szerző:
hvg.hu

A tavaly év végi rendelet értelmében a nyolc világörökségi helyszínen fekvő kb. 80 ezer ingatlan tulajdoni lapjára került fel automatikusan az állam elővásárlási joggal kapcsolatos bejegyzése. Schmidt Mária viszont úgy szerezhetett egyet, hogy nem értesítették az államot a tranzakcióról.

A nyolc közül a legtöbb nem érint sok ingatlantulajdonost, de a budapesti Duna-part, a budai Várnegyed, valamint az Andrássy út sűrűn lakott, és értékes ingatlanokkal van tele. Az elővásárlási jog azt jelenti, hogy ha a tulajdonos eladná az ingatlant, a vevővel történt megállapodásról értesítenie kell az államot, mely nyolc napon belül dönthet úgy, hogy pontosan azokkal a feltételekkel – a megjelölt áron – ő maga veszi meg.

Viszont nyolc nap meglehetősen kevés idő arra, hogy egy ilyen ingatlan tényleges piaci árát fel lehessen mérni, így a rendelet kedvezhet azoknak, akik a piacinál magasabb áron akarják értékesíteni az ingatlanukat, és számíthatnak arra, hogy az állam élni akar az elővásárlási jogával. Tóth Bertalan MSZP-s képviselő korábbi közérdekű adatigényléséből kiderül, hogy kb. 40 ingatlan esetében jelezték már a Miniszterelnökségen az eladási szándékot, és az esetek többségében az állam élni kíván az elővásárlási jogával.

Schmidt Mária cége, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. április elején megszerzett egy olyan ingatlant, amelyre az államnak elővásárlási joga volt, vélhetően mégsem értesítették róla – írta a G7. (Lázár János minisztériuma nem válaszolt a G7 megkeresésére.) Ezt úgy sikerült megvalósítani, hogy nem az ingatlant vásárolták meg, hanem az épületet tulajdonló céget. Mészáros Lőrinc egyébként februárban hasonló módon vette meg az Andrássy-palotát, azaz az azt tulajdonló Plaza House Kft.-t.

A BIF az ingatlanért 400 ezer névre szóló, 100 forint névértékű törzsrészvényt adott az épület tulajdonosának, a Waybridge Estates Kft.-nek. Az Andrássy út 80. szám alatti épületben a szomszédos épülettel együtt – mely már régebb óta a BIF tulajdonában áll – egy nyolcezer négyzetéteres boutique hotelt terveznek kialakítani.

Helyreigazítás

Cikkükben valótlanul állítottuk, hogy a Budapest Ingatlan Nyrt. megvásárolta az Andrássy út. 80. szám alatt található ingatlanokat tulajdonló céget.

A társaság ezzel szemben csereszerződést kötött a Waybridge Estates Kft-vel, amelynek értelmében a Waybridge Estates Kft. kizárólagos tulajdonában álló, Andrássy út 80. szám alatt található ingatlanok 1/1 arányú tulajdoni hányadát a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) törzsrészvényeire cserélték.Ezzel a BIF szert tett az ingatlanra, ugyanakkor 18,83 százalékról 17,28 százalékra csökkent saját részvényeinek aránya.

Erről a BIF április 4-én a Budapesti Értéktőzsde internetes oldalán is tájékoztatta részvényeseit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Váratlanul lemondták Gálvölgyi János kaposvári előadását

Váratlanul lemondták Gálvölgyi János kaposvári előadását

Kitervelt, barbár gyilkosság – Erdogan kitálalt a szaúdi újságíró megöléséről

Kitervelt, barbár gyilkosság – Erdogan kitálalt a szaúdi újságíró megöléséről

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak

Gyakran félek megszólalni, mert kínos lenne, ha épp akkor akadna be a lemez

Gyakran félek megszólalni, mert kínos lenne, ha épp akkor akadna be a lemez

A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács

A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács

Eltűntek a forgalmas helyekről a hajléktalanok, így segíteni sem tudnak nekik

Eltűntek a forgalmas helyekről a hajléktalanok, így segíteni sem tudnak nekik