szerző:
hvg.hu

Gyurcsány Ferenc felesége pénteken a Facebookon közzétette azt a levelet, amit az MNB illetékes vezetőjének írt még novemberben a Czeglédi Csabáéknak adott Altusz-kölcsön ügyében.

“Ha politikát csinálnak, akkor csináljunk politikát” – így reagált a Facebookon Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára arra, hogy a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) állítólagos tiltott hitelezési tevékenység miatt piacfelügyeleti eljárást indított Gyurcsányék cége, az Altus Portfólió Kft.-vel szemben.

A jegybanki eljárásról Magyar Idők számolt be a pestisracok.hu-ra hivatkozva. A lapok szerint az MNB „tájékoztatta Budai Gyulát arról, hogy tavaly októberi bejelentése alapján piacfelügyeleti eljárást indítottak az Altus Portfólió Kft. által a Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-nek nyújtott, összesen több mint 200 milliós kölcsönök miatt”.

Zoom.hu is beszámolt arról, hogy a DK-nak és az MSZP-nek is dolgozó ügyvéd, Czeglédy Csaba vállalkozása háromszor is kapott kölcsönt Gyurcsányék cégétől, és ezeket majdnem mind vissza is fizette, mielőtt még számláit zárolták. A Szombathelyen önkormányzati képviselő Czeglédy Csaba előzetesbe került, miután cége ügyében költségvetési csalás bűntette gyanújával folyik eljárás.

A jegybanki eljárásra reagálva Dobrev Klára nyilvánosságra hozta a Facebookon azt a levelet is, amit a cég vezetőjeként ő írt még tavaly novemberben az MNB illetékesének, miután nem sokkal korábban Budai Gyula fideszes politikus kérte a jegybankot, hogy indítson vizsgálatot. Levelében Dobrev Klára részletesen leírta, milyen kölcsönt adtak Czeglédynek.

Czeglédy cége háromszor kapott kölcsön az Altustól: 80, 90 és 35 millió forintot. Az első két összeget teljesen, a harmadikat a Human Operator számláinak zárolása miatt csak részben kapták vissza – írta Dobrev Klára.

Megjegyezte: valóban nem ez volt az egyetlen „baráti kölcsön”, amit az Altus nyújtott, mert az ő és férje több egykori vagy jelenlegi kollégáját, ismerősét is kisegítették már.

Az Altus pénzügyi befektetések kezelésével foglalkozik, nem pedig pénzkölcsön nyújtásával, különösen nem „üzletszerű nyújtásával” – jelezte.

Az adónyomozók tavaly novemberben kihallgatták Gyurcsány Ferenc feleségét Czeglédy büntetőügyében. Dobrev Klára akkor a Zoom.hu-nak azt mondta: az ő meghallgatása a legkisebb furcsaság az ügyben, ennél jóval több gyanús eleme van, ami arra enged következtetni, hogy az egész Czeglédy-ügy „nagyon átlátszóan a Fidesz politikai és kampánycéljait szolgálja”. Ilyen furcsaság szerinte például az, hogy a Czeglédy-ügyben az Országgyűlés nemrég a károsultak kártalanítását célzó javaslatot fogadott el, miközben előre kimondta az ügyvéd bűnösségét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Németh Szilárd már kitöltötte a nemzeti konzultációt - fotó

Németh Szilárd már kitöltötte a nemzeti konzultációt - fotó

"Bűncselekményben nem veszünk részt" – kritikus állapot jön az orosházi sürgősségin?

"Bűncselekményben nem veszünk részt" – kritikus állapot jön az orosházi sürgősségin?

Videón egy súlyos baleset előtti pillanatok a 84-es útról

Videón egy súlyos baleset előtti pillanatok a 84-es útról

Magyar munkások verekedtek össze egy svájci hajón

Magyar munkások verekedtek össze egy svájci hajón

Mesterházy kiakadt: Karácsony nem őszinte, lenéz minket?

Mesterházy kiakadt: Karácsony nem őszinte, lenéz minket?

Mégis turnéra indul Michael Bublé, Bécsben meg is nézheti

Mégis turnéra indul Michael Bublé, Bécsben meg is nézheti