szerző:
hvg.hu

Nem sikerült időben elindulnia az első villanyvontatású vonatnak Esztergomba, a postások a karácsonyi rohammal küzdenek, az Eurostat pedig kétszer annyi súlyosan nélkülöző magyart talált, mint a KSH, csak mert más módszertant használ. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A hét első reggelén üzembe állt volna az első villanyvontatású motorvonat Budapest és Esztergom között – ha minden úgy alakult volna, ahogyan azt a MÁV eltervezte. Nem úgy alakult. Egy szakértőtől megtudtuk: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. későn jelezte a MÁV-Startnak, hogy már a téli menetrend első napjától szeretné a menetrendben látni a villamos motorvonatokat, ezt a vasúttársaság csak márciusra vállalta. Addig is próbaképpen egyetlen villanyvonatot betettek a menetrendbe – önök szerint elindult?

A MÁV kérdésünkre azt írta, ők felkészültek a Flirt motorvonat elindítására. A NIF azonban azt közölte, nem sikerült még a hírközlő hálózatok zavartalanságának elfogadható mértékét igazoló hozzájáruló nyilatkozat beszerzése, és ezért nem engedélyezték a villamos motorvonat elindulását. A villamosítás befejezését egyébként eredetileg 2016 elejére ígérték – de úgy tűnik, rossz munkához nem csak idő, hanem pénz is kell, ez a projekt 78 milliárd forintos összköltségéből 33,7 milliárdot vitt el.

Mit üzen az esztergomi vasút története?

Nehéz napjaik vannak a postásoknak. Nem elég a karácsonyi roham, arra is rá kell beszélniük az ügyfeleket, hogy kössenek biztosítást, vagy épp vegyenek sorsjegyet. Az elvárások nagyok, a főnökeinél magyarázkodhat az, aki nem hozza a célszámokat. A leterheltségük óriási, a nyolc órás munkaidő szinte semmire sem elég, a karácsonyi hetekre pedig az övéknél magasabb fizetésekért csábít a cég dolgozókat ideiglenes munkára. És persze nekik kell kivinni a nyugdíjasok ajándék Erzsébet-utalványait is, valamint sok helyen elmagyarázni, hogy a tízezer forintos érték úgy jön ki, ha a perforációnál kettétépik az utalványokat. Volt olyan postás is, akire rendőrt hívtak, mondván, ötezer forinttal meglopta a nyugdíjast.

A Magyar Posta  szerint valóban nagy a leterheltség, de a túlórákat mindenkinek kifizetik. A biztosításokról pedig azt közölte: valóban vannak célok, ám több jutalékot kap az alapbérén túl, aki többet értékesít, egyébként minden munkahelyen léteznek célkitűzések. A cég a válaszait nem csak nekünk küldte el, hanem a Rádió 1-nek is  – csakhogy ott erre válaszul tömegesen kezdtek el üzeneteket küldeni a postások, cáfolva a Posta szóvivőjét.

Ön elégedett a postával?

Itthon ugyan rutinból kvótázott és sorosozott a kormánypárt, Brüsszelben, az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója előtt viszont Orbán Viktor szokatlanul kedélyes hangot ütött meg. Reggel még olyan videót posztolt ki a Facebookra, amelyben azt ígérte, harcolni fog 2,3 millió ember véleményéért, pár óra múlva viszont Brüsszelben már azt mondta: nagyon hálás Jean-Claude Junckernek, aki nagyon kedves és jó partner. Az pedig már egészen más kérdés, hogy vajon tényleg 2,3 millióan töltötték-e ki a nemzeti konzultációt.

A visegrádi négyek végül azt vállalták, hogy az EU-s és más, kétoldalú támogatási programokhoz nyújtott hozzájárulásaikon kívül 35 millió euróval járulnak hozzá egy, az olasz kormány által vezetett és az Európai Bizottság együttműködésével létrejövő, a líbiai határok védelmét célzó kezdeményezéshez. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pedig közölte: elvetné a kötelező elosztási kvóta rendszerét. És amíg Brüsszelben erről folyt a vita, Strasbourgban az Európai Parlament megmentette a döner kebabot, mégsem tiltották meg, hogy a húshoz foszfáttartalmú adalékot használhassanak.

Önnek mikor tetszik jobban Orbán Viktor?

A hét képe: ennyire alacsonyak a magyarok fogyasztási kiadásai az uniós átlaghoz képest.

