szerző:
Csurja Zsolt

A Budapest Sportarénában most zajló HVG Állásbörzén a cégek már nem csak csábító fizetésekkel, hanem új módszerekkel toboroznak, az álláskeresők pedig mappákba hajtogatott önéletrajzok helyett digitálisan ajánlják magukat a munkaadók figyelmébe.

Lejárt az unott arcú, nem túl lelkes HR-es munkatársak ideje, akik arról áradoznak, hogy milyen szuper a toborzó rendszerük. A vállalatok a több szektort is sújtó munkaerőhiány miatt komoly kitelepülésekkel készültek a HVG Állásbörzére, hogy munkavállalókat toborozzanak. Hosszú távra. 

Hogyan történik a jelentkezés? 

Természetesen digitálisan. Hol van már az a jelenet, amikor fiatal végzős középiskolások és egyetemisták több tucat kinyomtatott, esetleg fénymásolt önéletrajzzal a hónuk alatt szaladgálnak a céges pultok között? Sehol. Legfeljebb a jelentkezők gyűjtik be a céges mappákat.

©

A jelentkezők előre feltöltik az önéletrajzukat a rendezvény weboldalára, aztán a chek-in pultoknál kapnak egy szakterületüknek megfelelően színkódolt mappát, aminek az alsó sarkában egy chip van. Ez tartalmazza az tanulmányaikkal, tapasztalataikkal, készségeikkel és képességeikkel kapcsolatos információkat, amelyeket NFC-technológiával, azaz érintéssel vagy pár centiméterről küldenek tovább a kiszemelt cég leolvasójára. 

Adatcsere

Ahogyan a jelentkezők, úgy a munkaadók és a munkaerő-közvetítő cégek is az adatokból teremtenek értéket, ezért a toborzási folyamat nem fejeződik be a rendezvény végén. A cégek a személyes beszélgetések mellett önéletrajzokat is gyűjtenek, amiket elraktároznak, és a jövőben üresedés esetén már van mihez nyúlniuk.

©

Tízszereznék a létszámot 

Olyan vállalat is akad, amelyik megtöbbszörözné a dolgozói létszámát. Egy kereskedelmi ingatlanokkal kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtó cégben 2016 végén 26-an dolgoztak, most 74-en vannak, az év végére szeretnék elérni a száz főt. 2-3 éven belül pedig a kezdeti létszám tízszeresét, 270 munkatársat alkalmaznának Magyarországon. Náluk a munkanyelv angol, a jelenlegi létszám 85 százaléka magyar. 

Mi főleg pénzügyeseket, ügyfélszolgálatos munkatársakat, IT-szakembereket vennénk fel, később pedig stratégiai és tanácsadási területre keresünk munkaerőt

 – mondta a hvg.hu-nak a Cushman & Wakefield Portfolio Services Center HR menedzsere, Seres Dávid. 

Oktatás, kutatás, fejlesztés 

Van olyan cég, amelyik az oktatásban látja a megoldást. A Knorr-Bremse budai Kutatás-Fejlesztési Intézete erős hallgatói programmal, sok gyakornokot felvéve biztosítja az utánpótlást. A mérnököket pedig kutató és fejlesztő munkákkal, kiemelkedő szakmai lehetőségekkel tartják maguknál. 

"25 százalékkal fogjuk növelni a mérnöki létszámot a jövő év végéig. Innovatív, kutató és fejlesztő mérnökökre van szükségünk, akik jó színvonalú diplomával rendelkeznek. Erős nálunk az akadémiai vonal, egyedülállóak vagyunk az autóiparban a PhD-fokozattal rendelkező mérnökök számában. Mi indítottunk először duális képzést Magyarországon, az első generáció tavaly végzett" – mondta Seregély Gabriella, a Knorr-Bremse HR specialistája. 

©

Mivel marasztalják a munkatársakat? 

De nem elég megtalálni és felvenni a kiszemelteket. A legjobb megtérüléshez ott is kell őket tartani a munkahelyükön. Ezt a cégek a versenyképes bérezés mellett új karriermodellekkel, branding kampányokkal, közösségépítéssel, valamint jobb munkahelyi környezet megteremtésével igyekeznek elérni. 

Mennyiért dolgoznának? 

Megkérdeztük a jelentkezőket: egy részmunkaidős állást kereső villamosmérnök, néhány év informatikai tapasztalattal például 2 ezer forintos órabért szeretne magának, míg a BME műszaki menedzser szakán végzős fiatalember gyakornokként havi 150 ezer forintot, később pedig 250-300 ezret keresne az autógyártás vagy a telekommunikáció területén. 

A HVG Állásbörzén, amelyre még ma is érdemes kilátogatni, a kétszáznál is több kiállító cég közel fele keres mérnöki vagy műszaki végzettségű szakembereket, nagyjából 120 vállalat venne fel azonnal informatikust, 125 pedig gazdasági szakembereket alkalmazna. 75 cégnél keresnek szolgáltató központjukba (SSC) munkaerőt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Felelősségérzetből" a 82 éves Berlusconi is indul az EP-választáson

"Felelősségérzetből" a 82 éves Berlusconi is indul az EP-választáson

Rasszizmussal vádolták, első fokon nyert Kassai Viktor

Rasszizmussal vádolták, első fokon nyert Kassai Viktor

Kővel dobta be haragosa autójának ablakát, felfüggesztett börtönt kapott

Kővel dobta be haragosa autójának ablakát, felfüggesztett börtönt kapott

Óriási megfejtést adott egy pécsi besúgó a popzene sikeréről

Óriási megfejtést adott egy pécsi besúgó a popzene sikeréről

Jön az eredeti Szellemirtók-filmek folytatása

Jön az eredeti Szellemirtók-filmek folytatása

4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog

4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog