szerző:
hvg.hu

A telken a mostani szabályozás szerint nem lehet szállodát építeni, csak mélygarázst.

Mazen Al Ramahi Budapesten élő jordániai üzletember kezébe került az V. kerület legértékesebbnek kikiáltott üres telke néhány hete – írja a 24.hu.

A Bástya utca 1-11. alatti, 1728 négyzetméteres ingatlant most parkolónak használják. A tulajdoni lapjára október közepén került rá a Maz Investment Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft. neve, amit Ramahi alapított.

A jordán szállodakirály másfélszer annyiért vette meg a telket, mint amennyiért korábban a Rogán Antal vezette belvárosi önkormányzat eladta 2008-ban a Jászai Gellért nevével fémjelzett SCD-csoport cégének. Nagy fejlesztéseket ígértek, de nem történt semmi, pedig akkor még nem volt építési tilalom a telken. Most a szabályozási terv szerint csak mélygarázst lehet építeni rajta – olvasható a cikkben.

Miután a korábbi vásárló projektcége, a BP Property Delta 2013-ban bedőlt, az önkormányzat megpróbálta visszavásárolni a telket, pályázaton kívül, peren kívüli egyezséggel. Négyszázmillió forintért vették volna vissza, annyiért, amennyiért eladták korábban.

A felszámoló Trend Kft. többször is nekifutott az ingatlan eladásának, legutóbb 800 millió forintos irányárral próbálkozott. Az elektronikus árverési rendszerből viszont az derül ki, hogy végül 601 millió forintos ajánlattal nyert az egyetlen licitáló, Ramahi.

A kerületi szabályozási terv „kifejezetten rendelkezéseket tartalmaz” a telekkel kapcsolatban, és erre a felszámoló is felhívta korábban a potenciális ajánlattevők figyelmét. Az V. kerületi önkormányzat honlapján található rendelet szerint a Bástya utcai telken kizárólag mélygarázs, méghozzá legalább 200 férőhelyes közforgalmú és lakossági mélygarázs építhető, a terepszint alatt pedig az egykori városfal terepszint alatti bemutató terei. Vagyis szálloda vagy hasonló nagyszabású ingatlanberuházás itt elvileg nem lehetséges.

Arra a kérdésre, hogy folyamatban van-e a rendelet módosítása, megengednek-e komolyabb ingatlanfejlesztést a telken, a 24.hu nem kapott választ az önkormányzattól. A Maz Investment Kft.-t mindenesetre szállodai szolgáltatásra alapította Ramahi néhány hónappal ezelőtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!