Fordulat: már a német kormányban is van, aki segítené a görögöket

Fordulat: már a német kormányban is van, aki segítené a görögöket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Törés a német kormányban: a külügyminiszter már belemenne abba, hogy könnyítsenek Athén adósságterhén. Alighanem az őszi választásokra készül a politikus.

A görög államadósság törlesztésének enyhítését sürgette Sigmar Gabriel német külügyminiszter, a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa egy hétfői nyilatkozatában, szembefordulva Wolfgang Schäuble kereszténydemokrata (CDU) pénzügyminiszterrel.

Sigmar Gabriel a Süddeutsche Zeitung című lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy „fel kell oldani a politikai blokádot” az athéni kormánnyal szemben. Az euróövezeti tagállamok többsége és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) már készen áll teljesíteni az adósságkönnyítésről Görögországnak tett ígéreteket. Ez a lépés „nem hiúsulhat meg a német ellenállás miatt” – húzta alá.

A görög kormány a reformok részeként annyira súlyos megszorításokat vezetett be a szociális rendszerben, hogy azokhoz képest a Németországban a kétezres évek elején végrehajtott reform könnyű nyári szellő volt – mondta az SPD-s politikus, utalva a pártja és a Zöldek kormánya által idén végrehajtott Agenda 2010 nevű programra, amely a szociális ellátások jelentős csökkentésével járt.

Wolfgang Schäuble elhárította minisztertársa kezdeményezését. Kiemelte: továbbra is érvényes az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsában – eurócsoport – tavaly kötött megállapodás, miszerint adósságkönnyítésekről csak a jelenlegi válságkezelő hitelprogram befejezése után, legkorábban 2018 nyarán lehet szó. Shäuble az athéni vezetés legszigorúbb kritikusa, aki következetesen tartja magát ahhoz, hogy a görögöknek végre kell hajtaniuk a mentőhitelek fejében előírt programot.

Görögországnak az idén júliusig meg kell szereznie az aktuális hitelkeret újabb részletét, hogy törleszteni tudja lejáró kölcsöneit. Az eurócsoport hétfőn kezdi értékelni, hogy Athén miként hajtotta végre az újabb részlet kifizetésének feltételéül támasztott reformokat.

Hozzászólások