szerző:
Lengyel Miklós

Különleges parlamenti vizsgálóbizottság alakult a korrupció kivizsgálására Athénban.

Eurómilliárdokat keresnek a vizsgálóbizottság tagjai az "elmúlt nyolc év " tíz fontos politikusán Görögországban. A legismertebb a nevezetes Novartis-ügy, amelynek kapcsán kilenc otthon politizáló személy mentelmi jogát felfüggesztették. Nem akárkikről van szó: a megelőző korszak egész vezető gárdája célpontja a korrupciós vizsgálatnak. Amely most ugyan csak a svájci Novartis megvesztegetési ügyét vizsgálja, de sor kerülhet az egészségügyi korrupcióra általában, mert Görögországban eurómiliárdokra becsülik azt az összeget, melyet az egészségügyi szektorban elloptak 2000 és 2015 között. Amikor a konzervatívok és a szocialisták felváltva voltak hatalmon- felhalmozva Görögország csillagászati adósságát.

Néhány név a korrupciós listáról: Antonisz Szamarasz, egykori konzervatív kormányfő, Janisz Szturnarasz, a Nemzeti Bank elnöke, Panaiotisz Pikramennon, aki miniszterelnök volt két hónapig Athénben (2012) és Dimitrisz Avramopulosz. Ő jelenleg az Európai Unió biztosa, ő felel a migrációs ügyekért. 2006 és 2009 között ő volt hazája egészségügyi minisztere. Természetesen mindenki tagad és cáfol. Sőt, gazembereknek nevezi a vádak megfogalmazóit! Akik még felelni fognak azért, hogy feljelentették őket – írja a Financial Times.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök viszont a legkeményebb szavakkal ítélte el elődeit a parlamenti vitában.

Senki sem kételkedik abban, hogy a Novartis lefizette a döntéshozókat, legyen hát vizsgálat, a magam részéről mindent meg fogok tenni, hogy kiderüljön az igazság

– hangsúlyozta Ciprasz. Aki elmondta azt is, hogy az ügyben az USA különleges korrupciós ügyészséghez fordult már. New Yorkban ugyanis már elítélték a Novartist hasonló ügyekben éppúgy, mint Kínában vagy Dél-Koreában. A svájci óriás természetesen cáfol, de fizet... A három országban többmillió dolláros kártérítést perkált le. Görögországban sem most kezdődött a vizsgálat: tavaly újév táján a Hilton tetőteraszán egy felhevült úr azzal fenyegetőzött, hogy mindjárt leugrik. Azt hitték, hogy be van lőve, de kiderült, hogy a Novartis egyik görögországi főnöke volt. Akit már faggattak a korrupciót vizsgáló nyomozók. Végül a rendőrök lebeszélték az öngyilkosjelölt menedzsert az ugrásról. Viszont állítólag részletes vallomást tett. Erről semmi biztosat nem lehet tudni, mert a korrupciós ügyészségnek három koronatanúja van, de mind a három nevet titokban tartják – a tanúk életének védelemében.

Görögországban régi hagyomány a korrupció, melyet sokan azzal magyaráznak, hogy a több száz éves török elnyomás idején nemzeti virtus volt az adócsalás és az állam törvényeinek a kijátszása. Csakhogy most a görögök saját államukat fosztogatták. A jobb- és a baloldal meglehetősen egységes volt ebben. Amikor aztán a nagy pénzügyi válság idején kiderült, hogy a hivatalos statisztika számai egyáltalán nem stimmelnek, akkor a hitelt nyújtó államok felbiztattak egy csapatot a statisztikai hivatalban: küldjenek valós számokat. Ők megtették. Meg is kapták a jutalmukat: hazaárulás címén bíróság elé idézték őket Athénben. Az Európai Unió alig tudta megmenteni őket a börtöntől.

Mi lesz most a Novartis ügyben?

A parlamenti bizottságnak egy hónapja van, hogy állást foglaljon a megakorrupció ügyében. Aztán az ügyészségé a szó. Az ellenzék két nagy pártja, amely pénzügyi csődbe vitte Görögországot, miközben a politikai osztály szépen meggazdagodott, boszorkányüldözést emleget. Azt állítja, hogy Alekszisz Ciprasz furcsa koalíciója (szélsőbal és szélsőjobb együtt kormányoz Athénben azon a címen, hogy ők korábban nem járatták le magukat), ezzel a korrupcióellenes kampánnyal akarja nemcsak padlóra küldeni, de meg is semmisíteni az ellenzéket. Ciprasz előre menekül, hiszen nemrég fogadtak el újabb megszorító csomagot: Görögország már kilábalt a nagy pénzügyi válságból, de a görögök még nem. Ők mérhetetlenül frusztráltak, hiszen az életszínvonaluk alacsonyabb, mint tíz évvel ezelőtt. Közben pedig kiderül, hogy az egyik multi, a Novartis gyógyszergyár legkevesebb 3 milliárd euróval dotálta a politikai osztályt, mely kiszolgáltatta a görögöket a nagy pénzügyi válságnak. Bűnbak már van, de azt senki sem meri megígérni a görögöknek, hogy tíz év múlva jobban élnek majd, mint tíz évvel ezelőtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!