szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Roman Abramovics és harmadik neje, Dasa Zsukova nem olyan oligarchapár, mint a többi. Őket a művészet támogatása érdekelte elsősorban Oroszországban. Ahol most pácban a művészvilág, hiszen, ha a pár válik, akkor kérdés, hogy ki finanszírozza majd őket a gazdasági gondokkal küzdő országban?

Roman Abramovics vagyonát a Forbes 9 milliárd dollárra becsüli. Neje, aki 14 évvel fiatalabb nála, szintén nem koldusszegény. Édesapja az orosz olajbiznisz egyik koronázatlan királya. Közös szenvedélyük a művészetek támogatása volt Oroszországban.


Roman Abramovics Londonban először azzal keltett feltűnést, hogy megvette a Chelsea futball csapatát. Azóta is a VIP lelátón fogadja fontos üzleti partnereinek egy részét. Másodszor akkor esett le a londoniak álla amikor Abramovics és harmadik neje megvette Lucian Freud festményét a Christie's- nél. 33,6 millió dollárt fizettek Sigmund Freud unokájának festményéért. Ilyen sok pénzt élő festő képéért még senki sem adott. Ráadásul mindez 2008-ban, a világméretű pénzügyi válság kellős közepén történt. De az Abramovics-Zsukova páros ezután sem állt le: 86,3 millió dollárt fizettek Francis Bacon egy három részes képéért. A tippet mindkét esetben az új asszonyka adta, Abramovics pedig fizetett, mint a katonatiszt.

Már a lánykérés sem volt semmi

Giacometti egyik szép szobrát kapta Dasa Zsukova csekély 14 millió dollárért. Ezek csak a leghíresebb vásárlások. A pár a huszadik század művészetének legnagyobb vásárlójának számított Oroszországban és valószínűleg az egész világon.  Valahol persze ki is kellett állítani a megszerzett orosz és külföldi kincseket. 2008-ban megnyílt Moszkvában a Le Garage művészeti centrum. Az orosz főváros egykori zsidó negyedében egy buszgarázs helyére épült – innen a név. Amy Winehouse énekelt a megnyitón. Aztán a Le Garage költözött. A Gorkij parkban a japán építesz Shigeru Ban tervezte az épületet. Egy másik szovjet barokk épületet csekély 17 millió dollárért alakítottak át művészeti centrummá Moszkvában. Itt a tervező a szintén világhírű Rem Koolhas. Ilyet nem látott még Moszkva.

Szentpétervártól sem vontak meg semmit. Putyin elnök szülővárosában 400 millió eurót  fektetett be Roman Abramovics. Csakhogy itt kezdődtek a problémák: a férj ugyanolyan nagy és reprezentatív művészeti központot akart, mint a moszkvai Le Garage. Az ifjú feleség viszont inkább a világ legnagyobb diszkóját szerette volna létrehozni Szentpétervár kellős közepén. A Kommerszant című lap szerint Ibiza járt Dasa Zsukova fejében.

 Mi lesz ezekkel a központokkal? Ki pénzeli majd őket?

2010-ben, amikor a Wynn házaspár vált, barátságosan megosztoztak a nagy értékű műkincseken, pedig a Las Vegas-i kaszinótulaj és neje homlokegyenest más stílust kedvelt. Mi Roman Abramovics és Dasa Zsukova több milliárd dolláros örökségével? Az 50 éves Abramovics már a jövőjét építgeti, ezúttal Amerikában. Putyin kedvenc oligarchája egy társaságban tölti az estéket Jared Kushnerrel. Trump elnök vejével, aki főtanácsadó a Fehér Házban. És aki olykor orosz ügyekkel is foglalkozik. Ami végképp nem közömbös Roman Abramovics számára, akit Putyin elnök helikopteren keresett fel, amikor legutóbb Londonban járt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!