szerző:
hvg.hu

A BKK vezetői napokig úgy gondolják, nincs nagy baj a mobilbérlettel, de ezzel a véleményükkel egyedül maradtak. A Heineken ragaszkodik a vörös csillaghoz, a vizes vb pedig még tovább drágul. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

©

Marad a vörös csillag – mondta kérdésünkre a Heineken Hungária vezérigazgatója, amikor a cég soproni sörgyárában jártunk. José Matthijsse arról is beszélt: miután Martfűn megszüntetik a sörgyártást és logisztikai központtá alakítják át az üzemet, a dolgozóknak 9-12 hónapjuk lesz vagy új munkát találni, vagy elrendezni, hogy Martfűről Sopronba költözzenek.

A gyárban azt nem találtuk meg, hogy hol kerül fel a vörös csillag a Heinekenre – az üvegeket és a dobozokat máshol készítik -, de a gyártás többi lépését megnézhettük. Mindazt a sört, amit most, július közepén láttunk a gyárban készülni, jó eséllyel valamikor augusztus végén fogja valaki meginni.

Mi legyen a Heineken vörös csillagával?

A hét vesztese egyértelműen a BKK: a mobilbérlet bevezetése egyelőre kudarcba fulladt – no nem a cég szerint, ők eredetileg azt állították, a rendszer jól működik, csak folyamatosan támadják, és néhányan vicces névvel próbálnak regisztrálni. A Közlekedő Tömeg blog például kipróbálta, át tud-e jutni másolt mobilbérlettel az ellenőrző pontokon. Tízből tízszer ránézésre elfogadták a bérletet, elég volt csak felmutatni a mobiltelefon képernyőjét. Az is kiderült, hogy különösebb programozói tudás nélkül be lehet lépni bárki fiókjába, ahol már megtalálhatóak a személyes adatok is.

Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója válaszul gyakorlatilag lehülyézett néhány százezer embert, és azt magyarázta, úgy gondolták, hogy a felhasználók adatait elég golyóálló üveg helyett üveggel védeni. Azt a 18 éves fiút pedig, aki szólt a BKK-nak, hogy 50 forintért is lehet bérletet venni, a T-Systems köszönet helyett feljelentette, a rendőrség pedig csütörtök éjjel elvitte kihallgatásra. A hétvégére kellett várni ahhoz, hogy a T-Systems és a BKK vezére is elnézést kérjen a történtekért, és vizsgálatot indítson.

Mit érdemel a feljelentett fiú?

Hiába tart már a vizes világbajnokság, ez sem lehet akadálya annak, hogy még tovább dráguljon. A közbeszerzések adatai között ezen a héten lett elérhető egy szerződés, amely közel 800 millió forinttal dobta meg az árat a call center és az önkénteseket irányító portál kiépítésével. Át kell alakítani az óriás ugrótornyot is, hiába költöttek rá már 3,1 milliárd forintot.

©

A vébére épült kerékpáros- és gyaloghíd nem drágul tovább, erről csupán annyi derült ki, hogy a világbajnokság alatt tilos biciklizni rajta, ellenben bátran reklámozzák ott azt az épülő lakóparkot, amelyhez majd elvezethet. Kiderült az is, hogy az amerikai csapat kiakadt azon, milyen drágán akarták elszállásolni őket, ezért egy alacsonyabb árat kellett kialkudni.

Orbán Viktor szerint a vb-n látszik, nincs, amit ne tudnánk megszervezni. Mi legyen a következő?

A kereskedelemben is szeretnék bevezetni jövőre az ágazati bérminimumot. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnöke azt mondta, a többi ágazatnak is fel kellene zárkóznia a turizmushoz, különben eltorzul a munkaerőpiac. A munkaadói oldal képviselői azt jelezték: elismerik, hogy ebben az ágazatban is beszélni kell a bérekről, azonban szerintük annyira összetett a kiskereskedelem, hogy a kormány segítsége nélkül nem fognak tudni megállapodni a dolgozókkal.

A kiskereskedelemben most nincs ágazati kollektív szerződés. Korábban készült ugyan egy tervezet, az azonban inkább a munkavégzés szabályaival volt kapcsolatos.

Kell-e bérminimum a kereskedelemben?

A hét képe: hét Green Holidays-károsult tüntet.

©

Furcsán időzített húzással fizetett ki több mint egymilliárd forintot az az ingatlanhasznosító társaság, amelynek legnagyobb részvényese Schmidt Mária kormánybiztos cége. Forrásaink szerint törvényes, de üzletileg érthetetlen döntések történtek, márpedig a cégvezetésben Schmidt rokonai ülnek. Végül az óriási összeg egy svájci offshore cégnél landolt.

Mivel a svájci vállalat már teljesen átláthatatlan, a saját részvényekért járó óriási összeg gyakorlatilag nem tudni, kihez került. Akár másnap besétálhattak a svájci cég névtelen tulajdonosai egy svájci bankba, hogy felvegyék, elkezdjék költeni, vagy tovább utalják.

Hol lenne a legjobb helye az egymilliárd forintnak?

Lesújtó képet festett Magyarországról az OECD tanulmánya, pedig az is kiderült, nem a pénzhiány az akadály. Az oktatás minősége például a többi között Magyarországon romlott a legnagyobb – 25 pontot meghaladó – mértékben. Az egészségügyben sem jobb a helyzet: nálunk az egyik legmagasabb az egyik legelterjedtebb tüdőbetegséggel, a COPD-vel kórházban kezeltek aránya, de a szívroham, a stroke és a mellrák halálozási aránya is itt a legmagasabb.

Pedig a kormány nem sajnálja a pénzt: amíg az OECD átlagában 3,2 százalékos volt a kormányzati beruházások aránya 2015-ben, nálunk ennek több mint a duplája, 6,7 százalék.

Hogy reagáljon a kormány az OECD-tanulmányra?

Áldozatnak tartja magát a Green Travel-utakat ezerszámra eladó Forró Tamás. Az ügyvezető kérdésünkre azt mondta: adminisztrációs hiba, hogy az engedéllyel fél éve már nem is bíró Green Travel neve is szerepelt az utazási szerződéseiken. Több ezer ügyfél futhat a pénze után, miközben az indulhatunk.hu két hete az összes irodáját bezárta. Az összes munkatársuk elérhetetlen, a központi számokat nem veszik fel, e-mailekre nem válaszolnak.

Az Uniqa eközben azt közölte: a szerződésük alapján 500 millió forint erejéig téríti meg a károkat, azonban a keretösszegnél nagyobb a kár. A biztosító csak a közvetlen a bedőlt utazási irodával szerződőknek fizet kártérítést, a nagy többség viszont a Green Holidays útjait trükkösen értékesítő indulhatunk.hu-nál vette a - soha meg nem valósuló - utat. A károsultak pedig tüntetést szerveztek, nem túl nagy sikerrel: összesen heten voltak ott.

Mi a Green Holidays botrányának tanulsága?

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Merjünk kicsit álmodni: Z4-es BMW-ket eresztettünk össze egy spéci Mazda MX-5-tel

Merjünk kicsit álmodni: Z4-es BMW-ket eresztettünk össze egy spéci Mazda MX-5-tel

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti háztűz miatt

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti háztűz miatt