szerző:
MTI / hvg.hu

Több mint 900 ezer magyar internetező csak késéssel tudta átvenni a karácsonyi időszakban online rendelt termékeket, az ügyfelek átlagosan öt nappal később kapták kézhez a csomagokat, de 12 százalékukhoz még január első hetében sem érkezett meg – derül ki az eNet Internetkutató 2017. január eleji felméréséből.

A késések oka az eNET szerint az lehet, hogy a webáruházak nem számítottak a forgalom ilyen mértékű növekedésére, de az is, hogy a futárszolgálatok az ünnepi időszakban nem tudták olyan mértékben bővíteni átmenetileg a kapacitásukat, ahogyan azt a megemelkedett rendelésszám igényelte volna.

A késésekkel kapcsolatosan az egyik fő probléma a tájékoztatás hiánya volt, az érintettek alig több mint harmadát értesítették a webáruházak a kiszállítás várható módosulásáról, a többség maga érdeklődött. A vásárlók a webáruházak késéssel kapcsolatos ügyintézését közepesnek értékelték egy ötfokú skálán, negyven százalékuk inkább vagy teljes mértékben kielégítőnek tartotta, 25 százalék számára viszont inkább nem vagy egyáltalán nem volt az megfelelő.

A kutatócég szerint a történtek némileg rontották a webáruházak megítélését, a késésben érintettek 16 százaléka nyilatkozott úgy, hogy legközelebb hasonló helyzetben inkább egy másik webáruháztól rendel, 10 százalékuk pedig azt mondta, máskor biztosan nem rendel a késéssel teljesítő webáruháztól. Az érintettek kétharmada ugyanakkor jelezte: a történtektől függetlenül máskor is fog az adott webáruháztól rendelni, további 7 százalék pedig nem foglalt állást.

A posta szerint minden rendben volt, de...

A postán feladott küldeményekkel sincs minden rendben, rengetegen panaszkodnak, hogy csak nagy késéssel, vagy mind a mai napig nem kapták meg az ünnepek előtt feladott csomagjaikat. Ennek ellenére hétfőn az Origónak nyilatkozott a Magyar Posta operatív vezérigazgató-helyettese, hogy nincs olyan karácsonyi csomag, amely ne érkezett volna meg a címzetthez.

Majláth Zsolt azt is állította, hogy a legnagyobb forgalmú hetekben a cég a küldemények kétharmadát a vállalt határidőn belül kézbesítette. Elismerte, hogy a fennmaradóknál előfordultak csúszások, "de jellemzően ezekben az esetekben is három munkanapon belül eljuttattuk a küldeményeket a címzettekhez".

A Magyar Nemzet kedden arról írt, hogy a Magyar Posta 15 százalékos forgalombővülést tapasztalt tavaly, míg a csúcsidőszakban – november közepétől december közepéig – a szokásosnál 30 százalékkal több csomagot kezelt, mint 2015-nek ugyanabban az időszakában. A fennakadások azonban nemcsak ennek tudhatók be: a cég dolgozóinak létszáma mintegy háromezerrel csökkent, és jelentős a fluktuáció is.

"Hozzatok egy csomagot, aminek meghalt a címzettje!" - Postapara Erzsébetvárosban

A 60 évnél idősebb polgároknak küldött ajándékcsomagok okoznak komoly felfordulást a kerületi postákon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyurcsány irodája is megsemmisült a Teréz körúti tűzben

Gyurcsány irodája is megsemmisült a Teréz körúti tűzben

180 fokos fordulat: Magyarország most már támogatja Horvátország OECD-csatlakozását

180 fokos fordulat: Magyarország most már támogatja Horvátország OECD-csatlakozását

Nemzetek Ligája - Portugáliában lesz a négyes döntő

Nemzetek Ligája - Portugáliában lesz a négyes döntő

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

Trócsányi László: Le fogom győzni a bizalmatlanságot

Trócsányi László: Le fogom győzni a bizalmatlanságot

A magyar termelők kevesebb mint egy százaléka biogazda

A magyar termelők kevesebb mint egy százaléka biogazda