szerző:
hvg.hu

Nehéz dolga lesz Orbán Viktornak, ha azt szeretné, hogy Európa öt legélhetőbb országa közé kerüljünk. Két mutató van már most is, amelyben az első ötben állunk, de nálunk rosszabbul csak a bolgárok érzik magukat.

A cél az, hogy Magyarország 2030-ra az EU első öt olyan országába kerüljön, ahol a legjobb élni, lakni, dolgozni – mondta Orbán Viktor. Konkrétumként egyedül a versenyképességi rangsorokat említette, de nem csak ez határozhatja meg, mennyire jó egy országban élni. Az Eurostat épp a héten tette közzé az Európa-napra készített kiadványát, amelyben arról volt szó, mennyire jó az európaiak élete az egyes országokban – ebben pedig két olyan mutató van csak, amely szerint az első ötben lennénk.

Az élettel való általános elégedettség nálunk a második legrosszabb az EU-ban. Amikor arra kérték a magyarokat, hogy osztályozzák tízes skálán, hogy érzik magukat, a mi 6,1-es eredményünknél csak a bolgár adat volt gyengébb.

Az egyik mutató, amelyben ott vagyunk az első ötben, a vezető beosztásban dolgozó nők aránya. A magyar adat 39 százalékos, ennél csak a lett, a lengyel és a szlovén mutató a jobb.

Az internetezési szokásokat kutató listán sem állunk rosszul: a magyarok szánják az egész EU-ban a negyedik legtöbb időt az online hírolvasásra, a közösségi médiában pedig a legaktívabbak vagyunk. Más kérdés, hogy a netes bankolásban és az online munkakeresésben már a lista hátuljára kerültünk.

A várható élettartam alapján az utolsó ötben vagyunk, egyedül Bulgáriában, Romániában, Lettországban és Litvániában rosszabb a helyzet.

Ami a demográfiai súlypontú kormányzást illeti: az első gyereküket a magyar nők átlagosan 27,9 évesen vállalják, ez az EU-lista 8. helyét jelenti. A párkapcsolatban élők aránya csak a 21. legmagasabb nálunk. Egy olyan összeállítást találtunk, amelyben a magyaroké az EU első helye, de ebben nincs sok öröm: nálunk él arányaiban a legtöbb 65 éven felüli ember egyedül.

Szintén az EU első, vagyis legrosszabb helyén vagyunk abban a listában, amelyen azt számolták, mennyire sokan halnak meg daganatos betegségben, a szívbetegségekben pedig a negyedik hely a mienk.

Hiába büszkélkedik azzal a kormány, hogy mennyire alacsony a munkanélküliség, a foglalkoztatottsági rátában még így is van 16 ország, amely megelőz minket (igaz, az Eurostat még 2016-os adatokkal dolgozott). Főleg a nők alacsonyabb foglalkoztatása húzta le a magyar adatot. Ráadásul mivel a részmunkaidő majdhogynem ismeretlen nálunk, a nagycsaládosok körében az EU hatodik legalacsonyabb foglalkoztatottsági mutatója a mienk.

Az átlagos órabér csak Bulgáriában, Lettországban, Litvániában és Romániában alacsonyabb, mint itt. De abból a kevés pénzből legalább sok egészségtelen dolgot sikerül venni: nálunk az 5. legmagasabb a minden nap dohányzók aránya. A testtömegindexben Európa nyolcadik helye a magyaroké, igaz, ezen a listán jobb volna minél hátrébb állni. Első ránézésre meglepő, hogy az alkoholfogyasztásban kimondottan jó, 5. helyre tették a magyarokat, csakhogy itt a módszertan igencsak problémás. Azokat számolták össze, akik hetente legalább egyszer, de nem naponta isznak – vagyis sok alkoholista nem került be a számításba.

A legrosszabb képet akkor kapjuk az országról, amikor a szórakozásokról van szó: a színházba vagy moziba járás, a sporteseményeken való részvétel, a könyvolvasás és a barátokkal való találkozás gyakoriságának listáján sem vagyunk az első 15-ben, egyedül a kulturális helyszínek látogatásában kerültek a magyarok legalább az európai középmezőnybe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy Alfának még akkor is jó a dizájnja, ha nem ők tervezik

Egy Alfának még akkor is jó a dizájnja, ha nem ők tervezik

Így bárkiből egyszerűen lehet borszakértő

Így bárkiből egyszerűen lehet borszakértő

Váratlan helyről kapott pofont a Huawei

Váratlan helyről kapott pofont a Huawei

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf