szerző:
Lengyel Miklós

Legalábbis ez a véleménye a svájci Thomas Straubhaar professzornak, aki jelenleg Hamburgban tanít nemzetközi gazdaságtant.

 A Gross Domestic Product bírálóinak se szeri se száma,a külföldiek közül Thomas Piketty szerzett ezzel kapcsolatban mostanában nagy hírnevet .Ezek a többnyire baloldali bírálatok általában azt hangsúlyozzák, hogy az egy főre jutó GDP óriási és növekvő egyenlőtlenségeket takar. Vagyis a globális gazdaságban egy viszonylag vékony réteg gazdagodik, miközben a többség egyáltalán nem él jobban. Rámutatnak arra, hogy a globális adócsalás hatalmas összegeket tüntet el a GDP-ből. Mindez igaz, de a svájci professzor szerint nem ez az igazán nagy baj a GDP-vel, hanem az, hogy a digitális gazdaságot képtelen felmérni.


 Márpedig az elmúlt harminc évben kiderült, hogy nem az áruk termelése és eladása a gazdaság motorja, hanem az informatikai forradalom. Csakhogy itt az ár meghatározása jóformán lehetetlen. Mennyit ér egy startup ötlet? Mi van akkor, ha ingyenes szolgáltatást kínál a Google, a Facebook vagy valaki más? A GDP ilyenkor még csökkenhet is, hiszen a szolgáltatás ingyenes, viszont kivált pénzbe kerülő termékeket. Ha például valaki ingyen tájékozódik az interneten, akkor ez számára mindenképp életszínvonal emelkedést jelent. A GDP viszont csökkenést mutathat ki, mert a fogyasztó kevesebb könyvet vagy újságot vásárol! Megszűnik rengeteg hagyományos vállalkozás, mely pénzért kínált szolgáltatást, melyhez az interneten ingyen lehet hozzájutni. Ez GDP-csökkenés, de a jólét emelkedése- legalábbis azok számára, akik fogyasztók, és nem a megszűnő cégeknél dolgoztak.


Az olyan új vállalkozások, mint az Uber vagy az Airbnb nehezen sorolhatók be bármelyik statisztikai rovatba. Még nehezebben számszerűsíthetőek, viszont gyorsan terjednek. A sharing economy javíthat a gazdaság hatékonyságán az egyének szempontjából, de nehezen mutatható ki a GDP-ben. Márpedig a politikusok a világon mindenütt a GDP növekedését tartják a legfontosabbnak a hivatalos beszédekben. Aztán persze csodálkoznak, hogy ez mind kevésbé érdekli az átlagpolgárt. Ő ugyanis a saját szempontjait nézi, és ez egyre ritkábban esik egybe azzal, hogy emelkedik-e az egy főre jutó GDP vagy sem.

 A svájci professzor szerint tehát a GDP sokkal inkább a múlt relikviája, mint a gyakorlatban használható mutató, mert az informatika korában a "láthatatlan gazdaság" százszor fontosabbá vált, mint korábban. Az új helyzetben új mutató kell!- hangsúlyozza Thomas Straubhaar professzor, aki a véleményét a német Deutsche Welle-nek fejtette ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!