És akkor Dzsudzsák befért az üzbég válogatottba

És akkor Dzsudzsák befért az üzbég válogatottba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor szerint a Nyugatnak rossz, nekünk meg jó. Annyira jó, hogy február végére kifogyhat a földgázkészletünk, Ausztria pedig irigyel minket, és nem akarja beengedni a munkásainkat. A 48 csapatos focivébé nagy üzlet a FIFA-nak, de nekünk csak akkor, ha Dzsudzsi bekerül az üzbég válogatottba. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Megszokták Nyugaton, hogy mindent ők mondanak meg a magyaroknak, most szokatlan lehet, hogy nekik rossz, nekünk meg jó – magyarázta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában, hogy miért érik külföldi kritikák a magyar gazdaságpolitikát, amikor pedig olyan látványos eredményeket produkál.

A riporter azt hozta fel erre példának, hogy a magyar kormány a közkeletű bírálat szerint elriasztja a befektetőket. Erre Orbán megkérte, hogy "ne olvasson ilyeneket, vagy ne adjon hitelt ezeknek a híradásoknak. Fogalmuk sincs, hogy mi van Magyarországon." Hiszen ha nem nőnének a befektetések, hogyan állhatna elő munkaerőhiány? – érvelt. Orbán a munkaerőhiányt nem az elvándorlással magyarázza, hanem azzal, hogy a cégek egyre bővítik kapacitásaikat.

Mi az, ami a látványosan fejlődő Magyarországon sokkal jobb, mint a hanyatló Nyugaton?

Ausztria azt kéri az Európai Uniótól, hogy engedélyezze saját polgárainak előnyben részesítését a hazai munkaerőpiacon. Christian Kern kancellár egy tízéves gazdaságfejlesztési terv keretében vázolta elképzeléseit. Kiemelkedően fontosnak tartja a munkanélküliség csökkentését. Ezt elsősorban azzal akarja elérni, hogy megnehezíti a kelet-európai uniós tagállamok – így Magyarország – polgárainak munkavállalását Ausztriában. Az elképzelése lényege az, hogy a munkaadó csak abban az esetben vehetne fel külföldi munkavállalót, ha bizonyítani tudja: hazai polgár nem jelentkezett az állásra. A kelet-európai munkavállalók nem egyszer azért élveznek előnyöket a munkaerőpiacon Ausztriában, mert olcsóbban is vállalják ugyanazt a munkát.

Ellenlépés?

A kormány még 2015 szeptemberében határozatban mondta ki, hogy „tájegységi karaktereket hordozó Nemzeti Mintaterv-katalógust kell kidolgozni, amely a műszaki dokumentációhoz kapcsolódóan tartalmazza a tételes anyag- és munkaidő-ráfordítás kimutatását”. 100 millió forintos keretet határoztak meg, határidőnek pedig tavaly december 31-ét jelölték ki. Amikor a hvg.hu utánajárt, kiderült, hogy a mintatervekből a határidő lejárta ellenére egyetlen betű és egyetlen vonal sem készült még el.

A Pató Pálok a projekttel érdemben semmit sem tettek, amióta a kormányhatározat megszületett, vagyis 16 hónapja senki sem adta le a megrendelést az alaprajzokra. Csak remélni lehet, hogy idén uniós pénzekből újra kijelölik a keretet, és most már valóban leül valaki egy számítógép elé, és leadja a megfelelő megbízásokat. Ha így lesz, akkor egy év múlva már megnézhetjük, milyenek lehetnek az Orbán-éra Kádár-kockái, például visszaköszön-e véletlenül bennük a Felcsútról is méltán híres Makovecz-örökség.

Mi lesz az Orbán-kormány sablonházának különlegessége?

A hét képe A Dunán kialakult viszonyok miatt teljes hajózási zárlatot rendeltek el kedden délután. A döntés rosszul érinti a hajós cégeket, a kikötőket és a logisztikai láncban lévő fuvarozókat.

©

Rohamosan fogy az ország földgázkészlete, mert az extrém hideg miatt jelentősen megnőtt a gázfelhasználás – írta a Magyar Nemzet. Ha a mostani, napi 0,5 százalékos tempóban apadnak a kereskedelmi földgáztárolók tartalékai, akkor február második felére akár ki is ürülhetnek. Az állami kézben lévő létesítményekben a feltöltöttségi szint már 19 százalék alá csökkent – írta a lap. Elképzelhető persze, hogy önmagában ez is elég lesz tavaszig, főleg akkor, ha a tél második felében nem lesznek ekkora fagyok. Aradszki András, az NGM energiaügyért felelős államtitkára elmondta: folyamatosan kapja az ország a földgázt, nyomáscsökkenést sem tapasztaltak.

Mit tesz a kormány, ha márciusban is fagyni fog?

Szinte bizonyos, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kéményseprői egyes területeken nem voltak képesek december végéig elvégezni az alapvető szolgáltatásokat, a tüzelő-fűtő berendezések menetrend szerinti ellenőrzését, tisztítását, valamint kötelező felülvizsgálatát – írta a Magyar Nemzet szerdai számában.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, ez annak a következménye, hogy a kéményseprési ágazatban óriási a szakemberhiány. Főként abban a 17 megyében, illetve azon a 2499 településen, ahol tavaly júliusban az OKF vette át a kéményellenőrzési feladatokat. Ezt a szervezet úgy próbálja csillapítani, hogy közmunkásokból képez ki kéményseprőket, három hónapos gyorstalpalón. Számítások szerint a megyénként 40-50 új szakember kitaníttatása összesen 850 millió forint kiadással járhat, amit az adófizetők állnak majd – olvasható a lapban.

Mi legyen még a közmunkásokból?

Leköszönt posztjáról Nyerges Zsolt, a Közgép Zrt. igazgatóságának elnöke és Németh Miklós, a társaság vezérigazgatója – közölte a társaság. A Közgép Zrt. elnöki tisztségét a továbbiakban Vida Ildikó tölti be, a cég új vezérigazgatója pedig Kinde Kálmán. A közlemény így fogalmaz: „a távozó vezetők minden vállalásukat teljesítették, a nagyprojektek sikeres befejezése és az üzleti év lezárása után pedig elérkezettnek látták az időt a váltásra”.

A Közgép-tulajdonos Simicska Lajos jogi tanácsadójaként ismert Vida Ildikó már az első Orbán-kormány idején, Simicska APEH-elnökségekor elnökhelyettesként vezette az adóhatóságot, az elnök 1999-es távozását követően ő került az elnöki székbe. Vida 2010 és 2015 között a NAV néven újjászervezett adóhatóság elnöke lett, távozása előtt főszereplője volt az amerikai kitiltási botránynak.

Mivel foglalkozik majd a Közgép Vida Ildikó elnöksége alatt?

A FIFA döntéshozói percek alatt meghozták a határozatot, 2026-tól már 48 csapatos lesz a vb.

A válogatottakat 16, háromcsapatos csoportba osztják be. Mind a 16-ból az első két helyezett jut tovább az egyenes kiesésesi szakaszba. Ez azt jelenti, hogy a mostani 64 helyett 80 meccset láthatunk, de a döntő résztvevőinek így is csak hét meccset kell játszaniuk.

A FIFA logikája egyszerű: minél több a résztvevő, annál több meccset játszanak, így annál több lesz a bevétel is. A saját kutatásuk szerint 6,06 milliárd euró bevételt várnak, ami 597 millió eurós növekedés ahhoz képest, mint ha csak 32 csapat játszaná a vb-t.

Lerágja majd a körmét a Gambia-Üzbegisztán csoportmeccsen?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg Tismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Hozzászólások