Németh András
Németh András

A gazdasági bűnözés elleni harcnál sokkal többről szól a több mint egymilliárd dolláros vagyont felhalmozott oroszországi oligarcha, Zijavudin Magomedov őrizetbe vétele.

Magomedov ugyanis a 2008-ban az orosz államfői székbe beült Dmitrij Medvegyevnek köszönhette látványos meggazdagodását, s mostani bukása annak a jele, hogy a most miniszterelnökként szolgáló politikusnak nem sikerült saját hatalmi bázist kiépítenie.

Egy évtizedig tartott a dagesztáni Mahacskalában 1968-ban született, nehéz gyermekévek után a Moszkvai Állami Egyetem nemzetközi gazdasági szakán diplomát szerzett Zijavudin Magomedov tündöklése. 2008-ban, amikor Vlagyimir Putyin akkori elnök harmadszor már nem ülhetett be az államfői székbe, s ezért bizalmasának, Dmitrij Medvegyevnek adta át négy évre a tisztséget Magomedov a maga 70 millió dolláros vagyonával alig fért be az oroszországi gazdagokat felsoroló Forbes-listára. Ám ahogy Medvegyev hatalomba került, a politikus megpróbálta kiépíteni a maga bizalmasi körét, s olyan üzletembereknek adott nagy értékű állami megrendeléseket, illetve privatizálási lehetőségeket, akik korábban nem tartoztak a Kremlhez közel állók körébe.

Ilyen volt Magomedov is, aki néhány hónap alatt megvásárolhatta a gabonapiacon meghatározó szerepet játszó Egyesített Gabonavállalat (OZK) 50 százalékát, 25 százalékos részesedést szerezhetett a novorosszijszki kikötőt üzemeltető cégben, egyéb cégei pedig stadionok, utak és vasutak építésébe szállhattak be. Az üzlet igencsak beindult, egy év alatt 70-ről 700 millióra ugrott Magomedov vagyona, s 2011-re már 3 milliárd dollárra becsülték az üzletember és bátyja, Magomed Magomedov „összértékét”.

Ramazan Abdulatipov dagesztáni elnök és Zijavudin Magomedov egy technikai bemuatón 2015-ben
©

A Magomedovok Medvegyev mellett leginkább a Kremlben dolgozó Arkagyij Dvorkovicsnak köszönhették jó szerencséjüket: Dvorkovics volt az, aki felhívta az újsütetű államfő figyelmét a távoli, és igencsak zűrös Dagesztánból érkezett testvérpárra. Magomedov és Dvorkovics még az egyetemen barátkozott össze. Akik ismerik őket, azt mondják mindenben egymás ellentétei, ám mégis kiválóan megértik egymást: Dvorkovics alacsony, visszafogott, türelmes és jó elemző, Magomedov viszont magas, hangos és impulzív személyiség. Dvorkovics és Magomedov egy ideig egy kollégiumi szobában laktak, s miközben megosztották egymás között a tanulni valót, Magomedov jól helybenhagyta a barátját megsértő egyetemista társakat.

A jó világnak akkor lett vége, amikor Putyin 2012-ben – az alkotmány átírásának köszönhetően – visszatért az államfői székbe, és visszahozta a medvegyevi négy év alatt egy kicsit parkoló pályára állított embereit. Akik igyekeztek is gyorsan elégtételt venni a formálódóban lévő Medvegyev-klán tagjai ellen. A Magomedovok ellen elsősorban Igor Suvalov egykori miniszterelnök-helyettes, valamint Igor Szecsin, a Putyin utáni második legerősebb ember lépett fel, ennek következtében gyorsan 800 millióra olvadt az egykor hárommilliárdos vagyon.

A nős és három gyermeket nevelő Magomedovot sem ejtették a fejére, gyorsan rájött, ha kitart Medvegyev mellett, elillanhat a maradék 800 millió is. Tudta, hogy Putyin szereti a sportot, azon belül is a küzdősportokat, így szinte számolatlanul öntötte a pénzt a különféle stílusú birkózó sportokba, egyebek mellett az Oroszországban is népszerű ketrecharcba is. A sportbefektetések révén személyesen is találkozhatott Putyinnal, s úgy tűnt, Oroszország igazi ura bevette őt a saját körébe.  

Közben külföldön is terjeszkedett: beszállt részvényesként az Uber taxis cégbe, s társigazgatója volt az ismert milliárdos, Richard Branson által alapított Virgin Hyperloop One cégnek is, amely szupergyors közlekedési eszközök kifejlesztésén dolgozik. Az orosz milliárdosok listáján a 63. helyen álló Magomedov e mellett részvényese a mesterséges gyémántokat gyártó Diamond Fundry nevű cégnek is.   

Magomedov pechére azonban oroszországi ellenfelei maguk is érdekeltek voltak a sportbefektetésekben, s csak arra vártak, mikor követ el hibát a közben a kalinyingrádi stadion felépítésével is megbízott üzletember. Ő pedig megtette ezt a szívességet: valószínűleg túl mohóvá vált, s fiktív cégek és megrendelések révén – legalábbis a vádirat szerint – milliárdokat sikkasztott. Bár Magomedov biztosan tudta, hogy a titkosszolgálat, az FSZB az utóbbi fél évben minden lépését figyeli, nem változtatott életstílusán: a legjobb éttermekben ebédelt, s naponta több üzletemberrel tárgyalt az újabb befektetésekről.

©

Amelyek viszont valahogy már nem akartak összejönni: Magomedov lecsúszott a Csecsenföldre tervezett újabb nagymecset építéséről is, s néhány héttel ezelőtt az is nyilvánvalóvá vált, hogy Medvegyev is kihátrált mögüle. Valószínűleg ekkor kezdte el szervezni amerikai útját, ám végül az USA-ba sem utazhatott el, a repülés napjának reggelén vitték el a rendőrök.

Bár Magomedov közölte, hogy kész 35 millió dolláros óvadékot letenni, s különben is csak azért akart az USA-ba utazni, hogy gyógykezelésen vegyen részt, a hatóságok közölték, legalább május közepéig előzetesben tartják. Utána pedig akár húsz évet is kaphat, így a tíz évig tartó aranykorszakot kétszer ilyen hosszú bűnhődés követheti. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Németh András Gazdaság

Igor Szecsin, a Kreml Darth Vadere

"Jó napot kívánunk, ön a Rosznyeftyet hívta. Ha van olyan olajipari vállalata, amelyet nem akar eladni, nyomja meg a kettőskereszt gombot " - így szól az utóbbi hetekben Moszkvában terjedő vicc.

Így segíthet a hajléktalan embereknek

Így segíthet a hajléktalan embereknek

Rubik Ernő elárulta, neki meddig tartott, míg először kirakta a Bűvös Kockát

Rubik Ernő elárulta, neki meddig tartott, míg először kirakta a Bűvös Kockát

Most érdemes bedobni azt a pokrócot, ami jól jön majd, ha elakadunk télen

Most érdemes bedobni azt a pokrócot, ami jól jön majd, ha elakadunk télen

Putyin elvitte egy körre az egyiptomi elnököt az új limójában – videó

Putyin elvitte egy körre az egyiptomi elnököt az új limójában – videó

Hivatalos: Észak-Macedónia lett Macedónia

Hivatalos: Észak-Macedónia lett Macedónia

Túl sok jegyet adott el a Wizz Air, rendőrök jelenlétében szállítottak le valakit a gépről

Túl sok jegyet adott el a Wizz Air, rendőrök jelenlétében szállítottak le valakit a gépről