szerző:
hvg.hu

Szerbiában olcsó és fegyelmezett a munkaerő, és a munkajogi törvények, finoman fogalmazva, inkább a munkaadóknak kedveznek, mintsem a munkavállalóknak. A Balkán legnépesebb országa uniós tagjelölt és igyekszik beilleszkedni a nemzetközi munkamegosztásba. Pillanatnyilag hálátlan szerep jut neki.

Valami olyasmi, amin a magyarok, a szlovákok, a csehek és a lengyelek talán már túl vannak. A visegrádi országokban munkaerőhiány van, de Szerbiában 15 százalékos a munkanélküliségi ráta. És ezt a tényt a multik keményen kihasználják. Nagyon alacsony bért fizetnek. Júniusban fellázadt a kragujeváci Fiat autógyár 2400 munkása. Sztrájkba léptek és 18 százalékos béremelést követeltek. Ez önmagában soknak tűnik, de még ezzel a bérnövekménnyel is csak havi 370 euróra nőtt volna a jövedelmük, miközben a szerbiai átlagbér 400 euró körül van.

A nyár folyamán hosszas tárgyalások zajlottak. A Fiat titkolózott, de azt szivárogtatta ki, hogy ha túl sokat akarnak a munkások, hát kivonul Szerbiából. Ahol egyébként már 1950 óta jelen van. A Fiat az erő pozíciójából tárgyalhatott. 2017 első negyedévében a kragujeváci gyárban készült autók exportja 382 millió eurós jövedelmet hozott, ez a szerb bruttó hazai termék 3 százaléka. Aztán az ősz elejére megszületett a megállapodás. 4,5 százalékos béremelést ad a Fiat, ez gyakorlatilag csak a szerbiai inflációhoz igazodik, vagyis a munkások tényleges anyagi helyzete nem javul, de kénytelenek voltak elfogadni ezt a végkifejletet. És vannak sokkal rosszabb példák is.

Egy dél-koreai cég, a Yura, dél-szerbiai autó elektronikai üzemében botrányosak voltak a munkakörülmények, még WC-re sem engedték ki a munkásokat. Egy rákos, gyermekét egyedül nevelő nőnek nem hosszabbították meg a szerződését. A szerbiai munkaügyi felügyelet viszont mindent „rendben talált”. A több külföldi tulajdonosváltást is átélt Smederevska Palanka vagongyárban már január óta nem kapnak fizetést a dolgozók. Egy 56 éves férfi alkalmazott a műhelycsarnokban akasztotta fel magát, a dolgozók Belgrádban tüntetnek, de alig van esélyük érdekeik érvényesítésére.

Az AFP által megkérdezett szakszervezeti vezetők szerint a szerbiai munkaerő kiszolgáltatott. A munkanélküli segély nevetséges, ha élni akarnak, el kell fogadniuk az alacsony béreket. A kormány a külföldi tőke becsábításában érdekelt és kedvezményeket ad a beruházóknak, akik aztán a végletekig vissza is élnek pillanatnyi monopolhelyzetükkel. De ahogy sok más feltörekvő gazdaság, például a most már munkaerőhiánnyal küszködő visegrádiak példája is mutatja, ez a felzárkózás elkerülhetetlen első fázisa. Hogy a következő jobb lesz-e? Nos, erről megoszlanak a vélemények, de a visegrádi országokból tömegesen nyugatra távozó munkaerő azt jelzi, hogy a különbségek alig csökkennek az állítólag dinamikus kelet-közép-európai országok és az - egyesek szerint -  hanyatló Nyugat élet- és bérszínvonala között.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Stephen Hawking utolsó üzenete: "Nincs Isten"

Stephen Hawking utolsó üzenete: "Nincs Isten"

Jövő héten ismét megpróbálkoznak egy Szojuzzal

Jövő héten ismét megpróbálkoznak egy Szojuzzal

Habbal és locsolással az azbeszttartalmú törmelék ellen az újlipótvárosi volt KISZ-székház bontásánál

Habbal és locsolással az azbeszttartalmú törmelék ellen az újlipótvárosi volt KISZ-székház bontásánál

A világ egyik legnagyobb rendezője utál filmet forgatni

A világ egyik legnagyobb rendezője utál filmet forgatni

A ceglédi kislány apja szerint gyermekét baleset érte, nem erőszakolták meg

A ceglédi kislány apja szerint gyermekét baleset érte, nem erőszakolták meg

Kercsi iskolai mészárlás: 20-ra nőtt a halottak száma

Kercsi iskolai mészárlás: 20-ra nőtt a halottak száma