szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az állam nem tartozik a magánnyugdíjpénztárakból kilépett embereknek semmivel - mondta az MNB elnöke. A Csíki Sör tulajdonosa nem tagadta, hogy embercsempészet miatt keresik az Egyesült Államokban, a kormány elbukta az államadósság elleni harcot, de a NER barátai így is jó évre készülhetnek. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Semmivel nem tartozik az állam a volt magánnyugdíj-pénztári tagoknak – magyarázta el Matolcsy György. Az MNB egy jelentésében megjelent ugyan egy 2826 milliárd forintos tétel, amely a nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozásokból ered, a jegybankelnök azt írta: mindez csak statisztika, tartalmi szempontból, jogi, számviteli és költségvetési értelemben nincs jelentősége az összegnek.

Matolcsy legalább egy halvány ígéretet tett az egykori magánnyugdíj-pénztári tagoknak: amikor majd nyugdíjba mennek, kivezetik a statisztikákból az ő befizetéseiket, így talán többet kaphatnak akkor. Más kérdés, hogy hiába ígérte meg 2010-ben épp Matolcsy, hogy egyéni számlákon vezetik majd a befizetéseket, ilyenek azóta sincsenek, a pénzt pedig már el is költötte a kormány.

Ön mit érzett, amikor elolvasta Matolcsy magyarázatát?

Embercsempészet miatt keresik az Egyesült Államokban a Tiltott Csíki Sört előállító üzem tulajdonosát. Lénárd Andrást még 2001-ben kapták el, amint három nőt csempészett át Kanadából, egyikük állítása szerint azért, hogy egy sztiptízbárban táncoljanak. Miután letette az óvadékot, elment az országból, és nem is akart visszatérni – derült ki.

©

Lénárd erre válaszul a Csíki Sör YouTube-csatornájának magyarázkodott, de a majdnem negyedórás beszélgetésben semmit nem cáfolt. A fő érve az: „mindenki döntse el, hogy egy olyan világban fiatalként, ahol semmilyen lehetőséged nem volt a saját otthonodban, olyan nagyon bűn volt-e?” Szerinte valójában csak a magyar nagyipari sörgyártók próbálják lejáratni őt. Sőt, egész odáig eljutott, hogy arról beszéljen: a nagy gyárak mérgezik az embereket, és nem tűrik, hogy „megjelenik egy székely legény a semmiből”, hogy „elmondja, mi van a sörben”. Akármi is van benne, ez Lénárd budapesti üzletében már nem fog kiderülni, az ugyanis nem nyit ki többé. A mérgezéses kijelentés miatt megkeresett nagy gyártók jobbnak látták nem kommentálni meredek állítást.

Mi a tanulság?

Az 50 kilométer/óra nem túl gyors, márpedig több megyeszékhely között ezt az átlagsebességet sem éri el a tömegközlekedés. Amikor azt vetettük össze, hogy két, egymáshoz viszonylag közeli nagyváros között milyen az út buszon vagy vonaton, összesen 65 útvonalat vizsgáltunk, ezek közül 32-ben az átlagsebesség nem éri el a 60 kilométer/órát, 11-ben pedig az 50-et sem. Mindez még rosszabbnak tűnik, ha figyelembe vesszük: olyan utazási lehetőséget, ahol óránként 100 kilométernél többet meg lehet tenni, összesen kettőt találtunk.

©

A leglassabban a Tatabánya-Kaposvár távot lehet megtenni, igaz, erre legalább mondhatjuk, hogy túl sokan valószínűleg nem utaznak a két dunántúli város között. A legvánszorgósabb utazások listája azonban tele van olyan példákkal, amikor csak a szomszéd megyeszékhelyre kellene eljutni: Egerbe Szolnokról és Salgótarjánból, Szekszárdra pedig Pécsről és Kaposvárról is csak csigalassúsággal oldható meg az utazás annak, akinek nincs autója. A két leggyorsabb a Tatabánya-Győr és a Békéscsaba-Szolnok utazás – nem véletlen, mindkettő egy Budapestről induló vasútvonal része.

Mit várjunk el a tömegközlekedéstől?

A hét képe: Magyar mesteremberek tervezték és készítették el az amerikai Yale egyetem kollégiumának főkapuit.

©

Csaknem 32 ezer forinttal nő idén az albérlet-támogatás összege, egész pontosan 82 800 forinttal is segítheti a munkáltató a dolgozóit havonta. Ráadásul a támogatás feltételei is enyhültek.

