szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csaknem a felére csökkent az önként hazatérő migránsok száma az idén - írja a közszolgálati Deutsche Welle, hozzátéve: mindez annak ellenére történt, hogy a kormány megemelte a juttatásokat azoknak, akik vállalják, hogy önként hazatérnek.

Lássuk a számokat! Tavaly több mint 50 ezer migráns távozott önként német földről, ahol elutasították a menedékkérelmüket. Idén ez a szám nem éri el a 28 ezret. Pedig a német kormány mindent megtesz azért, hogy felgyorsítsa ezt a folyamatot. Jelenleg már 3000 eurót kap az a család, mely önként távozik. 1000 eurót pedig az, aki egyedül jött Németországba, de nem kapta meg a menedékjogot. Ez szép pénz lenne, de a migránsok átlagosan 6-7000 eurót fizettek ki azért, hogy Németországba jussanak. Vagyis számukra mindenképp veszteség a hazatérés- olvasható a DW weboldalán.

Ráadásul azon az alapon utasítottak el menedékkérelmeket, hogy a szóban forgó államokban immár biztonságos az élet.A migránskérdés egyre jobban megosztja a közvéleményt és a pártokat Németországban. Angela Merkelnek még mindig nem sikerült kormányt alakítania, annak ellenére, hogy a választásokat szeptemberben megnyerte. Az egyik legfőbb vitakérdés a migránsok ügye: míg a bajor CSU igyekszik a minimumra csökkenteni az érkező, és maximumra növelni a távozó migránsok számát, addig a baloldali pártok a befogadás fontosságát hangsúlyozzák.

Angela Merkel jelezte: a koalíciós tárgyalásokat az ünnepek után folytatják és legkorábban január közepén lehet eredmény. Addig pedig állnak az ügyek és nemcsak Berlinben, de Brüsszelben is, hiszen semmiféle komoly változás vagy reform nem képzelhető el az unióban Németország v nélkül. A migránsügy meggyengítette Angela Merkel pozícióját abban az időszakban, amikor mind Németország mind az Európai Unió a korábbinál jobban igényli a határozott vezetést, hogy érvényre tudja juttatni érdekeit a mindinkább az önzése alapozó Egyesült Államokkal szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!