szerző:
hvg.hu

Egyetlen hónap alatt 220 milliárd forinttal nőtt a hiány, az egész évben már 1639 milliárdos mínusznál járunk.

Tovább nőtt a hiány: az államháztartás központi alrendszerének hiánya november végén elérte az 1639 milliárd forintot. Csak novemberben 220 milliárd forint mínusz jött össze, ennél nagyobbra utoljára 2008-ban, a válság egyik legsúlyosabb hónapjában volt példa. Összehasonlításképp: tavaly az egész éves hiány 848 milliárd forint volt.

A január-novemberi egyenlegen belül a központi költségvetés 1667,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 93,3 milliárd forintos hiánnyal zártak, míg az elkülönített állami pénzalapok 121,3 milliárd forintos többletet értek el.

Az NGM úgy tájékoztatott: a költségvetés megelőlegezi az uniós támogatásokat, hogy a projektek mielőbb sikeresen megvalósulhassanak. Erre idén már közel 1925,2 milliárd forintot költöttek, ami 518 milliárddal haladja meg a tavaly január és november között kifizetett összeget. Az Európai Unió eddig 381,7 milliárd forintot utalt át a magyar költségvetésnek.

Tovább növelte a hiányt, hogy az állam működési és beruházási kiadásain túl novemberben 2,75 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kapott a havi ellátásával együtt inflációkövető kiegészítő emelést és nyugdíjprémiumot.

Ami a bevételeket illeti: 2016-hoz képest nagyot nőttek az áfából és a személyi jövedelemadóból származó bevételek, valamint a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!