szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor és Donald Trump kedélyesen évődött egymással, Mészáros Lőrincről pedig kiderült, nem valami bőkezű tulaj. Nő a minimálbér, az autóáram viszont nem lesz ingyen, és továbbra sem tudjuk, mi van a kólában. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök telefonon egyeztetett a magyar kormányfővel, akit meghívott Washingtonba. Orbán Viktor jót poénkodott Trumppal azon, hogy régen járt az amerikai fővárosban, mivel szerinte fekete bárányként kezelték ott. A megválasztott amerikai elnök erre annyit válaszolt nevetve, hogy őt is – derül ki abból az interjúból, amelyet Orbán Viktor adott a Világgazdaságnak.

„Donald Trumpról azt gondolom, hogy most olyan elnöke lesz Amerikának, aki ideológiailag nem korlátozott, tehát nyitott ember, és sokkal inkább a siker, a hatékonyság és az eredmény érdekli, mintsem a politikai elméletek. Ez nekünk kedvez, hiszen a tények mellettünk szólnak. A gazdasági együttműködés eddig is jó volt, csak az ideológiák jelentettek akadályokat” – fogalmazott Orbán Viktor.

Miről fognak beszélgetni, ha találkoznak?

A minimálbéresek nettó fizetése januártól majdnem 12 ezer forinttal nő, és megközelíti a 85 ezres értéket, miután a kormány megkötötte a béralkut a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel – számolta ki az azenpenzem.hu. A szakmunkások bérminimuma 129 ezerről 161 ezerre nőhet, ez azt jelenti, hogy az adó és a járulékok levonása után 86 ezer helyett 107 ezer forint marad a dolgozóknál. Egy évvel később további emelés jöhet: akkor a minimálbér nettója már 91 ezernél is több lesz, a bérminimumé pedig 120 ezer forint.

A munkaadók nem látják rózsásnak a helyzetet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint csak kikényszerítették a béralkut. Dávid Ferenc főtitkár azt nyilatkozta: abban a körben, ahol az alkalmazottak 75 százalékát foglalkoztatják, elbocsátások, színlelt szerződések, feketemunka és tömeges bedőlések jöhetnek.

Havi 107 ezer forint elég egy szakmunkásnak?

Több milliós felújításokat hajtottak végre azon az ingatlanon, amelyet még 2008-ban vett meg Rogán Antal anyai nagyanyja a Balatonlelle, Honvéd utca 27. alatt. A nyaraló több tízmillió forintot ér, és a 79 éves asszony halála óta Rogán Antal és testvére, Rogán Valéria szakonyfalui polgármester örökölte meg. Az Átlátszó becslései szerint a nyaraló alapterülete mintegy 260 négyzetméter.  

Bár a ház korábban sem volt rossz állapotban, az oknyomozó portál helyi forrásoktól úgy értesült, hogy tavaly szeptembertől idén áprilisig kisebb megszakításokkal folyamatosan dolgoztak az ingatlan felújításán: újraparkosítottak több száz négyzetméternyi zöldfelületet, kicserélték a járólapokat, térköveket, majdnem 1 méterrel megmagasították a kerítést, és a régi medence helyére is egy jóval nagyobb került, valamint felújították az épülethez tartozó gépkocsibeállókat is.

A felújítás 7-8 hónapja alatt feltehetőleg beltéri munkákat is végeztek. Becslések szerint több millió forintba kerülhetett a renoválás-átalakítás. A lap megkereste a miniszterelnöki kabinetirodát, amely ugyan nem cáfolta a felújítást, de közölte, hogy a változtatásokhoz nem kellettek engedélyek, a részleteket pedig nem kívánja közzétenni.

Mibű?

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2017 végére várhatóan elkészíti az elektromos autók által vételezhető áram árszabályozását – írta az NGM tájékoztatására hivatkozva a Világgazdaság. Amíg nincsenek meg a tarifák, addig a kereskedők nem kérhetnek pénzt a töltésért, vagyis ingyen tankolható az áram az országban egyre több helyen üzembe helyezett töltőberendezéseknél.

Hogyan értékeli a lépést?

A hét képe: Pénteken felállították, és hétfőn elkezdik díszíteni a Kossuth téren az ország karácsonyfáját, amelyet egy sárszentmihályi család ajánlott fel.

©

Mészáros Lőrinc cégcsoportja hasít, de igencsak lenne tere a kormány által szorgalmazott bérfejlesztésnek – közölte a Figyelő. A lap szerint a felcsúti polgármester-vállalkozó cégeinél egy munkavállalóra 58 millió forint árbevétel jut, ami közepes vállalkozásoknál kiváló mutató.

De a társaságoknál az előző évihez képest tavaly majdnem megduplázott árbevétel ellenére a 685 alkalmazott nincs elkényeztetve, az átlagfizetés havi bruttó 229 ezer forint volt tavaly, ami igencsak elmarad a versenyszféra 263 ezres országos mutatójától.

Miért ilyen alacsonyak a bérek?

Magyarország Coca-Cola-nagyhatalom, Dunaharasztiból látják el majdnem egész Európát. Megnéztük, hogyan gyártják a mámort. Na, itt végre kiderül a Coca-Cola titka – gondolhattuk a gyárban. De nem, nem derült ki most sem, sőt a dunaharaszti üzem dolgozói, vezetői közül senki sem tudja, hogy miből is áll valójában a Coca-Cola. A világ minden tájáról származó, egzotikus fűszer- és növénykivonatok pontos keveréke a mai napig a világ leghíresebb titkos képlete, és úgy fest, az is marad.

Mi van a kólában?

Fejes István vállalkozó, korábbi tizenháromszoros evezős magyar bajnok és a Survivor című túlélőshow 2009-es versenyzője csaknem belerokkan abba, hogy 2006-ban felvett 21 milliós svájcifrankhitele után ma már 78 millió forinttal tartozik – írta pénteken a Bors.

Fejes azért vált fizetésképtelenné, mert vállalkozása, egy vecsési fürdőszobaszalon csődbe ment. Onnantól kezdve nem tudta befizetni a 187 ezer forintos törlesztőrészleteket. Az eredeti forgatókönyv szerint Fejes 2021-re fizetett volna vissza 35 millió forintot, de ma már azzal a tudattal kell élnie, hogy 44 millió forintra becsült házát eladhatják a feje fölül. A lapnak azt mondta, remeg a keze, alig tud aludni az óriásira duzzadt tartozás miatt.

A történet magyaros tanulsága, hogy…

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg Tismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Tudja, kik azok a smombie-k? Őket kéne valahogy megvédeni

Tudja, kik azok a smombie-k? Őket kéne valahogy megvédeni

EP-választás: nyilvántartásba vették a Momentumot is

EP-választás: nyilvántartásba vették a Momentumot is

Ki mutatja meg a kiutat a Brexit-káoszból? Boris Johnson vagy Uri Geller?

Ki mutatja meg a kiutat a Brexit-káoszból? Boris Johnson vagy Uri Geller?

Ilyen történetekkel erősíthetjük a párkapcsolatunkat

Ilyen történetekkel erősíthetjük a párkapcsolatunkat

12 másodperc, és nyár van – Porsche 911 kabrió menetpróba

12 másodperc, és nyár van – Porsche 911 kabrió menetpróba

Lenyűgöző és félelmetes: 1500 villám csapott le 5 perc alatt Kaliforniára – videó

Lenyűgöző és félelmetes: 1500 villám csapott le 5 perc alatt Kaliforniára – videó