Németh András
Németh András

Utálja a liberalizmust, a Nyugatot és a melegeket, s fő célja, hogy igazi orosz imperialistaként létrehozza az ortodox országok – Oroszország, Görögország, Bulgária és Szerbia – szoros szövetségét. Konsztantyin Malofejevet sokan csalónak tartják, ám kétmilliárdosra becsült vagyonából komoly összegeket áldoz különféle jótékony célokra.

Isten teremtette a szegénységet és a gazdagságot is

– szokta mondani a negyvenes éveinek közepén járó Konsztantyin Malofejev, amikor arról kérdezik, hogyan lehet valóban hithű ortodox keresztény, hogy közben meglehetősen agresszív, sokak szerint törvénytelen eszközökkel szedte össze dollármilliárdjait. Azt is hozzá szokta tenni, hogy a földi és mennyei törvények nem mindig esnek egybe. „Előfordulhat, hogy valaki betartja az össze földi törvényt, s a pokolra jut. De vegyük Oskar Schindlert, ő megsértette a hitleri Németország zsidók elleni törvényeit, de mégis a lelkiismerete szerint cselekedett” – vélekedett a magát ortodox milliárdosnak tartó üzletember.

Malofejev, aki alig másfél évtizede robbant be az orosz üzleti élet nagyszínpadára, többek véleménye szerint sokszor és durván megsértette már a földi törvényeket. Az Axa francia biztosító például azzal vádolta meg, hogy nem oda fektette be a cég pénzét, ahová a párizsiak szerették volna, míg a VTB nevű orosz állami bank szerint Malofejev 200 millió dollárt csalt ki a cégtől: az üzletember a felperes szerint egy olyan adás-vételi ügylethez kért és kapott 230 millió dolláros hitelt, ahol valószínűleg ő volt a vásárló és a vevő is, majd a tranzakció után a vásárlónak hirtelen nem volt pénze a törlesztésre. Hamar kiderült, hogy a biztosítékok sem voltak rendben: a vevő céget hivatalosan 230 millió dollárra értékelték, ám kiderült, a valóságban nem ért többet 30 milliónál, így a VTB hoppon maradt.

Malofejev végül mindkét ügyet megúszta: a franciák részvényeket kaptak az üzletember befektetési alapjában, a Marshall Capital Partnersben, s az orosz állami bankkal is sikerült egyezségre jutni. A Marshall Capital Partners egyik fő befektetése az országos telefonhálózatban, a Rosztyelekomban megszerzett tízszázalékos tulajdoncsomag.

©

A kinézetre is leginkább ortodox papra emlékeztető Malofejevnek valószínűleg részben azért sikerült megúsznia a komolyabb büntetéseket, mert az általa képviselt eszmerendszer egyre közelebb kerül a hivatalos orosz állásponthoz. „A felnőttek azt csinálnak a hálószobájukban, amit akarnak, de nem szabad, hogy a gyerekek mindenféle perverziót tanuljanak állami pénzen” – nyilatkozta egyszer a homoszexualitással kapcsolatos felvilágosításról az üzletember, s nem sokkal később a parlament el is fogadta azt a törvényt, amely tiltja a „homoszexuális propagandát”.

Szorgalmazza az internet megtisztítását – a civil szervezetek szerint inkább a világháló cenzúrázását – s e célból még 2011-ben létrehozta az Internetbiztonság nevű szervezetet. Ugyancsak gyűlöli az Európai Uniót – amely szerinte előítélettel és ellenségesen viselkedik Oroszországgal – viszont lelkesen támogatja a Moszkva-párti kelet-ukrajnai szakadárokat, akik 2014-ben kikiáltották a Luhanszki, illetve a Donyecki Népköztársaságot.

Ennek fényében nem meglepő, hogy Malofejev jó viszonyt ápol az EU-szkeptikus európai politikai pártokkal, illetve a tradicionális kereszténynek mondott értékek megvédelmezésére alakult különféle szervezetekkel. Az üzletember komoly összegeket költ a populista európai politikusok – például a holland Geert Wilders, vagy a francia Marine Le Pen – nemzetközi konferenciáinak a finanszírozására, illetve a kelet-ukrajnaiak megsegítésére. Míg az oligarcha azt állítja, csak saját pénzét költi, Kelet-Ukrajnába pedig csak humanitárius segélyeket küld, Kijev azzal vádolja őt, hogy az orosz költségvetésből a szakadároknak szánt összegek az ő közvetítésével jutnak el a harcok sújtotta térségbe. A közelmúltban még Sydney-be is elutazott, hogy megmentse az ausztrálokat a liberalizmustól. „Ahogy harminc évvel ezelőtt a nyugati keresztények segítettek megdönteni a kommunizmust, most eljött az ideje, hogy mi segítsünk újra megtalálni a családot és a kereszténységet” – magyarázta Malofejev.

Malofejevet ellenfelei közül sokan „Putyin Sorosának” nevezik, szerintük az üzletember finanszírozza azokat a külföldi akciókat, amelyekhez a hivatalos Oroszország nem adhatja sem nevét, sem költségvetési forrásait. Végső célja a nagy orosz birodalom és a monarchia visszaállítása, de hangsúlyozza, hogy nincsenek komoly politikai ambíciói. „A birodalom újjászületését szeretném, de nem kívánok államfő lenni” – magyarázta egy nyilatkozatában.

A Moszkvához közeli Puscsinóban született, háromgyermekes oligarcha saját bevallása szerint még gyermekkorában találta meg istent, akkor, amikor gyakran betegeskedve heteket töltött kórházban, hatalmas kórtermekben, húsz másik gyerek társaságában. Felnőttként is rendszeresen visszajár a puscsinói templomba, s hogy terjessze az igét, valóságos médiabirodalmat hozott létre, melynek koronagyémántja a Cargrad TV nevű csatorna. E mellett megalapította a Katehon nevű konzervatív intézetet is, s ennek élén terjeszti az evolúciót tagadó kreacionista nézeteit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Németh András Gazdaság

Igor Szecsin, a Kreml Darth Vadere

"Jó napot kívánunk, ön a Rosznyeftyet hívta. Ha van olyan olajipari vállalata, amelyet nem akar eladni, nyomja meg a kettőskereszt gombot " - így szól az utóbbi hetekben Moszkvában terjedő vicc.

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Videó: Tapadt az öreg Opel a Ferrarira, nem volt menekvés

Videó: Tapadt az öreg Opel a Ferrarira, nem volt menekvés

Stadionok üzemeltetésére is lehetne költeni a tao-pénzeket

Stadionok üzemeltetésére is lehetne költeni a tao-pénzeket

És befutott a hét legáhítottabb öt száma is

És befutott a hét legáhítottabb öt száma is

Gerinctörés, csuklótörés, bordatörés: előállított az újabb hajléktalanper tárgyalásán

Gerinctörés, csuklótörés, bordatörés: előállított az újabb hajléktalanper tárgyalásán

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben