szerző:
hvg.hu

Itt fenyegeti a legkevésbé a szegénység azokat, akiknek legalább az egyik szülője külföldi állampolgár.

Kétszer akkora eséllyel lesz egy gyerek szegény, ha legalább az egyik szülője külföldi állampolgár – erre jutott az Eurostat felmérése. Az EU statisztikai hivatala 26 tagállam adatait gyűjtötte össze (Romániából és Szlovákiából nem állt rendelkezésre adat), ezek alapján úgy számol: azoknak a 18 éven alattiaknak, akiknek a szülei azoknak az országnak az állampolgárai, ahol élnek, 18,8 százalékát fenyegeti a szegénység. Azoknál viszont, akiknek legalább az egyik szülője külföldi, 35,8 százalékos a szegénységi kockázat.

A 26 megvizsgált állam közül Magyarországon a legjobb a helyzet, nálunk a bevándorlók gyerekei közül csupán 9,6 százalékot fenyeget a szegénység, míg azoknál, akiknek mindkét szülője magyar állampolgár, közel 20 százalékos a szegénységi kockázat. Igaz, azt az Eurostat is hozzáteszi: viszonylag kevés bevándorló él itt, ezért nem annyira megbízható a magyar adat, mint a legtöbb más országé. Az eredményt az is magyarázhatja, hogy nem csak az EU-n kívülről érkezetteket számolták ide, tehát a határon túlról áttelepült magyarok gyerekeit is beszámították.

Magyarország után Bulgária és Lengyelország következik a listán, de mindhárom ország adatához hozzáfűzték: nagyon kevesen vannak, akik azt választották, hogy ezekbe az országokba költözzenek külföldről. Azok közül, ahol sok külföldi állampolgár gyerekeit vizsgálhatták, a legjobban Lettországban (ahol a lakosság negyede orosz), Németországban, valamint Nagy-Britanniában élnek a külföldiek gyerekei.

A nagy befogadó államok között érdekes kettősséget láthatunk. Svédországban mérték az EU legrosszabb helyzetét, ott a bevándorlók gyerekeinek közel 60 százalékát fenyegeti a szegénység. Franciaországban csak egy kicsit jobb ennél az arány, Nagy-Britanniában és Németországban viszont sok jóra számíthatnak a külföldiek gyerekei, az ő szegénységi kockázatuk alig mérhetően magasabb, mint azoké, akiknek mindkét szülőjük brit vagy német.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!