szerző:
hvg.hu

Venezuelában adják ki az új, százezer bolivaros bankjegyet, amely átszámítva két eurót, nagyjából 620 forintot ér.

Több mint 800%-os az infláció a latin-amerikai országban, mely a kőolaj és a földgáz árának csökkenése miatt öt éve gazdasági válságban van. Tavaly még a 100 bolivaros volt a legnagyobb címletű bankjegy. Idén már 100 ezer bolivaros is lesz, mely a feketepiacon 2 dollár 30 centet, vagyis mintegy két eurót ér majd.

Mindez része egy új pénzügyi reformnak, melyet Nicolas Maduro elnök személyesen jelentett be. Az országot vaskézzel kormányzó baloldali populista politikus szerint a reformok célja az, hogy a készpénz eltűnjön a rendszerből. Az óriási infláció az életszínvonal csökkenését eredményezi. Ezért Maduro elnök azt is jelezte: 30%-al emeli a minimálbért és a nyugdíjak értékét. Ezek a szociális intézkedések minden bizonnyal újabb inflációt gerjesztenek majd – írja a Deutsche Welle.

Maduro elnök ismét megfenyegette az ellenzéket, amely a rendszer megdöntésére törekszik. Decemberben önkormányzati választások lesznek Venezuelában és az ellenzék ezeket bojkottálni kívánja mondván, hogy a hatalom manipulálja a választásokat. Maduro elnök úgy tudott hatalmon maradni az ellenzék parlamenti támadásai ellenére, hogy új alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását rendelte el. Mivel ezt a választást megnyerte, az új alkotmányozó nemzetgyűlésben hívei olyan törvényeket szavaztak meg, melyek gyakorlatilag szinte teljhatalmat biztosítanak az elnöknek.

Az USA és néhány más állam nem ismeri el törvényesnek Maduro elnök uralmát Venezuelában, és szankciókat alkalmaz ellene, melyek tovább gyengítik az egykor oly erős gazdaságot, amely ma már évi több mint 800%-os inflációval küszködik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Tapírt lopnak az állatkertből az éhező venezuelaiak

A venezuelai hatóságok nyomozást indítottak, miután tolvajok állatokat loptak a nyugati fekvésű Zulia állam állatkertjéből, hogy megegyék őket – közölte szerdán a dél-amerikai állam rendőrségének egyik tisztségviselője.

MTI Kult

Kiakadtak a Despacito szerzői a venezuelai elnök húzása miatt

Nicolas Maduro venezuelai elnök politikai célokra használta fel a nyár legnagyobb slágerének számító Despacito című dalt, amelynek eredeti előadói, Luis Fonsi és Daddy Yankee emiatt a közösségi médiában adtak hangot felháborodásuknak.

A pocsék idő árt a májunknak

A pocsék idő árt a májunknak

Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Kiütötte ellenfelét, hibátlan a Győr

Kiütötte ellenfelét, hibátlan a Győr

Donald Trump kitüntette Elvis Presley-t

Donald Trump kitüntette Elvis Presley-t

Gyakrabban kereshet majd a Google-ön, ha ezt az új funkciót bevezetik

Gyakrabban kereshet majd a Google-ön, ha ezt az új funkciót bevezetik

Gulyás Gergely: erősödik a főpolgármester szerepe

Gulyás Gergely: erősödik a főpolgármester szerepe