Ezt üzeni a konzervatív kormány, amely a most nyilvánosságra hozott tervek szerint a következő évtizedben orvosokból önellátásra állítaná át a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot (NHS).

 

Nagy-Britannia Thatcher asszony idején a globalizáció előfutára volt, most Theresa May irányításával a globalizáció ellenesség élvonalbeli harcosa lehet. De vajon lehetséges-e ez? A tények azt mutatják, hogy az OECD országai közül Nagy-Britanniában dolgozik a legtöbb külföldi orvos. Az Egyesült Királyság megelőzi még Svájcot és Amerikát is ezen a téren, pedig ott is nagyon sok az olyan doktor, aki külföldön szerezte meg a diplomáját.

Az NHS, a közegészségügyi ellátás csúcsszervezete így is állandó bírálat tárgya: hosszú várólisták és egyes körzetekben rém gyenge színvonal jellemzi. Az ok: nincs elég képzett munkaerő. Nagy-Britannia kormányzata jelenleg évente 3,3 milliárd fontot fizet ki szerződéses egészségügyi alkalmazottaknak, akiknek a javarésze külföldi. Jeremy Hunt egészségügyi miniszter ezt akarja megspórolni-írja a Bloomberg amerikai gazdasági hírügynökség..

Így spórolnának

Először is: nem azonnal, hanem fokozatosan küldenék haza a külföldi doktorokat és nővéreket. Ez egy tízéves program. Azon kívül erősítenék a hazai orvosképzést. Jelenleg évente 6000 orvos végez Nagy-Britanniában, ezt szeretnék 1500-al növelni. Ez egy 100 millió fontos program .


Buktatók

Csakhogy a fiatal brit orvosok jelentős része jelenleg emigrál: Ausztrália, USA, Új-Zéland a legnépszerűbb célpont. A magyarázat a magasabb kereset és a jobb környezet. Az NHS legendásan lepukkant információs rendszere nem ösztönzi a fiatal és ambiciózus brit orvosokat az otthonmaradásra. Akkor ők majd fizetni fognak- közölte az egészségügyi miniszter. Nem is keveset: a képzés teljes állami támogatását várják el tőlük- ez jelenleg 220 ezer font.

Ha megnézzük a szakorvosok adatait, kiderül, hogy ott majdnem annyi a külföldi orvos, a rendszerben, mint a hazai. Nem csak európai doktorokról van szó (rányuk17 százalék), hanem az egykori gyarmatbirodalomhoz tartozó államokról is (25 százalék). Nagy- Britanniában nagyon sok az indiai orvos-éppúgy mint az USA-ban. Nekik is haza kell menniük? A terv szerint igen

Vajon milyen kép alakul így ki Nagy Britanniáról?

- kérdi a Bloomberg. Amely kerek-perec közli: a globalizáció korában az ilyenfajta elzárkózás kész őrültség, és nem is reális program.