©

Két széfszolgáltatót büntetett meg összesen közel 200 millió forintra az MNB, ugyanis jegybanki engedély nélkül működtek. A bankokban nem könnyű szabad széfet találni, annyira sokaknak tetszik az ötlet, hogy havi néhány ezer forintért ott tarthatják az értékeiket - erre rátesz egy lapáttal, hogy a kamatok most kimondottan alacsonyak. A szabályok kreatív értelmezésével pedig nem nagyon érdemes próbálkozni: óriási büntetést kaphat, aki azzal takarózna, hogy a széf nála csak olyasmi kiegészítő szolgáltatás, mint például amikor egy hotel kis időre értékmegőrzést is vállal.

A banki széfekben pénzt elvileg tilos tartani, hogy ne válhasson ez a pénzmosók kedvencévé. Persze csak elvileg, hiszen azt a bank sem láthatja, hogy az ügyfél mit tesz be a széfbe, kinyitni pedig csak akkor lehet azt, ha a hatóság gyanút fog, hogy valami nem legális. Valahol mégis rettentő sok készpénzük van a magyaroknak: a KSH adatai szerint több, mint 4 ezer milliárd forintot tartunk magunknál, ráadásul ez az összeg folyamatosan növekszik.

És ön hol tartja a pénzét?

Robbanás volt és tűz ütött ki Ausztriában, a baumgarteni gázelosztóban. A baleset a lehető legrosszabb időben jött sok országnak: megugrottak az energiaárak, főleg a britek érezhették magukat bajban, de az olaszok sem lehettek boldogok. A baleset miatt beragadt, Magyarországra szánt gázt Ukrajna és Szlovákia felé terelték.

Az energetikai hivatal és az NFM is hamar szólt, hogy Magyarország gázellátása nem került veszélybe. Mint írták, soha nem volt még annyi földgáz a tél elején a tárolókban, mint idén. Ezen kívül pedig az ukrán import és a magyar földgáztermelés is garantálja, hogy ne lehessen baj. A robbanás következményeit példás gyorsasággal, egy nap alatt felszámolták az osztrákok. Az itthoni energiaellátásban sem volt minden a legnagyobb rendben, Pakson „védelmi működés történt”, miután meghibásodott az egyik turbina.

Mi a tanulság?

Kétszer annyi súlyosan nélkülöző magyart talált az Eurostat, mint a KSH. Pedig a két hivatal ugyanabból az adatbázisból dolgozik, épp csak arról van szó, hogy az uniós statisztikusok kicsit tágabban értelmezik a nélkülözés fogalmát, mint a magyar módszertan.

A KSH szerint 14,5 százalék él súlyos nélkülözésben, összességében pedig a magyarok 24 százalékát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség. Az Eurostat viszont úgy számolt, hogy 31,9 százalék számít súlyosan nélkülözőnek. Ez alapján csak három ország van az EU-ban, ahol rosszabb a helyzet, mint itt, pedig már ez is jókora javulás eredménye, 2014-ben még 41 százalékon állt a mutatónk.

Ön szerint melyik módszertan mutatja jobban a valóságot?

Ötven szemüveget gyártott egy magyar cég a Pink Floyd bakelitalbumaiból – majd az együttes ügyvédje nem csak azzal hívta fel, hogy nem ártana jogdíjat fizetni, hanem azzal is, hogy az AC/DC-t is érdekelné a lehetőség. A Tipton így leszerződött velük, a Back in Black albumuk bakelitlemezeiből készítenek limitált szériás kereteket.

Bár az aranyfogakkal díszített keretekre nem volt vevő a hazai közönség, a Tipton idén a magyar piacon fejlődött a legdinamikusabban, eközben pedig a világsztárok is szívesen vásárolnak tőlük. A cég 26 munkatársa 12 ezer szemüveget gyárt évente. A formákat Pécsett vágják ki CNC-vel, majd a budapesti műhelyben 72 órán át polírozzák, kézzel szerelik össze, végül több fázisban tisztítják, hogy teljesen sterilen kerüljön a megrendelőhöz, akik 85-145 ezer forintot fizetnek értük.

Szívesen venne ilyen szemüveget?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A sarkköri kutatóknak összemegy az agyuk

A sarkköri kutatóknak összemegy az agyuk

Még a kráter peremén belül is turisták voltak, amikor kitört egy vulkán Új-Zélandon

Még a kráter peremén belül is turisták voltak, amikor kitört egy vulkán Új-Zélandon

Görbicz Anita a Fidesz jelöltje mellett kampányol Győrben

Görbicz Anita a Fidesz jelöltje mellett kampányol Győrben

Túlélőtippek szülőknek: így szánjunk időt a minőségi együttlétre

Túlélőtippek szülőknek: így szánjunk időt a minőségi együttlétre

Vádat emeltek az anyja élettársát megkéselő sükösdi fiú ellen

Vádat emeltek az anyja élettársát megkéselő sükösdi fiú ellen

Nagyszabású rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

Nagyszabású rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea