Üveg helyett teflonnal fedik be a budapesti biodómot, amelyben cápák is lesznek

Üveg helyett teflonnal fedik be a budapesti biodómot, amelyben cápák is lesznek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tervek szerint 36 méteres lesz a budapesti állatkertbe tervezett biodóm legmagasabb pontja, vagyis meghaladja majd a Nagyszikla magasságát. A tetejét nem üveggel, hanem kétrétegű telflon fóliával fedik be, ami az állatkert igazgatója szerint a legjobb hang- és hőszigetelő. Persányi Miklós a Liget Budapest blognak adott interjút.

Az állatkert területe az elmúlt években 111 ezer négyzetméterről 190 300 négyzetméterre nőtt, miután megkapták az egykori Vidám Park területét valamint a toxikológiai intézet egykori épületét, amelyben annak idején laktanya és istálló volt. Szintén az állatkerthez került az egykori Varannó utca, az a sikátor, amelyen a Vágány utca felé lehetett kijutni a Ligetből, amíg az ezredfordulón a vasút fölötti gyaloghidat le nem bontották.

A rossz állapotban lévő épületeket lebontották, és 2014-ben ideiglenes jelleggel alakították ki a Holnemvolt Parkot, amelyet azóta bezártak. Megkezdődött ugyanis az építkezés az átvett részen, ahol kialakítják a Pannon Parkot, benne a legnagyobb attrakcióval, a biodómmal.

A tervek szerint tavasszal újranyitják a parkot, méghozzá Holnemvolt Vár néven, amelynek legfőbb célcsoportja a 2-8 év közötti gyerekek illetve családjaik lesznek. Ebben viszont nem lesz benne a Hullámvasút, mert az a Pannon Parkhoz tartozik majd. A Várban központi épületében lesz a Hétpróba Palota, amelyet Macskaköves Udvar vesz majd körbe kézművesekkel, istállóval. Ide tartozik majd az Europa Nostra díjas, régi Schäftner-féle Körhinta is.

Az első biodómot Montreálban hozták létre az olimpia után, egy felhagyott sportcsarnokban, Európában pedig 1988-ban létesítették az első ilyet egy magánállatkertben, a hollandiai Arnhemben.

A budapesti építmény formája Persányi Miklós szerint korallzátonyra emlékeztet, és ez a nyílt pályázaton kiválasztott építésziroda döntése volt. Az épület magasságánál egyedült annyit kértek, hogy férjenek el benne méretesre növő fák is, ne kelljen néhány évente kivágni azokat, mint a régi Pálmaház pálmáit – olvasható az interjúban.

A másfél hektár alapterületű, legmagasabb pontján harminchat méter magas biodóm nagyobb lesz a Nagysziklánál, amelynek 34 méteres a legmagasabb csúcsa – reagált az igazgató azokra a kritikákra, hogy az építményt túl magasra tervezték.

A projekt becsült végösszege 20,8 milliárdról 32,7 milliárdra nőtt, ez csak a biódom építésének költsége, ebben az állatok és a növények ára nincs benne. A korábbi, 20,8 milliárdos kalkuláció még a négy évvel ezelőtti árakra vonatkozott, azóta emelkedett például az építőipari költségszint, az anyagok is drágábbak lettek – magyarázta.

Az egész Pannon Park projekt költsége 43,7 milliárdot tesz ki a mostani számítások szerint, ebben benne van a növények, a parképítés, a közművek, az állatok, a berendezések és a felszerelések költsége. De tartalmazza a Hullámvasút rekonstrukcióját is. A kibővült Állatkert 19 hektáros területéből 1,6 hektárnyit fog a biodóm elfoglalni – tette hozzá.

A biodóm tetején nem üveg, hanem teflonból készülő fólia lesz, pontosabban egy térbeli acél rácsszerkezetre kétrétegű fóliapárna kerül, a rétegek közt levegővel. Ez a levegőpárna a legjobb hang- és hőszigetelő, miközben átengedi a fényt.

Az állatok között a tervek szerint hét-nyolc elefánt lenne. Több medencét helyeznének el a biodóm területén, a nagy tengeri medence 1,7 millió literes lesz. A kiállítás körülbelül a tízmillió évvel ezelőtti világot fogja bemutatni, amikor Budapest vidéke tengerparti vidék volt, a pesti síkságot tenger fedte, a budai hegyvidék illetve a Börzsöny pedig ennek szigeteiként emelkedett ki. Lesznek a biodómban cápák is, de ezek számáról még nem döntöttek – derül ki az interjúból.