Izrael engedett, újra napi nyolc órában lesz áram a Gázai övezetben

Izrael engedett, újra napi nyolc órában lesz áram a Gázai övezetben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az árammennyiség csökkentésével a Hamász vezetőire próbáltak korábban nyomást gyakorolni, és június közepétől csak napi három-négy órában jutottak áramhoz az övezet lakói.

Izrael a Palesztin Hatóság kérésére hétfőn visszaállítja a Gázai övezet áramellátását a nyár előtti szintre – jelentette a katonai rádió hétfő reggel.

Az izraeli hatóságok szintén a palesztinok kérésére csökkentették június közepén a gázaiaknak juttatott áram mennyiségét, mert Mahmúd Abbász elnök ily módon próbált nyomást gyakorolni a Hamász vezetőire.

A rádió közlése szerint Izrael ezentúl havonta mintegy százhúsz megawatt árammal többet ad át az enklávénak tizenöt millió sékel (körülbelül 1125 millió forint) értékben, amely így mostantól naponta nyolc órára biztosítja a lakosság ellátását.

Június óta a csökkentések miatt csak napi három-négy órában jutottak áramhoz az övezetben élők, mert a Palesztin Hatóság az addigi negyvenről huszonöt millióra csökkentette a gázai áramszámlát, amit az Izrael által beszedett importvámokból fizet.

Októberben a Palesztin Hatóságot vezető és Ciszjordániát kormányzó, mérsékeltnek tekintett Fatah mozgalom politikai megbékélésről szóló megállapodást kötött riválisával, a Gázai övezetet uraló Hamásszal.

Izrael és a Hamász között nincs semmiféle hivatalos kapcsolat, de az izraeli elektromos művek szerelői, ha szükséges, akkor a Hamász felügyelete alatt végeznek karbantartást az övezet területén.