szerző:
hvg.hu

A paksi bővítésre való felkészülésből senki sem maradhat ki.

Orosz nyelvtanfolyamra járnak a paksi rendőrök az atomerőmű tervezett bővítése, és a városba érkező orosz dolgozók megfelelő fogadása miatt - jelentette a Paks-Press hírügynökség.

Ha történik bármi is, ami a rendőrség hatáskörébe tartozik, a közterületi, közlekedési, a bűnügyi rendőr találkozik először az „elkövetővel”, ezért kell oroszul tanulniuk. "Kínos lenne, ha meg sem tudnánk szólalni" – mondta Kuti István rendőr ezredes, városi kapitány.

Összesen nagyjából 30-an vesznek részt jelenleg az oktatásban, többnyire a vezetői állomány tagjai, a bűnügyi, az igazgatás-rendészeti munkatársak és maga a kapitány is.
 
"Két csoportban tanulunk, az egyik kezdő, a másik a haladó csoport, akik már 'valamit hallottak' az orosz nyelvről – mondta Kuti István.

Csoportonként heti négy óra a foglalkozási igény, novembertől, január végéig összesen 60-60 órában tanulnak. A főkapitányság szerződést kötött a tanárnőkkel, tehát a felsőbb vezetők is jónak látták a kurzus megkezdését, amit anyagilag is támogatnak.
 
A járőrök minimális képzése a jövő évtől kezdődik el – tette hozzá a kapitány.

"Számonkérés, vagy vizsga nem lesz, becsületbeli dolog, hogy tanuljunk, hogy a munkánkat elvégezhessük akkor is, ha feladatok elé kerülünk, ami teljességgel bizonyos lesz. Szükségünk lesz például a napszaknak megfelelő köszönésre, a kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás nyelvi kifejezéseire is" - mondta.