szerző:
hvg.hu

Bár még nem kezdődött el az új paksi atomerőmű építése, de a kivitelezéssel megbízott orosz atomvállalat, a Roszatom már több mint harminc témában írt ki beszerzéseket a Paks II.-vel kapcsolatban. Több mint 10 magyar céggel szerződést is kötöttek.

Jellemzően irodát adnak bérbe a magyar nyertesek, számítástechnikai és irodai eszközöket értékesítenek, tolmácsolnak, könyvelnek vagy jogi szolgáltatásokat nyújtanak a Roszatomnak - írja a Direkt36, a cikk a 444.hu-n jelent meg.

A két legnagyobb tétel - az új blokk turbináinak beszerzése illetve egy tanácsadói munka - győztese még nem ismert. Néhány győztes:

  • Jogi szolgáltatásra a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Irodával kötött 52,6 millió forintos keretösszegű szerződést a Roszatom, az iroda dolgozott az Ubernek, Heinrich Pecinával is kapcsolatban voltak.
  • Fordításra a Roszatom leányvállalata 4,3 millió forintért egy kisebb paksi céggel, az N. Roland Fordító és Irodai Bt.-vel szerződött, a cég 2005 óta fordít az erőműnek. A tulajdonos-cégvezető Nagy Roland részvényese annak a követeléskezelő cégnek, amelynek megjelenése előtt Lévai Anikó unokaöccse, Szeghalmi Márk Ádám volt az egyik vezetője. Nagy azt mondja, nem ismeri Szeghalmit, a követeléskezelővel egy barátja révén került kapcsolatba.
  • Bár jellemzően komolyabb referenciákkal rendelkező cégektől vett számítástechnikai és irodai eszközöket az orosz cég, egy kivétel van: az idén márciusban alapított Ulpin Kft.-től vett 4,3 millió forintért harminc laptopot és 4,6 millió forintért nyomtatópapírt. A cégnek se honlapja, se nyilvánosan elérhető telefonszáma nincs, a soroksári címére van viszont bejegyezve a Belvárosi Vendéglátóipari Kft. is, amelytől 75 darab monitort vásároltak az oroszok 4,4 millió forint értékben. Utóbbi cég tulajdonosa, Gáspár Gergely a Direkt36-nak azt mondta, fő tevékenységük a vendéglátás, de kereskedelemmel is foglalkoznak.