szerző:
hvg.hu

Rekordszámú tartózkodási engedélyt adtak ki az Európai Unióban bevándorlók számára – a legtöbbet ebben a két országban.

A Brexit-népszavazás eredményét a legtöbben annak tulajdonították, hogy a britek sokallták a bevándorlókat. Ehhez képest a referendum évében, 2016-ban a britek adták ki a legtöbb tartózkodási engedélyt unión kívüli polgároknak az EU tagállamai közül. Lengyelország kormánya euroszkeptikus húrokat penget – britekhez és a magyarokhoz hasonlóan – de mégiscsak a második helyen álló az Európai Unióban, mert a három hónapnál hosszabb tartózkodási engedélyek száma ott is megdöntötte a korábbi rekordokat. Persze hangsúlyozni kell, hogy a párizsi Le Figaro összeállítása az EU-n kívüli bevándorlókról szól. Lengyelország polgárainak jó része választotta a kivándorlást az EU-ba. Nagy-Britanniában jelenleg a lengyelek alkotják a legnagyobb külföldi közösséget több mint 800 ezer polgárral.

Lássuk a számokat!

Tavaly több mint 3,4 millió tartózkodási engedélyt adtak ki az EU tagállamaiban. Ez pedig csaknem egyharmaddal több, mint egy évvel korábban. Nagy-Britanniába 866 ezer tartózkodási engedélyt adtak ki. A legnagyobb csoportot a diákok alkotják: 42%. Munkavállalást csak a bevándorlók 13,5%-a jelölt meg. Persze, hogy valójában mi a bevándorló szándéka, azt nehéz kitalálni a tartózkodási engedély hivatalos papírjaiból. Honnan jönnek az unión kívüli bevándorlók Nagy-Britanniába? Elsősorban az USA-ból, Indiából és Kínából.

Egészen más a helyzet Lengyelországban: ott a tartózkodási engedélyek zömét az ukránok kapják, akik munkavállalás céljából érkeznek (87%). A harmadik helyen Németország áll. Ott a migránsok dominálnak. Az első helyen a szíriaiak állnak 44%-kal. Franciaország áll a negyedik helyen. Itt a családegyesítés a fő szempont. Ezért nem csoda, hogy Algéria és Marokkó szerezte meg az első két helyet. Az már talán meglepőbb, hogy Kína a harmadik, de Franciaország befogadó ország. Itt él Európa egyik legnagyobb kínai közössége is. Amikor Nobel-díjat kapott egy emigrációban élő kínai író, akkor az újságíróknak a párizsi kis Kínában a XIII. kerületben kellett őt felkeresniük. Nehezen tudtak eligazodni, mert a párizsi toronyházban szinte minden név kínai volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Amerikai bankárok: a gazdasági növekedéshez bevándorlók kellenek!

Alig egy hete, hogy Donald Trump támogatásáról biztosította azt a republikánus törvényjavaslatot, mely tíz év alatt 50 százalékkal csökkentené a legális bevándorlók számát. Amíg Trump az illegális bevándorlók ellen beszélt, addig jelentős támogatottsága volt, de most, hogy korlátozni kívánja az USA-ba érkező külföldiek számát, a bankárok offenzívát indítottak a törvényjavaslat ellen.