De azokat is sokkal segíti a kormány, akik lakást adnak ki. Az ingatlankiadás egymillió forint feletti jövedelmei után idén már nem kell a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni. És jól járnak az Airbnb-zők is: akik szálláshelyként adják ki a lakásukat, azok az eddigi egy helyett már három ingatlan után választhatják azt, hogy évi 38 400 forintot fizessenek be általányadóként.

Mi jön most?

Egyikünk sem akar a németek pénzéből élni – mondta Orbán Viktor, amikor találkozott az új lengyel miniszterelnökkel. Orbán szerint Magyarország és Lengyelország gazdaságilag annyira erős az EU-ban, hogy képesek a saját lábukon megállni. Tárgyaltak a két ország közös beruházásairól is, ahogyan ezt megtették két éve is, hogy azt semmi konkrét lépés ne kövesse. Orbán most is csak annyit mondott: megállapodtak nagy projektekről.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) katonai tiszteletadással fogadja Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt a Kossuth Lajos téren
©

Igazán fontos a magyar-lengyel együttműködés persze majd akkor lehet, amikor elkezdődik a vita az EU 2020 utáni költségvetéséről. Azt a két miniszterelnök is elmondta, hogy közös álláspontra lesz szükség az országaik között. A barátságot is megerősítették: hiába indította el az Európai Bizottság a jogállamiság megsértése miatt a 7. cikk szerinti eljárást a lengyelek ellen, Orbán minden segítséget megad nekik (szokták emlegetni, hogy vétózik, de azt egyedül nem tud), és ugyanígy számíthatna a magyar kormány a lengyel támogatásra, ha Magyarország ellen is megindulna az eljárás.

Hol mondhatná még Orbán, hogy nem akarunk a németek pénzéből élni?

Nem ilyen évkezdetről álmodott a kormány: az államadósság és a Brüsszel elleni újabb csata is elveszett. Két éve tartó vita zárult ugyanis le arról, hogy bele kell-e számítani az államadósságba az Eximbank forrásállományát, és a kormány végül elismerte, hogy az EU statisztikusainak van igazuk. Ez a gyakorlatban azt jelenti: a 2016-os GDP-arányos adósságadat az eddigi 73,9 százalékról 76 százalékra ugrik, a tavalyi pedig a 72,4 százalékos terv helyett 74,5 százalék lehet.

Korábban sokan úgy gondolták, hogy ha el is ismeri a kormány, hogy vesztett ebben az ügyben, az adatok újraszámolásával a választást meg fogja várni. Ehhez képest az NGM már a mostani államadóssági mutatót is az úgy fogja kiszámolni, ahogy azt az Eurostat kérte.

Hogy kommunikáljon most a kormány?

Persze akármi is történjen az államadóssággal, parádés év várhat a NER barátaira. Hacsak nem lesz politikai földrengés, a választásnak az egyetlen igazi tétje csak az, hogy kétharmada vagy feles többsége lesz-e a Fidesznek, azt pedig szinte biztosra vehetjük, hogy a negyedik Orbán-kormány nyugodtan belekezdhet tavasszal az újabb nagy átalakításokba.

Valószínűleg megpróbálja felpörgetni az állami nagyberuházásokat, ehhez pedig arra lehet szükség, hogy maradjon a világrekorder 27 százalékos áfa. A multikkal ambivalens lesz a kormány viszonya, mindenesetre nem kell túlzottan csodálkoznunk, ha a kereskedelmi szektorban megpróbálna „magyarítani”. Év eleji előrejelzésünkben arra is tippeltünk, hogy egyre több embert próbálna meg a magánegészségügy felé terelni – ehhez persze jó biztosítók is kellenek, Mészáros Lőrinc már be is szállt egybe. Az EU-t és Sorost gyalázó plakátból pedig egyre kevesebb lehet, ahogy az uniós költségvetés vitájában próbálna a kormány egy kicsit több pénzt kérni Brüsszeltől.

És ön mit vár még 2018-tól?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

Négyes karambol az M4-esen, egy sávon araszol a forgalom Budapest felé

Négyes karambol az M4-esen, egy sávon araszol a forgalom Budapest felé

Erős földrengés volt Alaszkában, szökőárriadót rendeltek el

Erős földrengés volt Alaszkában, szökőárriadót rendeltek el