szerző:
Lengyel Miklós

A pekingi Új Kína hírügynökség elégedetten kommentálta a közös közleményt, melyet Liu Ho miniszterelnök-helyettes csaknem egyhetes washingtoni tárgyalásai után adtak ki. A kínaiak elégedettsége érthető: túlságosan sok konkrétum nincs a közös nyilatkozatban.

 Pedig korábban Trump gazdasági főtanácsadója arról beszélt, hogy Peking évente 200 milliárd dollárral csökkenti majd a kereskedelmi deficitet. Minthogy 335 milliárd dollár a deficit, ezért ez hatalmas érvágás lenne a kínaiaknak. Akik nem is vállaltak be semmi ilyesmit. Ehelyett csak annyi szerepel a közös közleményben, hogy Kína növeli a mezőgazdasági termékek és az energiahordozók importját az Egyesült Államokból. Ez Donald Trumpnak azért különösen fontos, mert azoknak az államoknak a termékeiről van szó, ahol választási sikert aratott 2016-ban, és amelyeknek a szavazatai jelentős mértékben befolyásolhatják az újraválasztási esélyeket 2020-ban. Épp ezért amerikai szakértők már azért aggódnak, hogy Trump beáldoz olyan fontos témákat, mint a szellemi tulajdon koppintása vagy a pénzügyi piac megnyitása Kínában, csakhogy cserébe engedményeket érjen el a szója és a cseppfolyósított földgáz exportjának terén.

 A Reuters úgy értesült, hogy Peking kész arra, hogy jelentős mennyiségű cseppfolyósított földgázt vásároljon az Egyesült Államoktól. Sőt, még azt is lehetővé teszi az amerikaiaknak, hogy ők építsék meg a speciális kikötőket a cseppfolyósított földgáz fogadására a kínai tengerparton. A nagy földgáz üzlet részleteit akkor tisztázzák majd, amikor Washingtonba érkezik Vang Csi-sen kínai alelnök. Ő nem akárki: Hszi Csin-ping elnök legjobb barátja és szövetségese a pekingi vezetésben. Együtt gyerekeskedtek azokban a káder iskolákban, ahol a kommunista elit fiai és lányai felnőttek Mao elnök birodalmában. Bár Vang Csi-sen elérte a nyugdíjkorhatárt, és ezért nem kerülhetett be a kommunista párt legfelső vezetésébe, de jól értesült források szerint továbbra is ott üldögél a Politikai Bizottság Állandó Bizottságának ülésén. Elmondhatja a véleményét, de már nem szavazhat. Pekingben Amerika-specialistának számít, bár ő nem a Harvard egyetemen végzett, mint a mostani tárgyaló küldöttség vezetője, Liu Ho miniszterelnök-helyettes.

Közben mindenki arra vár, hogy Kína megnyissa pénzügyi piacait a külvilág előtt. Liu Ho miniszterelnök-helyettes ennek a gigászi tervnek a fő felelőse Pekingben, de a részletek még továbbra sem világosak, pedig július elsejével kellene indulnia az új rendszernek. A kínaiak híresek arról, hogy megígérnek a partnernek sok, számára kellemes dolgot, olykor még határidőt is mellékelnek hozzá, de a gyakorlatban valamilyen sajnálatos apróság megakadályozza azt, hogy a pompás elképzelésből legyen is valami. Pedig az amerikaiak és sok más külföldi óriás idegesen várja a nyitást jelentő gong szót, mert rengeteget lehet nyerni, ha valaki idejében startol.

 Pekingből nézve a világot: ez olyan csalétek, amelyre szívesen ráharapnak olyan pénzügyi óriások, mint a Goldman-Sachs. A mostani amerikai küldöttséget vezető pénzügyminiszter, Steven Mnuchin korábbi munkahelye. Így aztán nem csoda, ha Trump is csak beszél a nagy amerikai-kínai kereskedelmi háborúról és fenyegetőzik 150 milliárdos büntető vámmal. A valóságban csak alkudozás folyik a két óriás között, mert ahogy erre a pekingi Új Kína hírügynökség is rámutatott : win-win szituáció is kialakulhat, vagyis mind Kína mind pedig az Egyesült Államok nyerhet azon, ha kereskedelmi háborúskodás helyett együttműködnek - épp a saját érdekeiknek megfelelően.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Második világháborús gránátot vitt haza egy négyéves német kisfiú a vakációról

Második világháborús gránátot vitt haza egy négyéves német kisfiú a vakációról

Havas Henrik visszatér

Havas Henrik visszatér

Hétmilliós óvadék fejében enyhítenek a Dózsa György úti gázoló házi őrizetén

Hétmilliós óvadék fejében enyhítenek a Dózsa György úti gázoló házi őrizetén

A Huawei letette az asztalra a legjobb androidos telefont

A Huawei letette az asztalra a legjobb androidos telefont

16 évvel a gyilkosság után tudták rábizonyítani férje megöletését a budapesti üzletasszonyra

16 évvel a gyilkosság után tudták rábizonyítani férje megöletését a budapesti üzletasszonyra

Ilyen magasan még nemigen énekelt Eminem (videó)

Ilyen magasan még nemigen énekelt Eminem (videó)