szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még le lehet győzni az Orbán-kormányt, vallja Mellár Tamás, a Fidesz holdudvarának hátat fordító közgazdász. Szerinte pécsi indulása azt mutatja, hogyan lehetne ennek az esélyét megadni.

Az ország gazdaságilag, társadalmilag és politikailag egyaránt olyan időket él, amikor nem lehet elugrani a felelősség elől - ezzel indokolta a Magyar Nemzet kérdésére Mellár Tamás miért fogadta el a képviselő-jelöltséget a 2018-as választásokon Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (Moma) vezetőjének felkérésére. Sorsfordító kérdések dőlnek el a következő években, és nem lenne jó, ha az Orbán-kormány maradna, mert rossz irányba viszi az országot, és itt az Európai Unió és a paksi bővítést említette elsőként.

Hogy lehetnek-e esélyei a pécsi egyéni körzetben? Mellár emlékeztet: az elmúlt években annyi párt és civil szervezet biztosított már a támogatásáról, hogy

azt gondoltam, próbára teszem őket. Független jelöltként, széles körű támogatással reális lehetőség van a fideszes jelölt legyőzésére.

Mellár azért nem az LMP színeiben indult, amelynek közgazdasági tanácsadója, mert elfogadhatatlan számára, hogy senkivel ne akarjanak megegyezni. Reméli, hogy ez meg fog változni. A Moma konzervatív pártként határozza meg magát, és ezzel illik az értékrendjéhez, ettől még független jelöltnek tekinti magát. Bokros Lajossal eddig csak kétszer beszélt életében, és mindössze a demokrácia alapértékeihez kapcsolódó kérdésekben értenek egyet.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke már támogatásáról biztosított. Remélem, hogy az MSZP és a DK, sőt a Jobbik is támogatni fog, még ha utóbbi párttal nagyon sok mindenben nem értek is egyet.

Az indulásom azért lehet fontos, mert ezzel próbálok mintát adni a pártoknak

- mondta Mellár. Azt szeretné, ahol van hozzá hasonló független személy, ott mögé sorakoznának fel a pártok.

Mellár azt is elmondta, hogy a Fidesz holdudvartól maga távolodott el, mint ahogy a Századvégtől is önként jött el. Nincs benne sem sértettség, sem hatalomvágy. A legszívesebben nem politizálnék, hanem olyan könyvet írnék, amire a szakma odafigyel - mondja. És képviselőjelöltsége ellenére sem akar kormányfő vagy miniszter lenni.

A kormányváltásnak még mindig van realitása. Ahogy a gazdaságban, úgy a politikában sem lehet lineárisan leírni a történéseket. Ha így lenne, az volna a kérdés, lesz-e kétharmada a Fidesznek. Ám gyors és radikális változások még mindig jöhetnek

- mondja Mellár. Elképzelhetőnek tartja, hogy a társadalom kényszeríti ki a teljes ellenzéki összefogást.

Mellár Tamás a Magyar Nemzet kérdésére elmondta véleményét az ellenzéki kormányfő-jelöltekről, Botka bukásáról és a magyar gazdaság(politika) helyzetéről. Az interjút itt olvashatja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rendőrök szállták meg a szolnoki műtrágyagyárat, az 5. leggazdagabb magyar érdekeltségét

Rendőrök szállták meg a szolnoki műtrágyagyárat, az 5. leggazdagabb magyar érdekeltségét

Tucatnyi klasszikus autót mentettek ki egy elhagyott pajtából, ami összedőlt – képek

Tucatnyi klasszikus autót mentettek ki egy elhagyott pajtából, ami összedőlt – képek

Hadházy feljelentést tesz a letöltendő börtönre ítélt Gruevszki befogadása miatt

Hadházy feljelentést tesz a letöltendő börtönre ítélt Gruevszki befogadása miatt

„Mégis egy volt miniszterelnök” – a Fidesz zavarosan magyarázza Gruevszki szökését

„Mégis egy volt miniszterelnök” – a Fidesz zavarosan magyarázza Gruevszki szökését

Hosszú Katinka legalább olyan lelkesen énekel, mint úszik - videó

Hosszú Katinka legalább olyan lelkesen énekel, mint úszik - videó

14 évet kapott a férfi, aki baltával vágta le a felesége kezeit

14 évet kapott a férfi, aki baltával vágta le a felesége kezeit