsomagolást is kap. Ez a legújabb eleme a kormány 2010 óta számos eszközzel erőltetett dohányzásellenes kampányának. A szombaton hatályba lépő, a dohánytermékek csomagolását szabályozó új kormányrendelet azonban csak az új dohánytermékekre vonatkozik. Az év végéig még megtűrik a dohányboltokban a "régi" kinézetűeket is.

Az állítás, mely szerint aki dohányzik, azt az átcsomagolás se nagyon érdekli…

Norvégia  bejelentette: 2025-től nem helyezhetnek üzembe benzin vagy dízel üzemű gépjárművet, csak elektromosat. Bár a kormány elképzelése szerepel a Nemzeti Közlekedési Tervben, a jövő év elején a parlament elé kerülő tervezetről jelenleg élénk társadalmi vita folyik az országban, mivel az elektromos hajtású autók jelenleg szinte csak a városokban használhatók (a rövid hatótáv és a ritka töltőállomás-hálózat miatt). A kormány szerint a jelenlegi problémák a következő években orvosolhatók. A skandináv országban a közlekedési szektor felelős a teljes széndioxid-kibocsátás harmadáért.

Merészen példamutatók vagy meggondolatlanul esztelenek inkább a norvégok?

Már a fejvadászok se találnak munkaerőt Gyöngyöshalászra, az indiai Apollo Tyres gyárába. Az ok egyértelműnek látszik: a cég nem mérte fel megfelelően, hogy a Hatvan–Jászberény–Jászfényszaru határolta térségben mekkora tömegben lehet szakképzett munkaerőt találni. A régióban dolgozik a Bosch, a Samsung, az Electrolux és a Jász-Plasztik is - megindult a harc a mozdítható munkaerő megszerzéséért, a hírek fejpénzről és hűségpénzről szólnak, miközben a gumigyár még meg sem épült teljesen.

A kialakult helyzetre az a szólás, közmondás illik a leginkább, hogy:

A magyar fejlesztésű szőlőőr valószínűségszámítással jelzi előre a tőkét fenyegető veszélyeket, és nemcsak a termésveszteségtől, hanem a fölösleges vegyszerhasználattól is megkíméli a gazdákat. A cégnek neves magyar borászatokon kívül Németországtól Chiléig vannak megrendelései. Az ötletgazdák szerint ha a találmány a legproblémásabb szektorban jól vizsgázik, nincs akadálya, hogy a mezőgazdaság más területein is elterjedjen.

Mennyire bízna rá a szőlőjét egy szoftverre?

A legkevésbé élhető városnak újra a szíriai Damaszkuszt, a leginkább élhetőnek viszont - hatodik éve - Melbourne-t választották. Az Economist Intelligence Unit (EIU) elemzői a stabilitás, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából pontozzák, majd azok különböző súlyozásával egy 100 pontos skálán helyezik el a nagyvárosokat. Az idei rangsorolásának nem az a meglepetése, hogy a második Bécs mögött csak hajszállal maradt le Vancouver és Toronto, hanem hogy az adatok szerint a vizsgált 140 városból 29-ben romlott tavaly óta az életminőség.

Tegyük fel a listára Budapestet is! Hány pontot adna a magyar fővárosnak 0-100-ig?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Különleges nevű madár a világ leghangosabbja

Különleges nevű madár a világ leghangosabbja

Wass Albert-verssel üzent Orbán a Facebookon

Wass Albert-verssel üzent Orbán a Facebookon

Most sem változtatott az alapkamaton az MNB

Most sem változtatott az alapkamaton az MNB

Orbán Ukrajna ellen hangolhatta Trumpot a Times szerint

Orbán Ukrajna ellen hangolhatta Trumpot a Times szerint

"A gyönge diktatúra is diktatúra, a gyönge is erős, fölzabálja az alattvalók életét" - Alföldi Esterházyval emlékezett a forradalomra

"A gyönge diktatúra is diktatúra, a gyönge is erős, fölzabálja az alattvalók életét" - Alföldi Esterházyval emlékezett a forradalomra

40 ember felmondott az újpesti városházán

40 ember felmondott az újpesti városházán