Juhász Gábor
Juhász Gábor
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben a kormány több szektorban építgeti és erősíti a hozzá hű, vazallus vállalkozói réteget, másutt inkább a külföldiek vásárolnak: olyan, befutott magyar márkák jutottak mostanában részben vagy egészben külföldi kézbe, mint a Waberer's, a Sziget, a Fornetti vagy a Szentkirályi.

A nemzeti tőkések is megválnak "hungarikumoktól". A jelek szerint ezek sorsát főleg az határozta meg, hogy sikeresek voltak – és vagy tovább akartak terjeszkedni, vagy jó pénzt adtak értük. A HVG cikkének első részében a Waberer's és a Szentkirályi sztoriját mutattuk be. Most a Fornetti és a Sziget történetével zárjuk a sorozatot.  

A Fornetti-sztori, osztalék: 530 millió forint

Ahogy a Szentkirályi saját nemzetközivé válását a 2008-as gazdasági világválság akasztotta meg, sokan a Fornetti eladását is erre vezetik vissza. Palásti József cége a jelek szerint túl gyorsan növekedett a kétezres évek elején, a romániai terjeszkedés például nem jött be, és a franchise-partnerekkel is egyre több volt az összezördülés. 2011-ben a csoport termelő cége veszteséges is volt. Palásti tőkeerős vevőt keresett, amit 2015-ben a svájci Aryztában talált meg, így tulajdonosként teljesen kiszállt az általa felfuttatott vállalatból.

Palásti József, 2015 (Fornetti)
„A jelenlegi struktúrában a Fornetti elérte növekedése határait. Ahhoz, hogy a következő szintet megléphessük, és a nemzetközi mezőnyben is jelentős szerepet tölthessen be a Fornetti, elengedhetetlen a jelentős tapasztalatokkal és stabil financiális háttérrel rendelkező szakmai partner bevonása.”

Az egykori pékmester azonban nem szakadt el volt cégétől: külső tanácsadóként és márkanagykövetként segíti. Az új tulajdonos azt ígéri, „magyar gyökerű nemzetközi nagyvállalat” felépítése a célja, amire garancia lehet, hogy régi Palásti-ismerős, Sebastian Gooding állt a Fornetti élére. A csoport gyártó cége 5,3 milliárd forint osztalékot fizet az idén, amelyből a közvetlen tulajdonosa, a Fornetti Holding Kft. 3,9 milliárdot átutal a svájciaknak.

©

A Siziget-sztori, osztalék: 1597 millió forint

Az OTP Bank által, az MNB növekedési hitelprogram plusz fantázianevű beruházási hitelkeretéből folyósított pénz segítségével tavaly rekordévet zárt Szigetet korábban az Est Media Nyrt.-vel társulva próbálták felfuttatni. A kapcsolat azonban 2014-ben megszakadt, az Est maga már csődeljárás alatt áll, a Gerendai-csoport pedig tovább kereste a tőkeerős partnert. A Sziget Kft. mögött álló üzletemberek a Szentkirályi-féle utat választották: kisebbségi tulajdonosok maradtak a fesztiválszervező cégben.

Gerendai Károly, 2017 (Sziget)
„A Sziget a továbbiakban a Providence partnereként egy következő növekedési és fejlesztési fázisba léphet. (...) A Providence pénzügyi forrásai és nemzetközi háttere, kiegészülve a mi csapatunk szakértelmével, egy még erősebb pozícióba hoz minket.”

Szépen kereshettek az eladáson – becslések szerint több milliárd forintot –, de az biztos, hogy osztalékból is gyarapodtak az idén: 1,6 milliárd forintot vettek ki a sikeres tavalyi év után. Az új többségi tulajdonos 2017 elején a Providence Equity Partners cége, a luxemburgi LMF Luxco S.á.r.l. lett 70 százalékkal, a Gerendai Károly-féle Szigerta Invest Kft. 22,9 százalékot tartott meg, míg a Lobenwein Norberthez kapcsolódó Volt Kft. 7,01 százalék gazdája. Maradtak a magyaroknál a menedzserjogok is, továbbra is ők látják el a portfólióban lévő fesztiválok – a Sziget, a Balaton Sound, a Telekom Volt Fesztivál, a Gourmet Fesztivál és a Gyerek Sziget – operatív vezetését. Az amerikai–brit befektetőket takaró LMF bebiztosította magát: szabadon eladhatja a részét, a kisebbségi tulajdonosok viszont csak az ő előzetes írásos engedélyével.

©

A vazallus vállalkozók megítéléséről

Cikkünk első részében azt is részletesen bemutattuk, hogy a kormány miként építi ki az új, már-már vazallus vállalkozó réteget Magyarországon. És pesrze azt is, hogy miként tiporja el azokat, akik szembefordulnak vele. A gazdasági kormánykedvencek toplistájának rendezése egyre nyilvánvalóbb a közvélemény előtt is. A Republikon Intézet friss felmérése szerint például a teljes népességben csak 6 százalék gondolja úgy, hogy Mészáros Lőrinc saját erőből gazdagodott meg, és a fideszeseknek is mindössze a 14 százaléka véli így. 71 százalék viszont azt tartja, a miniszterelnöki kapcsolat a felcsúti mindenes fényes üzleti karrierjének magyarázata. A kormánycsatlós tőke térnyerése láthatóan leginkább az építőiparban, a médiában és az azt finanszírozó bankvilágban fontos az Orbán-rendszernek. Ez utat nyit a gyors karrierek előtt: ebben a konstrukcióban elég kölcsönből – például a Fidesz-közeliek házi bankjának számító Szemerey Tamás-féle MKB–NHB-páros hiteleiből – venni egy céget, amely aztán állami megrendeléseket, támogatásokat kap. Így programozott a hűbéres vállalkozók sikere, és máris kész a nemzeti burzsoázia.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Vidi volt edzője is ott van az Arsenal kívánságlistáján, de van egy bökkenő

A Vidi volt edzője is ott van az Arsenal kívánságlistáján, de van egy bökkenő

Starbucks-index: Budapest az egyik legolcsóbb város

Starbucks-index: Budapest az egyik legolcsóbb város

Bakiztak az eskütételen, Orbán sem bírta faarccal – videó

Bakiztak az eskütételen, Orbán sem bírta faarccal – videó

Több száz tüntető zavarta meg Peter Handke Nobel-díjának az átadását

Több száz tüntető zavarta meg Peter Handke Nobel-díjának az átadását

Egyre több a halálos baleset a vasúti átjárókban

Egyre több a halálos baleset a vasúti átjárókban

Bioparfüm és natúr krémek: a környezetvédelem illatai

Bioparfüm és natúr krémek: a környezetvédelem illatai