szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemrég bevásárolta magát egy állami tenderek sorát elnyerő cégcsoport, a WHB egyik vállalkozásába, a WHB Ingatlan Kft.-be Tiborcz István. Utóbbi társaság ugyanakkor önállóan nem indult még közbeszerzéseken, és nincs kimutatható kapcsolata közpénzből finanszírozott beruházásokhoz – derítette ki a Direkt36.

Az oknyomozó portál emlékeztet: másfél évvel ezelőtt a miniszterelnök veje eladta közbeszerzéseket nyerő cégeit, és láthatóan törekedett arra, hogy a neve ne kerüljön összefüggésbe állami megbízásokkal. Most azonban a másik irányba látszik elmozdulni azzal, hogy bevásárolta magát a sok milliárd forintos állami megbízásokon dolgozó WHB-csoport tagjába, a WHB Ingatlan Kft.-be.

A cég az ügyvezetője szerint társasházak építésével és ingatlanok értékesítésével, eladásával foglalkozik. Az elmúlt években Sopronban és Győrben végzett beruházásokat. A cég tavaly nem volt túl tevékeny: az éves árbevétele mindössze 7,9 millió forint volt, amiből 2 millió forint nyereséget termelt. Az ezt megelőző négy évben viszont 33 és 88 millió forint között volt az árbevétel.

Nem ez volt az első üzleti tranzakció Tiborcz István és a WHB, illetve annak fő tulajdonosa, Paár Attila között. Amikor a miniszterelnök veje tavaly áprilisban megszabadult minden olyan céges érdekeltségétől, amelyek korábban közbeszerzéseken indultak, a legjövedelmezőbb céges tulajdonrészét, a vidéki városok közvilágításának korszerűsítésére kiírt pályázatokat sorra nyerő Elios Zrt. felét is birtokló cégét Paár egyik érdekeltsége, a WHB Befektetési Kft. vásárolta meg.

A cégbírósági iratok szerint Tiborcz István augusztus végén vásárolta meg Paár Attilától az 1999-ben alapított WHB Ingatlan Kft. többségi tulajdonrészét.

A Direkt36 írásban megkérdezte Tiborcz Istvántól, mik a tervei a céggel, de eddig nem válaszolt a kérdésekre.

A WHB Ingatlan anyacége az 1997-ben alapított West Hungária Bau Építőipari Kft., amely tavaly 25 milliárd forintos forgalom mellett több mint 2,2 milliárd forint nyereséget termelt. A cég többségi tulajdonosa Paár Attila, rajta kívül három magyar magánszemélynek van kisebb tulajdonrésze a cégben.

A West Hungária Bau az elmúlt években sorra nyerte a nagy közbeszerzéseket: konzorciumi partnereikkel részt vettek például a Várkert Bazár felújításában, az új MTK-stadion építésében és a Tüskecsarnok befejezésében. Nem állami megrendeléseik között szerepel például a Ferenciek terén álló Matild-palota felújítása. A West Hungária Bau a kivitelezője annak a József nádor téri mélygarázsépítésnek is, ami a tér fáinak kivágásával került be tavasszal a hírekbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oroszország rákapcsolódott az 5G-re: másodpercenként 1,5 Gbit a sebesség

Oroszország rákapcsolódott az 5G-re: másodpercenként 1,5 Gbit a sebesség

Cseppet sem zavarja a Huaweit, hogy nincs Play áruház a telefonjain

Cseppet sem zavarja a Huaweit, hogy nincs Play áruház a telefonjain

Budapesti street food helyet záratott be a Nébih

Budapesti street food helyet záratott be a Nébih