szerző:
hvg.hu

Ezt a nem éppen hétköznapi meghívót a délkelet-franciaországi Drome megye egyik kormánypárti parlamenti képviselője küldte Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszternek.

 A francia kormány idén léptetné életbe a 2023-ig szóló programot, amely egyszerre védené a farkaspopulációt, valamint megfelelő eszközöket biztosítana az állattenyésztőknek is a veszteségek megelőzésére, a károk kompenzálására. De ezt a tervezetet az állattenyésztők nem akarják elfogadni, több tüntetés is volt már és most a kormányzó többség egyik parlamenti képviselője is szembefordult a tervvel, vagyis a kormánnyal.

 Ez persze Franciaországban vagy bármelyik más civilizált nyugat-európai demokráciában nem szenzáció, kormánypárti képviselők is sokszor vitatják a saját többségi pártjuk vezérkarának elképzeléseit. A XVIII. század végén Franciaországban még 20 ezer farkas élt. De a modernizáció előrehaladtával a fenevadnak tartott ragadozót fokozatosan kiirtották, az 1940-es évek végére gyakorlatilag eltűnt. A zöldmozgalmak a hetvenes-nyolcvanas években kaptak lábra. A kilencvenes évek elején jelentek meg újra vadon élő farkasok a francia Alpokban, Olaszországból vándoroltak át. Aztán lassan, de biztosan, a természetvédő intézkedések hatására nőni kezdett a franciaországi farkaspopuláció. Ez remek hír volt Párizsban, a tv előtt üldögélő távdrukkoló környezetvédőknek, de lesújtó fejleménynek számított a délkelet-franciaországi hegyvidéki legelőkön nyájakat terelő juhászoknak. Márpedig ez a „félnomád” állattenyésztés ma is rendkívül fontos üzletág.

2016-ban kb. 10 ezer juh, birka, bárány vagy kecske esett farkastámadás áldozatául. A francia kormány mostantól feltételekhez köti a kártérítést. Csak akkor fizet egy, a farkasok által felfalt állatért, ha a tenyésztő alkalmazta a biztonsági intézkedéseket. Tehát voltak, nagytermetű, a farkasokat elriasztó juhászkutyái, éjszaka pedig biztonságosan elkerített területen tartotta a nyájat. Ezekhez a költségekhez az állam 80 százalékban járult hozzá eddig is, és ez így lesz a jövőben is. A tenyésztők mégis elégedetlenek.

 Szerintük az állami támogatás mai szintje nem elegendő, veszteség éri őket és számukra csak a nulla kockázat lenne elfogadható. Vagyis: tűnjenek el a farkasok! Nicolas Hulot, a Macron kormány környezetvédelmi minisztere, aki korábban évtizedeken át népszerű környezetvédő műsorokat gyártott a legnézettebb francia tv csatornának, persze most egyensúlyozásra kényszerül. A következő öt évre szóló terv némileg korlátozná a kilőhető farkasok számát azokban a körzetekben, ahol a nyájak fenyegetve vannak. A kormány inkább a farkasok életét nem fenyegető riasztóeszközök alkalmazását preferálja és ehhez is ad jelentős pénzügyi támogatást. Az állattenyésztők azonban nem elégedettek a kormány ajánlatával- írja a Liberation.

 De valójában mekkora a veszély?

A legutóbbi, hitelesnek tekinthető számlálás alapján Franciaországban kb., 350-400 farkas él szabadon. Tavaly nagyjából 10 ezer birkát, kecskét, juhot ejtettek el, a francia államnak ez 22 millió eurójába került. Ekkora volt a kártérítésekre, illetve a nyájak védelmére kiutalt állami támogatások összege. Jövő nyárig, a kormány mostani terve szerint maximum 40 farkas lőhető ki a veszélyeztetett zónákban. Közben a zöldek is hallatják a hangjukat: szerintük a néhány százas, optimálisan minimum félezres farkasállomány léte garantálná a francia vidék páratlan biodiverzifitását. A néhány ezer elejtett birka benne van a pakliban. A francia állattenyésztési biznisz milliárdos üzletág, ebbe beleférnek a farkasok - hangoztatják a zöldek. Alice Thourot kormánypárti képviselő asszony szerint viszont a biodiverzitás fenntartásához az is hozzátartozna, hogy elviselhető feltételek között élhessenek az állattenyésztők. Márpedig ha éjjelente a család több tagjának is a farkasok ellen kell védeni a nyájat, ez a legkevésbé sem tekinthető normális életvitelnek – a kormánypárti francia képviselő asszony szerint.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beismerte az Apple: gondok vannak az iPhone X kijelzőjével

Beismerte az Apple: gondok vannak az iPhone X kijelzőjével

A DK feljelenti Orbánt a Gruevszki-ügy miatt

A DK feljelenti Orbánt a Gruevszki-ügy miatt

Csak egy apró jelölés, mégis nagyon fontos gumivásárláskor

Csak egy apró jelölés, mégis nagyon fontos gumivásárláskor

Bejutott az X-Faktor élő show-jába, de még az első adás előtt feladta

Bejutott az X-Faktor élő show-jába, de még az első adás előtt feladta

Az oroszok díszdoktorrá avatták Kásler Miklóst

Az oroszok díszdoktorrá avatták Kásler Miklóst

Hivatalos: itt a teljesen új Toyota Corolla szedán

Hivatalos: itt a teljesen új Toyota Corolla szedán