És akkor Gerendai Károly helyett a kocsma pultosa panaszkodott a Sziget miatt

És akkor Gerendai Károly helyett a kocsma pultosa panaszkodott a Sziget miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A benzinkút, a gíroszos és az Auchan lett a Szigetre érkezők kedvence. Európában máshol nem annyira örülnek a turistáknak, több országban is tüntetnek ellenük. A vizes vb három héttel a lezárása után is tovább drágult, a BKV 92-szeres pótdíját tisztességtelennek minősítették, az amerikai elnök mögül pedig sorra hátrálnak ki a legnagyobb cégek vezetői. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Lenyomta a pita a kürtőskalácsot a Szigetnél. A megkérdezett vállalkozók szerint tévhit, hogy a külföldiek nyakló nélkül költik a pénzt a Szigeten. Ezért a karszalagos zónán kívül is keresik az olcsóbb termékeket. Inkább a közeli Auchanban vásárolnak be, hogy aztán annak parkolójában, a füves területen készüljenek fel az esti koncertekre. Az a helyszíni beszámolókból kiderült, három nyertes biztosan van a környéken: a benzinkút, a gíroszos és a nagyáruház. A Szentlélek téri HÉV-megállóban üzemelő kocsma pultosa viszont arról beszélt, hogy nem volt akkora forgalmuk, mint az elmúlt években.

Mi lenne a kedvence a Sziget környékén?

Hiába ért véget már három hete a vizes vb, ez sem akadálya annak, hogy még tovább dráguljon. A legnagyobb tétel a héten az a mindössze 60 másodperc hosszú utókommunikációs film, amelyet 230 millió forintból készítenek el. A Magyar Nemzetnek jutott eszébe, hogy kiszámolja: volt már ennél kicsit drágább film is vizes témában, a Titanic 260 millió forintba került percenként.

Ehhez képest az már szinte semmiség, hogy kiderült: 9,9 millió forintot még azért dobtak rá a költségekre, mert amikor megkötötték a szerződést a vb közlekedésének megtervezésére, elfelejtették, hogy ezt kommunikálni is kéne. A héten megkaptuk az adatokat a vb alatti hajójáratokról is: a 480 milliós költség 50 ezer utasra azt jelenti, hogy utasonként 9600 forintba került a projekt.

Meddig drágul a vizes vb?

A hét képe: a Szigetre érkezők a szomszéd Auchanban lazítanak.

©

Tömegesen léptek ki a legnagyobb amerikai cégek vezetői Donald Trump mögül. Miután az amerikai elnök relativizálta a charlottesville-i erőszakot, és azt mondta, „az egyik oldal rossz, a másik oldal szintén nagyon erőszakos volt”, a tanácsadó testületeiből sorra kezdtek kiszállni az üzletemberek. Ezek után egy gyorsan összehívott tanácskozásukon arra jutottak, egységesen hagyják el a tanácsot.

Tim Cook
©

Trump kedden még arról tweetelt, hogy a tanácsadó testületből kilépőknek azt üzeni, hogy majd mások átveszik a helyüket. Egy nappal később viszont végül azt jelentette be, hogy inkább ő maga vet véget a tanácsok működésének ahelyett, hogy nyomást akarna gyakorolni a cégvezetőkre. A testületekben egyebek között a Johnson & Johnson, az Intel, a Boeing, a Caterpillar, a 3M, a Dell, a JP Morgan vagy a Disney vezető emberei ültek, Elon Musk, a Tesla vezetője pedig az elsők között állt fel a tanácsadó testületekből. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója pedig a cég dolgozóinak írt levelében ítélte el Trump szavait.

Jól tette Trump, hogy beleállt a botrányba?

A 350 forintos jegyár 92-szeresét kitevő pótdíj már tisztességtelennek minősül – mondta ki a bíróság. A BKK még még 2015-ben büntetett meg egy utast, majd 16 ezres büntetése idővel 32 ezerre duplázódott. Az utas visszavágott, szerinte a 92-szeres pótdíj már sok. Az eljáró bíróság a BKK pótdíját összehasonlította a parkolási pótdíjjal: az 15 napon belüli befizetés esetén jellemzően az egy órai várakozási díj 12-14-szerese, 15 nap után pedig a 40-szerese.

©

A BKK minderre úgy reagált: nem lehet következetes bírói gyakorlatnak tekinteni azt, amit a bliccelő ügyének indoklásában állítottak.

Tisztességes-e a 92-szeres pótdíj?

Szerény órabérekkel dolgoztatja munkásait Mészáros Lőrinc. A Mészáros és Mészáros Kft.-nél a fizikai dolgozók bruttó 252 ezer forintot keresnek havonta, a szellemi munkát végző alkalmazottak pedig havi bruttó 423 ezer forintos fizetést kapnak átlagosan. Az átlagos órabér 1369 forintra jön ki a cégnél. A Mészáros gyerekeinek tulajdonába tartozó Fejér-B. Á. L. Zrt.-nél bruttó 225 ezer forint járt átlagosan a fizikai munkásoknak.

A felcsúti polgármester a héten megint bevásárolt, ezúttal egy borászat lett az övé. Az is kiderült, hogy a MÁV-nak az elmúlt egy évben 136 millió forintért szállított vizet, de ez az összeg jövő nyárig akár 350 millióval is nőhet.

Mi járna Mészáros dolgozóinak?

Összehívták a Schmidt Mária kormánybiztos érdekeltségében lévő Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. rendkívüli közgyűlését. Ott jóváhagyták: kezdeményezik, hogy a céget szabályozott ingatlanbefektetési társaságként vegyék nyilvántartásba. Így ugyanis gyakorlatilag nem kellene adót fizetniük, az ebbe a körbe tartozó cégek ugyanis egy júniusi törvénymódosítás miatt mentesülnek a társasági és a helyi adó alól, és más illetékeket sem kell leróniuk. Viszont a nettó eredménye legalább 90 százalékát ki kell fizetnie osztalékként.

Kiket mentesítsenek még az adózás alól?

Egyre több népszerű helyen tiltakoznak a turisták áradata ellen. San Sebastianban a baszk kulturális napok alkalmából tüntetést hirdettek, nemrég Velencében is ezrek vonultak utcára tiltakozni, Hvar szigetén ppedig büntetni kezdték azokat a turistákat, akik közterületen részegeskednek. Egy szélsőséges szervezet videót tett fel a közösségi oldalakra, melyben bemutatja: aktivistái éjszaka kiszúrják a turistabuszok illetve kerékpárok gumiját Spanyolországban.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a tömegturizmus egyik központját választotta ki, hogy elmondja a véleményét. Mallorcán nyilatkozott: a hozzájuk látogató turisták sokmillió munkahelyet teremtenek, hatalmas bevételt hoznak. Természetesen okoznak problémákat is. Ezzel kapcsolatban sok mindent megtehetünk, de nem rúghatunk beléjük – figyelmeztetett.

Tiltakozzon-e Magyarország a turisták ellen?