szerző:
hvg.hu

Nemcsak menet-, hanem napi és 72 órás jegyet is lehet váltani az automatáknál, amelyek időpecsétet is nyomtatnak a jegyre, így azt külön már nem kell érvényesíteni.

Országosan egyedülálló az a bankkártyás jegyautomata, amit próbaüzemben használhatnak a PESA-villamosok utasai szerdától Szegeden – írja a Délmagyarország.

A fedélzeti bankkártyás jegyautomatáknál az utasok menetjegyet, 24 és 72 órás jegyet is válthatnak. A látássérülteknek külön gomb segíti a tájékozódást – derült ki a keddi bemutatón.

A próbaüzem hónapjai alatt a jegyek ugyanannyiba kerülnek, mint ha a járművezetőnél váltanák azokat, tehát a menetjegy 400, a 24 órás 1040, a 72 órásért pedig 2600-at kell adni. Az automatákat élesben előreláthatólag tavasszal lehet majd használni.

Az érintőképernyőn kiválasztható a menetjegy fajtája, mennyisége, utána már csak a bankkártyát kell odaérinteni a fizetéshez, és az automata kiadja a jegyet. A gép időpecsétet is nyomtat a menetjegyre, ezért azt külön már nem kell érvényesíteni.

Az SZKT szeptember óta tesztelte a jegyautomata prototípusát. Elsőként a PESA-villamosokat szerelik fel automatákkal, utána a piros trolikat. A következő két hónapban sorra kerül a többi villamos, troli és busz, a nosztalgiajáratok kivételével. Az összesen 200 készüléket a Delta Systems Kft. szállítja nettó 175 millió forintért, és öt évre vállalja az üzemeltetésüket – derül ki a cikkből.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szerint Budapesten is ideje lenne hasonló megoldást bevezetni, ám az csak a távoli tervekben szerepel. Egyelőre az elektronikus jegyrendszer kiépítésén dolgoznak, de „nyár óta egy hangot nem lehetett hallani a projektről, pár kapuval való bohóckodáson túl pedig nem történt semmi”.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Rejtélyes kék doboz jelent meg egy szegedi trolin

A szegedi villamosokon, trolikon és buszokon kék dobozok jelennek meg, ezekhez kell a bankkártyát érinti. Aki így vesz majd jegyet a tesztidőszak után, jobban jár, mintha a sofőrnél váltaná meg, ott 80 forinttal drágább lesz ugyanis.

Hadházy feljelentést tesz a letöltendő börtönre ítélt Gruevszki befogadása miatt

Hadházy feljelentést tesz a letöltendő börtönre ítélt Gruevszki befogadása miatt

Érik a világbotrány a következő labdarúgó-vb körül

Érik a világbotrány a következő labdarúgó-vb körül

Csúcsformában a brit humor: mémek a Brexit végjátékában

Csúcsformában a brit humor: mémek a Brexit végjátékában

Leopárd ölt meg egy nepáli kislányt

Leopárd ölt meg egy nepáli kislányt

Közbeszerzés befolyásolása miatt 9 évre elítéltek két volt minisztert Szlovákiában

Közbeszerzés befolyásolása miatt 9 évre elítéltek két volt minisztert Szlovákiában

Egy kigyulladt busz miatt nagyon belassult a forgalom a Széll Kálmán térnél – videó

Egy kigyulladt busz miatt nagyon belassult a forgalom a Széll Kálmán térnél – videó