szerző:
MTI

Nem a Facebook akar pénzt kérni a felhasználóktól Ugandában, és nem is szabadon választott "előfizetésről" van szó, hanem egy olyan adóféleségről, amellyel a "pletykálásnak" akar határt szabni az afrikai ország kormánya.

Az ugandai parlament megszavazott egy törvényt, ami lehetővé teszi, hogy megadóztassák a közösségi médiafelületek üzenetküldőinek felhasználóit. Napi 200 ugandai shillinget kell majd fizetni azoknak, akik Facebookot, WhatsAppot, Vibert vagy Twittert használnak – írja a BBC híroldala.

Yoweri Museveni ugandai elnök úgy látja, hogy a közösségi média pletykálkodásra bátorítja a felhasználókat, ezért valahogy szabályozni kell a használatát – ez lesz az új adó, amelynek törvényi háttere július elsejétől hatályos. Ugyanakkor kétséges, pontosan hogyan fogják a gyakorlatban alkalmazni az új előírásokat.

A törvényben vannak más „finomságok” is. Egy százalékos adót vetnek ki például a mobilon keresztül végrehajtott pénzügyi tranzakciók végösszegére. A jogvédők szerint ez az intézkedés a szegényebbeknek jelent majd nagy csapást, mert ők egyébként is ritkábban tudják használni a bankok szolgáltatásait. Uganda gazdasági minisztere viszont azt mondta, hogy az új adókkal könnyebben tudják majd finanszírozni az egyre nagyobb államadósságot.

Az ugandai kormány azon fáradozik, hogy valahogy regisztrálni tudjanak minden egyes SIM-kártyát az országban. A Reuters szerint körülbelül 23,6 millió mobilhasználó lehet Ugandában, és ebből 17 millió netezik a telefonján. Azt viszont egyelőre senki sem tudja, hogy a hatóságok pontosan hogyan tudják majd kiszűrni, ki lépett be a tiltok oldalakra, appokra és ki nem.

Museveni márciusban terjesztette be a törvény tervezetét. Már akkor is azt hangoztatta, hogy a „pletykálkodás” nem tesz jó az országnak, az oktatást, kutatást segítő adatok blokkolását viszont nem javasolta. Meg szerinte a szigorítással egyáltalán nem fogják korlátozni az ugandaiak internet-hozzáférését, lesz viszont pénz az ország biztonságának növelésére, az elektromos hálózat fejlesztésére, így az emberek még gyakrabban élvezhetik majd a közösségi média előnyeit – amiért júliustól várhatóan fizethetnek, ha használni merészelik.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Leállította az EU a lengyel legfelsőbb bíróság átalakítását

Leállította az EU a lengyel legfelsőbb bíróság átalakítását

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Sokkal kevesebben jutnak első lakáshoz, mint a boom előtt

Sokkal kevesebben jutnak első lakáshoz, mint a boom előtt

Az autisták elhivatottak és megvesztegethetetlenek, nem csoda, ha kapkodnak értük

Az autisták elhivatottak és megvesztegethetetlenek, nem csoda, ha kapkodnak értük

Itt a Samsung új, windowsos laptopja, amely mindig fent van a neten

Itt a Samsung új, windowsos laptopja, amely mindig fent van a neten

Érdemes tudni: nem örökölhetünk annál nagyobb adósságot, mint a hagyaték értéke

Érdemes tudni: nem örökölhetünk annál nagyobb adósságot, mint a hagyaték értéke