szerző:
Lengyel Miklós

Pünkösdhétfőn benyújtjuk a közös kormányprogramot Mattarella köztársasági elnöknek. Nem töltöttük hiába álmatlanul az éjszakákat, nem a miniszteri helyekkel foglalkoztunk, hanem Itália jövőjével – tudatta a világgal Matteo Salvini, az Északi Liga főnöke. De a matekkal, jobban mondva a pénzzel, van egy kis gond.

A radikálisan jobboldali párt az Öt Csillag mozgalommal együtt próbálja meg kormányozni Olaszországot, miután március negyedikén ők ketten szerezték a legtöbb szavazatot. A két protestpárt legvadabb elképzelései lekerültek a napirendről (Italexit vagy kilépés az eurózónából) de a matek továbbra sem jön ki – írja a tekintélyes Corriere della Sera. A lap arra utal, hogy a nyugdíjreform 65 milliárd euróba kerülne, de még a tervekből is hiányzik ehhez 5 milliárd euró. A nyugdíjreform lényege a 100-as szám. Ez azt jelenti, hogy bár felemelik a korhatárt 67 évre, de aki eléri a 100 évet, előbb nyugdíjba mehet. A 100 év úgy jön ki, hogy összeadják a polgár életkorát azzal az időszakkal, ameddig fizette a társadalombiztosítást.

Miért nem jön ki a matek?

Mert a két leendő kormánypárt lemondott az egyik legvadabb ötletéről: azt javasolta az Európai Központi Banknak (melynek élén az olasz Draghi áll), hogy egy tollvonással törölje el Itália 250 milliárd eurós adósságát. Frankfurtban határozottan jelezték: az unortodox ötletnek semmi esélye sincs arra, hogy elfogadják. Annál is kevésbé, mert Olaszország az eurózóna legnagyobb adósa, a 250 milliárd euró csak a 16%-a ennek. A valós szám több mint 2300 milliárd euró, és folyamatosan nő. Merkel kancellár jelentős részben épp ezért utasítja el Macron francia elnök reformtervét, mert az azt jelentené, hogy a németeknek garanciát kellene vállalniuk Olaszország csillagászati államadósságáért. Mihez kezd a két protestpárt a kezelhetetlenné váló problémával? Nem tudni.

Egyelőre még miniszterelnök-jelölt sincs. Az Öt Csillag vezére az utolsó percig reménykedett, hogy ő lesz a következő kormányfő, hiszen pártja kapta a legtöbb szavazatot a választáson. Az Északi Liga főnöke lehűtötte a reményeket, mondván, "sem én, sem Luigi di Maio nem lesz miniszterelnök". Talán eldől hétfőig, amikor benyújtják a kormányprogramot a köztársasági elnöknek.

A 22 pontos kormányprogram a frászt hozza Brüsszelre, mert tele van olyan demagóg követelésekkel, mint például az állampolgári jogon járó juttatás, amelyre egészen egyszerűen nincsen fedezet a kasszában. A Corriere della Sera szerint csak két évig garantálná ezt a juttatást az új kormány, de ez is borzasztóan sokba kerülne. Közben pedig a népesség évente 100 ezer fővel csökken még úgy is, hogy folyamatos a migránsok beáramlása. Itáliában nem fantomfélelem a migránsáradat, a protestpártok ezt bőségesen ki is használták. Hogy akarják megoldani a problémát? Az oly sokszor bírált EU-tól várják a pénz. A magyar kormány ezért – bár eszmei alapon akár szövetséges is lehetne – könnyen ellenfelet kaphat bennük az EU költségvetési vitájában, hiszen az olaszok a migráns kassza drasztikus növelésében érdekeltek, Brüsszel pedig ezt a pénzt a többi kassza rovására kívánja fedezni. Vagyis a keleti tagállamok, mint Magyarország, jól ráfaraghatnak, mert olasz elvbarátaik – az EU folyamatos bírálata mellett – ugyancsak az uniós pénzekre alapozzák a jövőjüket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
15 millióból utazott az Országgyűlési Őrség, Las Vegasban is voltak

15 millióból utazott az Országgyűlési Őrség, Las Vegasban is voltak

Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak

Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak

A Konyhafőnök egyik séfje lett egy Veszprém megyei falu polgármestere

A Konyhafőnök egyik séfje lett egy Veszprém megyei falu polgármestere

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

"Túlórázzon az anyád" - Orbán Facebook-oldalára kommentelték a szombati tüntetés videóját

"Túlórázzon az anyád" - Orbán Facebook-oldalára kommentelték a szombati tüntetés videóját