szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Soha nem süllyedt még Magyarország annyira mélyre a Transparency International korrupciós listáján, mint most; elindult a tárgyalás az EU következő költségvetéséről; három vadász szembeszállt Mészáros Lőrinc fiával, és nyert. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Az EU második legkorruptabb országa lett Magyarország: a Transparency International  (TI) most kiadott korrupciós jelentésében az unióból egyedül Bulgária végzett rosszabb helyen nálunk. Világszinten a 66. helyen állunk, ilyen mélyen sem voltunk egyszer sem, amióta 1995-ben a TI elkezdte mérni a korrupciót. A jelentésben a tao-támogatásokat, a letelepedési államkötvények rendszerét, és a kormányközeli oligarchák mesés gazdagodását emelték ki külön. Mészáros Lőrinc vagyonosodása pedig egy teljes bekezdést ért az elemzésben.

©

Miután kijött a 2017-ről szóló elemzés, egymás mellé raktuk az elmúlt évtizedek korrupciós jelentéseit. Ezekből pedig világosan kiderül, hogyan reformálta meg a Fidesz a magyar korrupciót: míg tíz éve még az volt a baj, hogy az alacsony büntetések nem számítottak komoly visszatartó erőnek, 2010 után előbb szisztematikusan meggyengítették azokat az intézményeket, ahonnan kritizálni lehetne, utána pedig már rendszerszinten működhetett a korrupció. A kormány szerint persze ilyesmiről szó sincs, azért Magyarország és Bulgária került a lista végére, mert ez a két ország épített határkerítést.

Ön mit olvas ki a jelentésből?

Első fokon győztek a vadászok, akiket másfél éve kizártak a saját földjükről Mészáros Lőrinc fiának kedvéért. A helyi gazdák évtizedeken át egy 9200 hektáros területen kaptak vadászati jogot. Ugyanott található a ma már a felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó Hidasháti Zrt. vadászkastélya is.

A Hidasháti Zrt. képviselője már régebben is puhatolózott, hogy nagyobb területen szeretnének vadászni, de a helyiek ebbe nem mentek bele. Ekkor közgyűlést hívtak össze, ahol néhány meghatalmazott meglepetésszerűen arról döntött, hogy csak egy időközben megalakult új vadásztársaság vadászhat ott, amelynek az elnöke Mészáros Lőrinc fia. Három helyi vadász ezek után pert indított, a bíróságon pedig kiderült: egy sor szabálytalanság történt a közgyűlésen.

Mi a megoldás?

A német kormány új tervvel állt elő: néhány kisebb-nagyobb városban lehessen ingyen buszozni, villamosozni. Az ötlet az után került nyilvánosságra, hogy kiderült, az EU luxemburgi bíróságán eljárás fenyegeti Németországot, ha nem foglalkozik hatékonyan a levegő tisztaságával.

©

Tallinnban már bevezették az ingyenes tömegközlekedést, de az autóforgalmat az észteknél sem sikerült csökkenteni, sokkal inkább a gyalogosok és a kerékpárosok ültek buszra. Úgy tűnik, a megoldás az, hogy nem a tömegközlekedést kellene olcsóbbá tenni, hanem az autózás árát kellene emelni. De akad olyan város is – a belga Hasselt -, ahol már "vissza is csinálták" a reformot: 1997-ben ingyenessé tették a buszozást, a város gazdasága pedig fellendült, csakhogy a több mint tízszeresére növő buszforgalom finanszírozhatatlanná vált. Emiatt 2013 óta ott is csak a 19 év alattiak és a 65 évnél idősebbek utazhatnak ingyen.

Ön szeretne-e ingyen tömegközlekedést Magyarországon?

A hét képe: Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor megszerezték Magyarország első téli olimpiai aranyérmét.

©

Már nem lepődünk meg azokon a prognózisokon, hogy húsz éven belül eltűnhetnek a sofőr állások. De sok olyan más foglalkozás van még, amelyet az automatizáció két évtizeden belül megszüntethet, ezekből mutattunk be néhányat.

©

Egy elemzés szerint például 99 százalék az esélye annak, hogy a 2030-as évek végére már nem lesznek telemarketingesek és könyvtárosok. De arra is 98 százalék esélyt adtak, hogy a sportbírók, a hitelügyintézők, vagy épp a könyvelők munkáját inkább a gépekre bízzuk.

