szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Milliárdos hitel és nagy kártérítés is magyarázza, hogyan halmozhatott fel Pécs akkora adósságot, hogy már az államnak kellett gyorssegélyt adnia – olvasható a HVG e heti számában.

Politikai megrendelések sejlenek föl Pécs túlköltekezése mögött – derül ki a HVG összeállításából. Alig három évvel az állami adósságkonszolidáció után a város ismét csődközelbe sodródott.

Páva Zsolt polgármester is beismerte, hogy a város több milliárd forint tartozást halmozott fel – igaz, szerinte normális a működés, bár a tendenciák kedvezőtlenek. Ez már májusban felsejlett, amikor a halasztott közgyűlés 5 milliárd forintos hiánnyal fogadta el az önkormányzati zárszámadást. Pedig az önkormányzatok négy évvel ezelőtti konszolidációjakor Pécstől összesen 45,7 milliárd forint tartozást vállalt át az állam. Ez Budapesté után a második legnagyobb adósság volt. A gazdasági szakemberek már akkor is hangoztatták, hogy ezt sem a város nagysága, sem gazdasági ereje nem indokolja.

Már Páva politikai belépője is inkább szólt a Fideszről, mint Pécsről. A Suez Environnement kiszorítása a város vízellátásából voltaképp a rezsiharc próbajátékának tekinthető; a francia cég végül 3 milliárd forint kártérítésben részesült. Bukott a város a Zsolnay-gyár sorsáról folyó vitán is.

Pécs első közvilágítás-korszerűsítési pályázatát a korábban Tiborcz István tulajdonában lévő, ma közvetetten a WHB birtokolta Elios nyerte, a város a 800 milliós lámpacserét hitelből rendelte meg. Az idén a K&H Bankot bízták meg a folytatással, amely alvállalkozóval végezteti el a munkát, immár 1,3 milliárdért. Tiborcz azóta sem távolodott el a várostól. Pécs önkormányzata idén márciusban több ponton módosította építési szabályzatát, hogy helyzetbe hozza Czéh-Tóth Márk helyi vállalkozót, az U-CampUs Zrt. tulajdonosát, akit üzleti kapcsolatai szintén a miniszterelnöki vőhöz kötnek. A 3,5 milliárdos hitelből vett használtbusz-flotta ügyében pedig a rendőrség is nyomoz, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt.

További részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©