szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2234-ig kell várni, hogy a nők és a férfiak azonos helyzetbe kerüljenek a munkaerőpiacon – számolt a Világgazdasági Fórum.

Ha minden folyamat a mostani ütemben halad tovább, 217 évet kell várni, hogy a nők és a férfiak egyenlő helyzetbe kerüljenek a munkaerőpiacon – számolt a Világgazdasági Fórum. A szervezet 2006 óta vizsgálja, milyen tempóban csökkennek a bérkülönbségek, valamint a munkalehetőségek közötti eltérések. Most először mérték azt, hogy a helyzet romlott az előző évhez képest: tavaly még úgy számoltak, hogy 170 év kell a különbségek eltüntetéséhez.

Ha más mutatókat is figyelembe veszünk, mint például a hozzáférést az egészségügyhöz, az oktatáshoz, vagy épp a nők részvételét a politikában, akkor sokkal kisebb a különbség, mint ha csak a munkával számolnak. De még ebben az esetben is száz évre van szükség az egyenlő esélyekhez, ami ráadásul 17 év romlás a tavalyi számhoz képest.

Az országok rangsorában Magyarország nem került be az első százba sem, a 103. hely lett a miénk. Fontos kiemelni, hogy ez szigorúan csak a nemek egyenlőségéről szól, nem az életszínvonalról: az első három helyezett, Izland, Norvégia és Finnország után például negyedikként Ruanda következik a listán, ahol lehet, hogy nagy az egyenlőség a nemek között, mégsem valószínű, hogy ott annyival jobb lenne élni. Erre a kétharmadra nem lehetünk büszkék: a nők lehetőségei a férfiakénak épp a 67 százalékát érik el Magyarországon. A nők gazdasági lehetőségei is a férfiakénak csupán a 67,5 százalékát érik el, az oktatásban és az egészségügyben viszont egész jól állunk, ott 99, illetve 98 százalékát kapják a nők annak, ami a férfiaknak jut. A fontos döntéseknek azonban a közelükbe sem engedik a magyar nőket: 3 százalék az esélye annak, hogy egy nő fontos politikai szerepet kap, mint a férfiaknál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bajnokok Ligája: kikapott a Real Madrid, Szoboszlaiék Moszkvában nyertek

Bajnokok Ligája: kikapott a Real Madrid, Szoboszlaiék Moszkvában nyertek

A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

Pár kérdés után rögtönzött kordonozással védték a minisztereket a Szájerről kérdező újságíróktól

Pár kérdés után rögtönzött kordonozással védték a minisztereket a Szájerről kérdező újságíróktól