szerző:
hvg.hu

Annyi színpadi tengely beépítését ígérték, amit az Operaház födémje már nem bírt volna el, mégis őket hozták ki győztesnek. A Közbeszerzési Döntőbíróság végül elkaszálta a tendert.

A Magyar Állami Operaházat a többek között a Várkert Bazáron is dolgozó West Hungária Bau Kft. (WHB) újítja fel 14 milliárdért, és bár a cég elindult a színpadtechnológiai tenderen is, végül mégsem ők kapták meg - írja a 24.hu Hadházy Ákos, az LMP társelnöke által gyűjtött információk alapján.

A lap azt írja, a Közbeszerzési Döntőbizottság azért semmisítette meg a színpad modernizálására kiírt tendert, mert az Ókovács Szilveszter által vezetett intézmény megpróbálta menet közben átalakítani a versenyszabályokat. Az Opera jelképes pénzbüntetést is kapott az eredményt befolyásoló manőverért.

Az Operaház eredetileg 9,2 milliárdra becsült felújítását egyedüli pályázóként a WHB Kft. vezette konzorcium nyerte meg, de csak sokkal drágábban, 14,2 milliárdért vállalták el a beruházást. A cég egy osztrák színpadtechnikai vállalkozást maga mellé véve a színpad felújítására kiírt pályázaton is elindult, amit 6,6 milliárdos ajánlatával meg is nyert, egy másik pályázó, a Bosch Rexroth Kft. viszont azzal fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, hogy utólagos indokkal pontozták le a pályázatát, különben a 220 millióval olcsóbb ajánlattal nekik kellett volna nyerniük.

Az Opera eredetileg azt kérte a kiírásban, hogy a színpadi gépezet felújításánál legalább 50 darab új tengelyt építsen be a nyertes, amellyel mozgatni lehet a színpad egyes részeit és a díszleteket. A kiírás szerint 50 tengellyel már meg lehetett kapni a pályázaton a maximális pontszámot, a WHB viszont olyan ajánlatot adott be, amelyben 50 helyett 1620 tengely beépítését ígérték, az Opera pedig ezért végül annyi plusz pontot adott, hogy őket hozták ki győztesként. A Bosch Rexroth Kft. egyébként 350 tengely beépítését és bővítési lehetőséget vállalt.

A Közbeszerzési Döntőbíróság határozata szerint egyébként

a WHB ajánlatában szereplő óriási mennyiségű színpadtechnika súlya már jóval meghaladhatja azt a határt, amit az épület födémje biztonságosan elbír.

A WHB egyébként a győri milliárdos, Paár Attila kezében van, a cég 25,4 milliárd forintos árbevétellel zárta a 2016-os évet, és 2 milliárd forint nyereséget ért el, a tulajdonosok 1,1 milliárd forintot vettek ki osztalék formájában. Paár Attila érdekeltsége az utóbbi években összefonódott Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével is, 2015-ben ugyanis a WHB vette meg Tiborczéktól a közvilágítási tendereket korábban folyamatos győzelmeket elérő Eliost, majd Tiborcz a WHB Ingatlan Kft-ben egy rövid időre tulajdonosként saját névvel is megjelent.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan az ausztráliai epres rém

Megvan az ausztráliai epres rém

A „kolostorok Coca-Colája” ma is tarol, de mi is ez az ital?

A „kolostorok Coca-Colája” ma is tarol, de mi is ez az ital?

Mesterházy kiakadt: Karácsony nem őszinte, lenéz minket?

Mesterházy kiakadt: Karácsony nem őszinte, lenéz minket?

Ez a kínai fiú egyszerre három Rubik-kockát rakott ki, az egyikhez még a kezét sem használta – videó

Ez a kínai fiú egyszerre három Rubik-kockát rakott ki, az egyikhez még a kezét sem használta – videó

A Szegednek összejött az, amit a Veszprémnek nem

A Szegednek összejött az, amit a Veszprémnek nem

Változás a váci vonalon, közvetlen Bécs-Kolozsvár vonat - itt az új menetrend

Változás a váci vonalon, közvetlen Bécs-Kolozsvár vonat - itt az új menetrend