szerző:
hvg.hu

Az Egy övezet, egy út (korábban: Új Selyemút) ellen egy emberként tiltakoznak az uniós országok pekingi nagykövetei. Kivéve Magyarországét.

Közös jelentésükben a nagykövetek hangsúlyozzák, hogy Kína fő külpolitikai-gazdasági projektjének mögöttes célja a „teljes afro-eurázsiai térség gazdaságának átállítása, hogy Kína váljon mindezek központjává”. A jelentést minden uniós tagország pekingi nagykövete aláírta – kivéve Magyarországé – szúrta ki a Handelsblattban megjelent cikk alapján az Index.

A német üzleti lap által megszerzett jelentés szerint a terv átláthatatlan, ellentmond az EU kereskedelmi elveinek és érdekeinek, és a kínai cégek pozíciójának tisztességtelen erősítését célozza. Peking megpróbálja megosztani az EU-t, és az egész projekttel csak saját belső problémáit akarja rátolni a világra; így szerveznék ki a kínai építőipar túlkapacitását, törnének be új exportpiacokra, és biztosítanák a nyersanyagokhoz való hozzáférésüket.

2012-ben az Orbán-kormány az úgynevezett „Keleti Nyitás” stratégia részeként tárta szélesre kapuit Kína előtt. A cél az volt, hogy a magyar export egyharmada Kínába irányuljon, de a külkereskedelmi dimenzión túlmutat az, ahogy Orbán az ottani autoriter politikai-gazdasági modellhez viszonyul.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!