Ön mit bízna legszívesebben a gépekre?

Első fokon kellett újrakezdeni az illegális potencianövelő szerek piacának végét jelentő pert. A Gyulai Törvényszék még két éve hat embert ítélt el, a per első rendű vádlottja, a hét év fegyházra ítélt V. Viktor korábban fideszesként volt Békéscsaba önkormányzati képviselője. Az ügyet azóta a Kúria visszaküldte a startmezőre.

Az üzlet lényege a vádirat szerint az volt, hogy V. Viktor a szinte ipari mennyiségben megrendelt indiai potencianövelő szert a kisebb mennyiségeket rendelő, zömmel európai viszonteladóknak jelentős haszonnal adta tovább. Az ügyészség úgy számolt, hogy 1,2 millió tablettát adtak el, márpedig az új Btk. 2013-as hatályba lépése óta már büntetik a Magyarországon nem törzskönyvezett generikus gyógyszerek terjesztését. A védelem azzal érvelt, hogy az engedély nélküli külkereskedelmi tevékenység nem áll meg, az illegális gyógyszerkereskedelem így nem értelmezhető 2013 júliusa előtt, a bűnszervezet működtetését és a pénzmosás gyanúját pedig nem is bizonyították.

Ön venne olyan gyógyszert, amit az eladója netről rendelt meg?

Egy rövid ideig két hitelt kell felvennie a családnak, hogy nagyobb lakásba költözhessen – ezt a nem túl ismert, de hatékony ötletet mutatta be a Bankmonitor. A példájukban egy család a 20 millió forintot érő lakását próbálta lecserélni egy 35 milliósra úgy, hogy csak hétmillió forint az önerő.

©

Az egész kulcsa az, hogy mivel nem vehetnek fel azonnal hitelt az új (ebben az esetben még épülő, lakóparki) ingatlanra, ezért a régi lakásukat terhelik meg egy átmeneti hitellel. Először ijesztően hangozhat, hogy két lakáson is van hitel, de ez csak nagyon rövid ideig tart. Sőt, az átmeneti hitel speciális kondíciói miatt csak egy hitel után kell havi törlesztőt fizetni, a sima piaci hitel után.

És ön hajlandó lenne két hitelt felvenni, hogy nagyobb lakásba költözhessen?

Ezermilliárd euró a tét az EU 2020 utáni költségvetéséről szóló, most kezdődött brüsszeli tárgyaláson. Ráadásul kevés olyan ország van, amelyiknek annyira fontos lenne az EU-támogatások szintjének fenntartása, mint Magyarország. A kormány célja egyértelmű: minél több pénzt kivenni a közösből.

A fő kérdés az a tárgyalásokon, hogy miként lehet betömni a Brexit miatti lyukat az EU 2020 utáni hétéves költségvetésében. A német kormány már jelezte is, hogy szívesen fizetne be még többet a közös kasszába, Angela Merkel azonban a csúcs előtt arról beszélt: a támogatást a jogállamiság betartásához kötné, valamint ahhoz, hogy aki a pénzt kapja, az segítse az EU-t a menekültügy közös kezelésében.

Mi várhat ránk a 2020 utáni költségvetési ciklusban?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Csökkentheti a szállásáfát a kormány

Csökkentheti a szállásáfát a kormány

Nem jött be a Facebook újítása, továbbra is túl gyakran a szemetet osztják a felhasználók

Nem jött be a Facebook újítása, továbbra is túl gyakran a szemetet osztják a felhasználók

Bekeményített az EU: 466 000 000 000 forintnyi büntetést kapott a Google

Bekeményített az EU: 466 000 000 000 forintnyi büntetést kapott a Google

Az igazi rémálom: benézett a háza alá, 45 csörgőkígyó nézett vele farkasszemet

Az igazi rémálom: benézett a háza alá, 45 csörgőkígyó nézett vele farkasszemet

Mészáros Lőrinc gyerekei terveznek új iskolát Felcsútnak, állami pénzből

Mészáros Lőrinc gyerekei terveznek új iskolát Felcsútnak, állami pénzből

Lélektani határt léptek át a balatoni négyzetméterárak

Lélektani határt léptek át a balatoni négyzetméterárak