szerző:
hvg.hu

A most közzétett hivatalos becslés szerint a román GDP 2017-ben hét százalékkal nőtt (a magyar néggyel). Ezzel szomszédunk a kontinens legjobbjai közé tartozik, már ami a statisztika szerint kimutatott bővülést illeti. De azért vannak szkeptikus hangok.

 A növekedés nem a fejlődés szinonimája, vagyis a százalékos mutatók feltornászása mögött gondok is lehetnek

 – mondja Cristian Paun, bukaresti egyetemi oktató, a nemzetközi pénzügyek szakértője, és rögtön hoz egy példát is. Szerinte a román gazdaság eladósodva produkál szép növekedési adatokat, miközben például egyetlen kilométernyi korszerű autópálya sem épül. A bukaresti szakértő vélekedését alátámasztják a nemzetközi szervezetek figyelmeztetései is.

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap elemzése alapján a román növekedés a lakossági fogyasztáson alapul, amit az eddig nagyon alacsony bérek emelése és az adók csökkentése hajt. De a nemzetközi szervezetek szerint a valódi fejlődéshez modernizálni kellene az infrastruktúrát, a közlekedést, az egészségügyet és az oktatást. Jelenleg Romániában csak 550 kilométernyi valóban korszerű autópályán lehet közlekedni, és a vasút helyzete is elszomorító. Most a romániai vonatok átlagos sebessége 44 km/óra, miközben 1990-ben még 78 kilométeres volt az átlagsebesség. Viorel Istrate, a román vasutas szakszervezet egyik vezetője elmondta az AFP-nek, hogy 2017-ben egyetlen lejt sem fordítottak a kocsipark felújítására, és az idei költségvetésben még tovább csökkentették a vasút korszerűsítésére szánt keretet.

Persze a politikai elit is érzi a bajokat: a január végén funkcióba lépett új kormányfő, Viorica Dancila közölte: 2020-ig megépül 350 kilométernyi új autópálya. Az AFP által megkérdezett polgárok szkeptikusak, hiszen hasonló ígéretek már egy évtizeddel ezelőtt is elhangzottak, de végül egyik sem valósult meg. A 2016-ban kormányra került koalíció megemelte az állami szektor fizetéseit és a szociális juttatásokat is. Az EBRD, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési bank román ügyekben illetékes szakértője szerint ennek a deficit növekedése és a gazdaság mesterséges túlfűtöttsége lett a következménye. A januárban konstatált éves infláció 4,3 százalékos, vagyis a mai világgazdasági viszonyok között magas. A tojás ára 43, a vajé 22 a gyümölcsöké 11 százalékkal nőtt, miközben a nyugdíjak messze nem követik ezt az árnövekedést. A bérből és fizetésből élők elsősorban import termékeket vásárolnak, vagyis nő a külkereskedelmi deficit. Tavaly például 33 százalékos volt a növekedés és a külkereskedelmi hiány elérte a 13 milliárd eurót. 2013 és 2017 között a minimálbér 700 lejről 1450 lejre, vagyis 157 euróról 319 euróra nőtt. 

Ezek a számok nyugat-európai mércével értelmezhetetlenek, hiszen a „halódó Nyugaton” folyósított legalacsonyabb, és alanyi jogon járó szociális segély összegét sem érik el.  De minden ország a maga mércéje szerint működik – vagy nem. Mert a béremelés hatására Románia versenyképessége nem nőtt és Cristian Paun bukaresti egyetemi oktató szerint az ország az uniós tagságból sem tud profitálni. Pontosabban: az ebből adódó lehetőségeket nem képes polgárai jólétének növelésére felhasználni. Ez kísértetiesen ismerősen hangzik, és akkor itt korrupcióról még szó sem esett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Panasonic megcsinálta minden irodai dolgozó (és főnök) álomkütyüjét

A Panasonic megcsinálta minden irodai dolgozó (és főnök) álomkütyüjét

Igazán drága pesti öltönyszabóhoz járhat Orbán Viktor

Igazán drága pesti öltönyszabóhoz járhat Orbán Viktor

Engedély nélkül épült a Sagrada Familia

Engedély nélkül épült a Sagrada Familia

Igazán menő főhadiszállást kapott a Volvo sportkocsimárkája, a Polestar – fotók

Igazán menő főhadiszállást kapott a Volvo sportkocsimárkája, a Polestar – fotók

"Ha nem rúgnak ki, megvan a műtét" - mondta a szívsebész, akinek a betege meghalt

"Ha nem rúgnak ki, megvan a műtét" - mondta a szívsebész, akinek a betege meghalt

Vaddisznó ment be egy salgótarjáni pizzériába – videó

Vaddisznó ment be egy salgótarjáni pizzériába – videó