szerző:
Szabó Yvette
Tetszett a cikk?

Két héten belül az FHB Jelzálogbank valamennyi vezető testületéből kisöpörhetik az Orbán-kormánynál kegyvesztett Spéder Zoltán, valamint a titokzatos osztrák üzletember, Heinrich Pecina embereit. Helyettük olyanok jöhetnek, akik jól fekszenek a kormánynál, köztük a Mészáros Lőrincéknek milliárdos hitelt nyújtó bankár.

Rendkívüli közgyűlést tart november 21-én a kilencedik legnagyobb magyar bank, a tőzsdén is jegyzett FHB Jelzálogbank Nyrt., és szinte teljesen kicserélik a vezető testületek tagjait. Az erre az alkalomra készített előterjesztés alapján valószínűsíthető, hogy az egyik kisebbségi tulajdonos kezdeményezésére visszahívják az igazgatóság, a felügyelőbizottság és az auditbizottság tagjait is.

Orbán Viktor és Spéder Zoltán
©

Ez önmagában nem volna meglepő, hiszen az elmúlt fél év arról szólt, hogy Orbán Viktorék miként szorítják ki birodalmából a túlságosan megerősödött, majd kegyvesztetté vált bankárt, Spéder Zoltán. Ennek az egyik – de valószínűleg nem a legutolsó – kifejlete az volt, hogy Spéder október közepén lemondott az FHB éléről, és részvényeinek nagy többségétől is megvált. Igaz, cserébe mintegy 7,5 milliárd forint készpénzhez jutott.

Kinek az embere Pecina?

Meglepő fejlemény ugyanakkor, hogy a bankban papíron még mindig 24,2 százalékban tulajdonos osztrák érdekeltségnek ezentúl egyetlen képviselője sem lesz a vezető testületekben, feltéve, hogy az előterjesztést meg is szavazzák. Az indítvány ugyanakkor megerősíti azokat a szóbeszédeket, miszerint Heinrich Pecina az elmúlt években nem feltétlenül saját, illetve a mögötte feltételezett osztrák üzleti köröket képviselte az FHB-ban, hanem valójában Spéder embere volt, egészen addig, amíg a magyar bankár partvonalon kívülre nem került.

©

Az elmúlt hónapokban Pecina ugyanakkor nagyon is megfelelt a magyar kormány érdekeinek, hiszen közreműködésével került egy jókora médiabirodalom, a Mediaworks új kezekbe, méghozzá vélhetően a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc családi közelségébe. Ugyanennek a tranzakciónak a vesztese lett a Népszabadság is, amelynek a kormánykritikus újságírói ezekben a napokban kapják meg elbocsátó levelüket.

Az FHB-nál tehát most visszahívják az igazgatóságból a Vienna Capital Partners delegáltját, Christian Rienert, illetve vele együtt például Köbli Gyulát és Kovács Zoltánt, aki az elmúlt években teljesen együttműködött Spéder Zoltánnal. A korábbi körből mindössze Oláh Márton és Soltész Gábor maradna az igazgatóságban. Előbbi fontos pozíciókat tölt be a Spéder-birodalom két gyöngyszeménél, a Diófa Alapkezelőnél és a Díjbeszedő Faktorháznál.

Miközben maga az FHB Jelzálogbank veszteséges, számos olyan leányvállalata termel több száz millió forint osztalékot a tulajdonosainak, amelyre Spéderéknek a mai napig közvetlen befolyásuk van. Az említett alapkezelőnek és faktorcégnek tavaly együttesen több mint egymilliárd forint volt a nyeresége.

Mészáros Lőrinc ide is betette a lábát

A következő időszakban tehát várható, hogy az FHB új irányítói ezekből a cégekből is igyekeznek kiszorítani Spéder Zoltánt és embereit. Már csak azért is, mert az új erős emberek helyenként már meg is jelentek az FHB holdudvaránál. A bankcsoport informatikai fejlesztéseiben jeleskedő Dom-P Zrt. néhány hete már Mészáros Lőrinc intézőjének, Csík Zoltánnak az érdekeltsége lett.

Az FHB igazgatóságának új tagjai közé javasolják ugyanakkor Vida Józsefet. Ő az, aki a B3 Takarék meghatározó személyeként egészen májusig együttműködött Spéder Zoltánnal és a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánossal az úgynevezett takarékszövetkezeti integrációban, ami valójában kiszolgáltatta a takarékszövetkezeteket, hogy Spéderék érdekeit szolgálják.

Mészáros Lőrinc
©

Májusban azonban fordulat következett be. Miután Orbán Viktor – Demján Sándor milliárdosra hivatkozva – személyesen üzent hadat Spédernek, Vidáék megszavazták a kormány irányváltását kielégítő döntéseket. Sőt, a bicskei központú B3 Takarék már márciusban 1,2 milliárd forint hitelt nyújtott Mészáros Lőrincnek és feleségének, a jelzálogjogot a közeli etyeki és mányi birtokaikra jegyezték be.

Amikor Spéder egy szűk hónapja feladta FHB-s hadállásait, részvényeinek egyik vevője a B3 Takarék volt, a másik pedig a Fókusz Takarékszövetkezet. Míg azonban a B3 Takarék vezetője várhatóan bekerül az FHB igazgatóságába, addig a Fókusz irányító emberét, Sebestyén Istvánt visszahívják az FHB felügyelőbizottságából, és az indítvány szerint nem is kap új megbízatást, pedig a Fókusz az FHB-részvények 13 százalékát birtokolja, a B3 pedig csak a 10,5 százalékát.

Az FHB igazgatóságának tagja lesz Mészáros Attila is, aki a 2014-2015-ben csődbe ment takarékszövetkezeteknél és a bebukott Széchenyi Banknál is felügyeleti biztos volt.

Ismerős nevek az új vezetőségben

Az FHB felügyelőbizottságából menesztik Lantos Csabát is, aki régi üzlettársa Spédernek. Habár Lantos az utóbbi időben igyekezett hangsúlyozni távolságtartását a kegyvesztett bankártól, ennek ellenére ebből a pozíciójából is kipenderítik.

A felügyelőbizottság tagjai közé javasolják ugyanakkor Antal Kadosát, aki a közbeszerzési tanácsadói piac egyik nagyágyúja. Cége bonyolította le azt a 420 milliárd forintos építési közbeszerzést, amely alapján a következő években a csatornázási, víztisztítási, hulladékkezelési állami beruházásokat elvégzik a nyertesek. Márpedig minden régió győztes konzorciumában vagy Mészáros Lőrinc cége, vagy a vele szoros üzleti kapcsolatban lévő Szijj László cége, illetve Mészáros konzorciumi partnere benne van. Antal Kadosa üzlettársa, Lukács Krisztián pedig egy időre balatoni kikötőhöz juttatta Orbán Viktor vejét, Tiborcz Istvánt (egészen pontosan egy céget, amely utóbbi résztulajdonában állt).

A felügyelőbizottságban várhatóan helyet kap még Reiniger Balázs, aki a Közbeszerzési Hatóság tanácsának a tagja, és korábban annak a Continentál dohányipari cégnek az ügyvédje volt, amely a trafiktörvény megalkotásában aktívan részt vehetett. Rajta kívül Kovács Mónika is szerepel a jelöltek listáján. Ő a "spédertelenítés" jegyében augusztusban már beülhetett a Magyar Posta felügyelőbizottságába, egyébként az állami tulajdonban lévő közlönykiadó egyik vezetője.

Az FHB 7 százalékos állami tulajdonosát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt Harmath Zsolt képviseli majd a felügyelőbizottságban, Pórfy György pedig a Magyar Takarékszövetkezeti Bankot képviseli. Ez utóbbinak, a Takarékbanknak, valamint a Postának az életében is meghatározó szereplő az FHB-csoport, így a következő hetekben várhatóan ezeknél az intézményeknél is lesznek még változások.

Új vezető az állami bank élén

Nagyon komoly összegeket kell megtakarítania azoknak, akik nyugdíjasként sem akarják lejjebb adni az életszínvonalukat. A számítások azt mutatják, hogy erre leginkább a most 20-as, 30-as éveikben járóknak mutatkozik valós esélyük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában