szerző:
hvg.hu

Lassan körvonalazódnak csak a negyedik Orbán-kormány tervei. Megszűnt a Magyar Nemzet, a falvakban tarolt a Fidesz, a fiatalok tömegesen költöznének külföldre, és újra előkerült a Heineken vörös csillaga is. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Nem az előző kormány folytatja a munkát, hanem egy új kormány áll fel – mondta a választás utáni sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A miniszterelnök arról beszélt, hogy „demográfiai fókuszú” politikát folytatnak majd. A részletek nem ismertek, de az előzmények alapján elképzelhető a gyed emelése, az egyszeri anyasági támogatás emelése, a bölcsődei és óvodai ellátás bővítése, ami rövid távon inkább a magánellátás támogatásával képzelhető el. De az sem kizárt, hogy a gyerekvállalást elismerik majd a nyugdíjrendszerben.

Valamit kezdeni kell majd az egészségüggyel is – itt valószínűbbnek látszik, hogy a magánellátást fogják törvényekkel is támogatni. Az adórendszerünk várhatóan nem sokat változik a következő négy évben, a versenyképességet kormányközeli nagyvállalatok támogatásával próbálhatják meg javítani, a következő másfél évben pedig jöhet az önkormányzati választás előtti osztogatás is. (Nem mellékesen hiába ígérték azt, hogy nem lesz idén tavasszal sem kampányosztogatás, egyetlen nappal a választás után már ki is jött az adat, hogy rekordnagyságú hiányt sikerült összehozni az első három hónapban.)  És indul a vita az EU-ban is: az unió 2021-2027 közötti költségvetéséről kell tárgyalni, ahhoz viszont hirtelen nagy kompromisszumkészségre lenne szükség, hogy ebből igazán jól jöjjön ki Magyarország.

Ön mit szeretne, milyen személyi változást jelentsen be Orbán Viktor?

Több mint nyolcvan százalékos eredményt ért el az ország legszegényebb vidékein a Fidesz. A tíz legszegényebb település mindegyikében óriási előnnyel nyert a kormánypárt, négy faluban a voksok legalább 90 százalékát szerezte meg, de olyan hely is volt, ahol 99 százalékot kapott.

Amikor Csongrád megye falvaiban körbenéztünk, azt találtuk: a Fideszen kívül egyetlen párt sincs ott. Hiába jutnak el információk az ellenzékről az interneten vagy a médiában, nincs kihez fordulniuk a helyieknek, helyben pedig már jószerivel se pedagógus, se orvos nincsen. Volt, aki azzal magyarázta, hogy a Fideszre szavaz: ők már talán nem fognak többet lopni. Más azt magyarázta, nem tetszik neki Mészáros Lőrinc meggazdagodása, de hát „azt is Soros pénzeli”. Ha pedig egyetlen mondatban szeretnénk összefoglalni a lényeget, az legyen egy múlt vasárnapi cikkünk címe: Soros pénzéből építették az utat, de csak a Fidesz, mert jönnének az erőszakolós migránsok.

Mit hoz a következő négy év a falvaknak?

Megszűnt a Magyar Nemzet. Simicska Lajos a hivatalos magyarázat szerint tartós finanszírozási problémák miatt szüntette be az újság kiadását, és elhallgattatta a Lánchíd Rádiót is. Nem csoda, a G-nap utáni első teljes üzleti évben kiderült: az állami hirdetések nélkül a Simicska-médiabirodalom nem volt képes nyereséget elérni. Azt részletesen bemutattuk, hogy az oligarcha miként építette évtizedeken keresztül kitartóan a Fidesz pártmédiáját, és hogy miután összeveszett Orbán Viktorral, hogyan zajlik a lassú, de biztos kivéreztetés.

Ami a magyar média helyzetét illeti: Ungár Péter, az LMP leendő képviselője ajánlatot tett a Magyar Nemzetre, a Heti Válaszra és a Lánchíd Rádióra, de azt még nem tudni, mi lesz az üzletből. Mészáros Lőrinc cége, az Opus közzétette a beszámolóját, ebből pedig kiderült, hogy a felcsúti polgármester médiavállalatai 4,9 milliárd forint bevételt hoztak össze egyetlen év alatt. Az RTL Klub pedig egyértelmű üzenetet küldött: „Nem futunk el. Maradunk”.

Mi történhet most Simicskával?

A hét képe: Oszkó Péter saját tapasztalatból annyit üzent az ellenzéki vezetőknek, annyi szép szakma van a politikán kívül.

Oszkó Péter
©

Azt is összegyűjtöttük, mi várhat Simicska többi cégére: egyelőre annyi biztos, hogy a Fidesz egykori gazdasági igazgatójának vállalkozásai sok jóra nem számíthatnak. A médiabirodalma nem bírja ki az állami hirdetések hiányát, a Közgépnek azért is pereskednie kellett, hogy egyáltalán elindulhasson közbeszerzéseken, a földjeit csak drágán tarthatja meg, a plakátjai pedig maradhatnak, de a szerződések nem élnek örökké. Igaz, egy kis győzelme így is volt: bíróság mondta ki, hogy a fővárosi önkormányzat megalapozatlanul mondta fel a hirdetőoszlopokra vonatkozó szerződéseket.

Simicska azonban így is dúsgazdagon vonulhat vissza – nagyjából 46 milliárdosra becsülik a vagyonát -, ha a Fidesz úgy dönt, hogy továbbra sem akarja megvizsgálni a korábbi korrupciógyanús ügyeket. Márpedig eddig úgy tűnt, hogy beérik a kivéreztetéssel, elszámoltatás nem jött, de még csak vizsgálódás sem.

Mi történhet most Simicskával?

Négyszer annyian nézelődnek külföldi munkalehetőség után, mint a választás előtt. Tanay Marcell, a legnagyobb külföldi munkákat közvetítő cég, az Euwork ügyvezetője szerint egyre többen vannak olyanok, akik eredetileg csak néhány évre mentek ki, de felülírva terveiket, inkább kint maradnak. Az utóbbi 2-3 évben pedig sok emberrel találkoztak, akik egyszer már hazatértek, de rájöttek, hogy a kint elért életszínvonalat itthon nem tudják biztosítani maguknak, ezért visszamennének. Sokaknak pedig elegük van abból, amilyen állapotokat a politika teremt.

A legtöbb kivándorló 27 és 35 év közötti férfi. A fiatalok legszívesebben Nagy-Britanniába mennek, egyre népszerűbb Hollandia, az idősebbek pedig Ausztriát vagy Németországot választják – ők legszívesebben akkor költöznek, amikor a gyerekeik már felnőttek.  Az is kiderült a héten: minden korábbinál magasabbra emelkedett az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Az egész EU-ban nincs még két olyan szomszédos régió, amelynek bérszínvonalában akkora különbség lenne, mint az osztrák-magyar határnál. Az Eurostat pedig azt tette közzé: harmadannyiba kerül egy magyar dolgozó munkaórája, mint egy átlagos európaié.

Mit kezdjen a kormány a kivándorlókkal?

Ha emlékeznek még, tavaly egy rövid ideig épp a Heineken volt a kormány és persze az Igazi Magyarság fő ellensége. Azóta elcsitultak a hullámok – mígnem most hétfőn kiderült, hogy egy M.E. nevű magánszemély kérte a bíróságtól annak megállapítását, hogy a Heineken megsérti az ő személyiségi jogát. M.E. ugyanis úgy gondolta: a sörgyár azzal sértette meg az ő magyarsághoz kapcsolódó személyiségi jogait, hogy vörös csillagú márkajelet használ.

Aztán kiderült, hogy M.E. nem más, mint Menczer Erzsébet, fideszes politikus, azon kevés kormánypárti jelölt egyike, aki még a mostani elsöprő sikerben sem tudott az egyéni választókerületében nyerni. Elbukta a Heineken-pert is, igaz, még csak első fokon. A bíróság kimondta: ha a vörös csillag sörösdobozokon van, az nem hozható összefüggésbe az önkényuralmi jelképpel, ráadásul az alperes társaság régebben használja a csillagot a márkajelén, mint ahogy azt a kommunista rendszer „feltalálta volna".

Kit húzzanak elő újra a régi ellenségek közül?

Három újabb CBA-üzletet ad át üzemeltetésre a hálózat alapítója. Baldauf László a Sparnak adja át erdőkertesi boltját, illetve két budapesti üzletét, ezek közül az egyik az Andrássy út és a Nagymező utca sarkán található. Fodor Attila, a lánc szóvivője cáfolta, hogy többen megválnának üzleteiktől. Eközben Dienes Zoltán, a társaság felügyelőbizottságának elnöke az Auchannak adta bérbe kőbányai hipermarketjét.

Mészáros Lőrincék pedig Spar-üzleteket visznek: az felcsúti oligarchához tartozó Appeninn leányvállalata lezárta azt a tranzakciót, amelynek keretében 18 kereskedelmi ingatlant vásárolt meg az Erste Euro Ingatlan Befektetési Alaptól. A cég 14,5 millió euróért szerezte meg az üzleteket, amelyeket, ahogy eddig, továbbra is a Spar bérli majd üzletei számára.

Kiépül-e a nemzeti bolthálózat a következő négy évben?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Gyöngyösi szerint a Jobbik csak rájátszott a rasszista, antiszemita érzelmekre

Gyöngyösi szerint a Jobbik csak rájátszott a rasszista, antiszemita érzelmekre

A Kúria a banknak adott igazat a devizahitelessel szemben

A Kúria a banknak adott igazat a devizahitelessel szemben

A családi vagyonok könnyebb kezelését tárgyalja a parlament

A családi vagyonok könnyebb kezelését tárgyalja a parlament

Timmermans a Monty Python abszurdjához hasonlította a kormány legújabb kampányát

Timmermans a Monty Python abszurdjához hasonlította a kormány legújabb kampányát

Tilos lesz a magáncélú netezés a munkahelyi számítógépen

Tilos lesz a magáncélú netezés a munkahelyi számítógépen

Fegyveres szökés: Az ORFK nem értékeli a bátorságot, ha civilnél tapasztalja

Fegyveres szökés: Az ORFK nem értékeli a bátorságot, ha civilnél tapasztalja