szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Augusztustól új feladatot vállal a volt kormányfő.

Hét európai szakember társaságában augusztus elsejétől 18 hónapon át a volt magyar miniszterelnök is tagja lesz annak a Befektetési Bizottságnak, amely az Európai Beruházási Bank (EIB) kezelésében lévő  Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) döntéseit készíti elő.

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap az európai gazdaság élénkítését szolgáló brüsszeli csomagterv fontos eszköze. A célja pedig az, hogy közforrások felhasználásához nyújtott segítség révén magánberuházásokat mozgósítson. Fontos cél még a piaci rések megszüntetése, másrészt a program hozzájárul az Európai Beruházási Bank (egyszerűbben, az EU bankja) beruházási műveleteivel kapcsolatos kockázatviseléshez.

Számítások szerint a 2015-ben életre hívott, az induláskor 21 milliárd euróval feltöltött alap 315 milliárd euró értékű új beruházást generálhat. A támogatható projektek az infrastruktúrafejlesztés, a kutatás-fejlesztés, az oktatás és képzés, az egészségügy, valamint az információs és kommunikációs technológia terén az energetikai ágazat fejlesztése. Az alapban rendelkezésre álló összeg negyedét kis- és középvállalkozások támogatására fordítják.

A döntéseket a nyolctagú Befektetési Bizottság (Investment Committee) készíti elő. A testületet az EFSI ügyvezető igazgatója, Wilhelm Molterer irányítja. A tagok független szakemberek, akik komoly tapasztalatokkal rendelkeznek projektek menedzselésében, alaposan ismerik az Alap által kiemelten kezelt területeket. Az első testület mandátuma július végén lejár. Működése alatt az Alap 240 innovációs és infrastrukturális európai projektet indított útjára. A Befektetési Bizottság tagjai a döntéseket egyszerű többséggel hozzák, a végsőt szót a finanszírozásról az EIB Igazgatótanácsa mondja ki.

Bajnai Gordon mellett augusztustól a francia Thierry Deau, a litván Dalia Dubovske, a görög Vicky D Kefalas, a szlovén Andreja Kodrin, az olasz Fabio Pammolli, a spanyol Nieves Rodriguez Varela  és a holland Manfred Schepers  lesz a testület tagja- olvasható az EIB közleményében. Valamennyiüket pályázat útján választották ki. A kinevezés 18 hónapra szól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Műszaki hiba miatt zuhanhatott le a Leicester City tulajdonosának gépe

Műszaki hiba miatt zuhanhatott le a Leicester City tulajdonosának gépe

Máig nem tudni, kik szedik be a szemétdíjat az országban

Máig nem tudni, kik szedik be a szemétdíjat az országban

Hatalmas "szellemgalaxist" találtak a csillagászok a Tejútrendszer köde mögött

Hatalmas "szellemgalaxist" találtak a csillagászok a Tejútrendszer köde mögött

Nagyon nem tetszik az Európai Parlamentnek a román büntetőjogi reform

Nagyon nem tetszik az Európai Parlamentnek a román büntetőjogi reform

Nincs vége az ausztrál "gyümölcsterrornak", most a körtében találtak tűt

Nincs vége az ausztrál "gyümölcsterrornak", most a körtében találtak tűt

Karácsony: Elsősorban Zuglóban szeretnék polgármester maradni

Karácsony: Elsősorban Zuglóban szeretnék polgármester maradni